HDZ:

Pozivamo institucije da istraže premijerova brata Krešimira Milanovića

'24.11.2010., Zagreb - Konferencija za medije u sjedistu zagrebacke organizacije HDZ-a. Jasen Mesic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
14.07.2015.
u 11:17

HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da se posljednjih dana sve češće čita o fizičkim prijetnjama nekome tko upozorava na nezakonitosti i tko želi svoj posao raditi sukladno zakonskim propisima

Pozivamo institucije da imaju snage provesti istrage prema premijerovu bratu Krešimiru Milanoviću, poručili su HDZ-ovci nakon stanke koju su zatražili u Saboru kako bi se osvrnuli na prijetnje koje je primila ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) Vlatka Lemić. HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da se posljednjih dana sve češće čita o fizičkim prijetnjama nekome tko upozorava na nezakonitosti i tko želi svoj posao raditi sukladno zakonskim propisima.

– Podsjetit ću da je prošli tjedan i kolegica Holy upozorila na prijetnje upućene njoj nakon što je upozorila na neke radnje vezane za istraživanje podmorja Jadrana. Podsjetit ću da je naš kolega Linić isto tako upozoravao na situaciju da premijerov brat, gospodin Krešimir Milanović obilazi Poreznu upravu više od stotinu puta. A evo u posljednje vrijeme imamo situaciju da se oglasila i ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu koja je javno, eksplicitno progovorila o tome da prima prijetnje i to  zato što nastoji riješiti probleme u arhivu, odnosno poslovanje arhiva i čuvanje arhivske građe provoditi sukladno Zakonu o arhivima – upozorio je Mesić koji se čudi da netko prima prijetnje od nekoga tko se protivi tome da klasificirana arhivska građa dođe u posjed i čuvanje privatnih arhivskih tvrtki.

– To je državni interes, to je republički interes da podaci Porezne uprave, podaci ministarstava, podaci ostalih tijela, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, pojedinih tajnih službi budu čuvani na adekvatan način u državnim arhivskim institucijama – smatra Mesić te podsjeća da su o ovom slučaju HDZ-ovci govorili prije nekoliko mjeseci kada su pozvali nadležne državne institucije da istraže što se zapravo događa jer se u svim primjerima koje navode "pojavljuje ime brata premijera Vlade RH gospodina Zorana Milanovića".

– I gospođa Holy rekla je da je dotični gospodin posjećivao ministarstvo i zastupao, lobirao, zagovarao. Na isto upućuje ravnateljica Državnog arhiva, na isto upućuje naš kolega gospodin Linić, da se u svim tim situacijama u svrhu određenog pritiska pojavljuje gospodin Krešimir Milanović, poznatiji kao brat Zorana Milanovića, predsjednika hrvatske Vlade. Pozivamo institucije da najozbiljnije istraže sve te navode. Zamislite, kolegice i kolege da se to dogodilo s nečijim drugim bratom, nekoga ovdje od nas ili bratom nekog od drugih dužnosnika koji može imati izvaninstitucionalni utjecaj na neke stvari i na neki način omogućavati da se skrene sa zakonskog puta, pa i u čuvanju arhivske građe – zaključio je Mesić.

Podsjetimo, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić medijima je ispričala kako je odlučila prekinuti praksu davanja na čuvanje arhivske građe privatnicima, koja se počela provoditi još 2009. i na što je dosad potrošeno 50 milijuna kuna. Poručila je tako Lemić da je najveći pritisak na nju radila Pismohrana servis u vlasništvu bivšeg zamjenika ravnatelja obavještajne agencije HIS Ante Bakovića, povezanog s premijerovim bratom Krešimirom Milanovićem.

>> Karamarko je meta Lideru Opozicije, a Otpisani 'deru' po Milanoviću i ekipi

Komentara 24

AN
ancica99
11:44 14.07.2015.

ovo što radi ova vlast je stvarno sramotno! Dosta ih je više!

AN
ancica99
11:43 14.07.2015.

stvarno nam je više dosta prljavih poslova Milanovića i svih tih sdp-ovaca!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:12 14.07.2015.

Tako je! Već bi bilo i vrijeme... a tada će svašta isplivati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije