Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM U 2

Poznati psihijatar: Hrvatska pati od simptoma dekroatizacije

Miro Jakovljević
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/7
08.10.2023.
u 15:00

U emisiji Nedjeljom u 2, gost Miro Jakovljević, renomirani psihijatar, raspravljao je o Svjetskom danu mentalnog zdravlja i naglasio rastući broj osoba koje se suočavaju s psihičkim izazovima.

Jakovljević je istaknuo da psihijatrija ima raznoliku reputaciju među stručnjacima, pri čemu postoje tri različite vrste psihijatara. Prvi su oni koji s ljubavlju obavljaju svoj poziv, drugi su oni koji su se našli u toj specijalizaciji iz različitih razloga, a treći su oni koji pokušavaju riješiti vlastite probleme.

Miro Jakovljević je također naglasio da je psihijatrija podijeljena grana medicine s brojnim različitim pristupima i terapijama. On promovira transdisciplinarni integrativni pristup koji potiče zajedničko razmišljanje i stvaranje zajedničke vizije. Unatoč svojoj teorijskoj moći, psihijatrija se suočava s identitetskom krizom jer je mnogo više od obične medicinske discipline.

- Mnogi se dođu liječiti, ali ne izliječiti se. Moje pravilo je da pacijent mora otići od mene u boljem stanju. Dobar psihijatar ne liječi samo bolest, nego povećava i dobrobit. Treba pacijenta naučiti da mu mozak postane prijatelj i radi za njega, a ne protiv njega. Sve je u mozgu, rekao je za emisiju Nedeljom u 2.

Jakovljević je naglasio da se medicina danas sve više prilagođava individualnim potrebama pacijenata, gdje je pacijent u središtu pažnje. Empatija je ključna za čovječnost, a moralnost je također važna psihička funkcija. Nedostatak empatije može dovesti do problema u obitelji, školi i na poslu, uključujući razvod, svađe, nasilje, stres i loše odnose. 

POVEZANI ČLANICI:

Također je komentirao odnos između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Jakovljević je istaknuo Plenkovićevu inteligenciju i izrazio žaljenje što se upustio u sukobe. Milanovića je opisao kao izvrsnog naratora i glumca te ga usporedio s stand-up komičarem. Zaključio je da Hrvatska pati od sindroma "dekroatizacije".

- Plenković je iznimno inteligentan čovjek. Žao mi je da se dao uvući u igru. Milanović je veliki narator i odlični glumac. On je odličan stand-up komičar, zanimljiv. Plenković je sposoban čovjek, ali svoje sposobnosti bi trebao koristiti na drugi način. Napravio je velike uspjehe, ali u javnosti se uspijevaju negirati ti uspjesi, rekao je Jakovljević za emisiju. Dodao je kako Hrvatska pati od sindroma 'dekroatizacije'.

VIDEO Izraelski teknovi snimljeni uz granicu s Libanonom

 

Komentara 7

MA
malosutra12
16:12 08.10.2023.

Vrlo umno, pa nije primjetio da ovakve bitanga ala aca vrše dekroatizaciju na jutelu, a mi to plaćamo

Avatar southman
southman
10:12 09.10.2023.

Jakovljević je vrhunski znalac za prepisivanje odgovarajućih lijekova pacijentima. Ali ne i znalac kada je u pitanju psihoterapija za traženje izlaza iz psihičke rupe u koju upadnu njegovi pacijenti. Savjeti su mu manje više rigidni i daleko od znanstvenih ali to sve nadoknađuje vrhunskim prepisivanjem odgovarajućih lijekova. Tu je nenadmašan u HR.

MR
mrki1961
17:15 08.10.2023.

Ma kome je poznat ovaj psihijatar ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije