RAT U EUROPI

Putin će se sastati s europskim čelnikom, u kijevskoj regiji do sada pronađeno više od 1200 mrtvih

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.04.2022.
u 23:26

Ruske snage nastavljaju koristiti improvizirane eksplozivne naprave, posljedica čega su ljudske žrtve i materijalna šteta, a cilj im je i slabljenje morala te suzbijanje ukrajinske borbe za slobodu

Danas je 46. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njezinih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara, te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio još oružja za Ukrajinu i potpuni embargo Zapada na ruske energente
  • Ukrajina potpuno zabranila sav uvoz iz Rusije
  • NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na istočnim granicama
  • Otvoreno devet humanitarnih koridora, uključujući jedan za osobne automobile iz Mariupolja
  • Na snazi je policijski sat u Odesi, do ponedjeljka u 6 ujutro nitko ne smije na ulice bez posebne propusnice
  • Dvoje poginulih u granatiranju Dergačija
  • Sjever Ukrajine pod potpunom kontrolom Ukrajinaca 
  • Crveni križ pet dana bezuspješno pokušavao ući u Mariupolj
  • Moskva regrutira vojnike otpuštene iz vojske u posljednjih deset godina

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:25 - Snažne eksplozije čuju se u Mikolajivu, a to su potvrdile i gradske vlasti. 

 

22:56 Deset osoba ubijeno u napadima na Harkivsku oblast

Deset osoba, među kojima i dijete, ubijeno je danas u napadima na Harkivsku oblast. Jedanaest osoba je ozlijeđeno.

Prema riječima guvernera Oleha Synehubova, u blizini Iziuma vode se intenzivne borbe.


22:32 Svjetska banka: Ukrajinsko gospodarstvo će se smanjiti za 45%

Svjetska banka očekuje da će se ukrajinsko gospodarstvo ove godine smanjiti za 45 posto kao rezultat rata, a rusko za više od 11 posto. 

Također, predviđa se da će u istočnoj Europi i središnjoj Aziji nastati veća gospodarska šteta od one koju je prouzročila pandemija koronavirusa, prenosi BBC. 

Velik dio ukrajinske radne snage bio je prisiljen bježati ili se boriti. Poduzeća su zatvorena, dok su ceste, tvornice i druga infrastruktura uništeni, a Svjetska banka kaže da je dugogodišnji napredak poništen. Ukrajina je bila glavni izvor usjeva poput suncokreta i pšenice, ali zbog zaustavljanja izvoza globalne su cijene hrane porasle.


22:16 Danas evakuirano više od 2.800 osoba

Više od 2.800 ljudi evakuirano je danas iz ratnih područja, piše The Kyiv Independent. 

Evakuacija iz Mariupolja i Luganske oblasti zaustavljena je zbog ruske ofenzive koja je u tijeku.


21:36 Nehammer o sutrašnjem susretu s Putinom: 'Rizična misija, ali sve treba pokušati da se zaustavi rat'

Mnogi Austrijanci nisu svojim ušima vjerovali kada su čuli danas navečer vijest da savezni kancelar Karl Nehammer putuje u Rusiju i da će se sutra u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu sastati u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

>> OPŠIRNIJE


21:23 Ukrajinska vlada dodijelila 32 milijuna dolara za obnovu uništene infrastrukture

Kijevska oblast dobit će gotovo polovicu, odnosno 13 milijuna dolara. U Černihivskoj i Sumskoj oblasti vlada će potrošiti 8 milijuna dolara za svaku, a u Žitomirskoj oblasti 3 milijuna dolara, piše The Kyiv Independent.


20:11 Raste broj poginulih u napadu na željezničku stanicu

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u Ukrajini porastao je na 57, prenosi CNN

Dužnosnik Pavlo Kyrilenko naveo je da je, prema posljednjim informacijama, ubijeno 57, a ozlijeđeno 109 osoba.

- Oni s lakšim ozljedama pušteni su kućama, teško ozlijeđeni se prevoze u sigurna područja i pruža im se potrebna pomoć - naveo je. 


20:06 Ukrajina provela prvu rotaciju zaposlenika u Černobilu

Ukrajina je obavijestila IAEA da je provela prvu smjenu zaposlenika u nuklearnoj elektrani Černobil u tri tjedna, rekao je direktor te UN-ove agencije Rafael Mariano Grossi, dodajući da će IAEA onamo uskoro poslati misiju koja će pomoći da se situacija vrati u normalu.

Ruske snage okupirale su ugašenu elektranu sjeverno od Kijeva ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je početkom travnja da su Rusi napustili elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u nedjelju rekla da je Ukrajina agenciji poslala još informacija o šteti na analitičkim laboratorijima za praćenje radijacije, istaknuvši da su prostorije "uništene, a analitički instrumenti ukradeni, razbijeni ili na neki drugi način stavljeni izvan funkcije". 

Oštećen je i prateći informacijski i komunikacijski centar te onemogućeno automatsko slanje podataka o praćenju radijacije, rekli su Ukrajinci. 

"Dok je jako pozitivno to što ukrajinske vlasti vraćaju regulatornu kontrolu nad Černobilom, jasno je da ostaje još puno posla da se elektranu vrati u normalu", priopćio je Gossi. 

"Čim bude moguće, predvodit ću IAEA-inu misiju u posjet Černobilu kako bismo proveli radiološku procjenu, ponovno pokrenuli praćenje elektrane na daljinu i njezina nuklearnog materijala te isporučili opremu". 

Gossi je rekao da je u bliskom kontaktu s Ukrajinom u pogledu posjeta koji bi se trebao dogoditi "uskoro". 

Černobil
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija


20:02 Rusija potvrdila da je izvršena razmjena zarobljenika

Ruska povjerenica za ljudska prava Tatiana Moskalkova je potvrdila da su Ukrajina i Rusija u subotu izvršile razmjenu zarobljenika. 

Moskalkova je rekla da su među zarobljenicima koji su se vratili u Rusiju četiri zaposlenika državne korporacije za atomsku energiju Rosatom, vojnici i civili.

"Rano ujutro sletjeli su u Rusiju," napisala je Moskalkova u objavi na internetu.

U subotu je također obavljena razmjena vozača kamiona između Rusije i Ukrajine, rekla je ruska povjerenica za ljudska prava.

U razmjeni su bila 32 ruska vozača kamiona, 20 ukrajinskih te nekoliko vozača bjeloruske nacionalnosti. 


18:54 SAD će opskrbiti Ukrajinu "oružjem koje joj je potrebno" protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države obvezale su se opskrbiti Ukrajinu "oružjem koje joj je potrebno" kako bi se obranila protiv Rusije, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dok Ukrajina traži veću vojnu pomoć od Zapada.

Sullivan je rekao da će Bidenova administracija poslati više oružja u Ukrajinu kako bi se spriječila Rusija da zauzme još više teritorija i da bi se zaštitili civili od napada, koje Washington smatra ratnim zločinima. 

"Dostavit ćemo Ukrajini oružje koje joj je potrebno kako bi se mogla boriti protiv Rusa, da ih spriječi da zauzmu još gradova i mjesta gdje čine takve zločine," rekao je Sullivan na jutarnjem programu ABC Newsa "This Week".


18:48 Austrijski kancelar u ponedjeljak u Moskvi s Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehammer u ponedjeljak će otputovati u Rusiju kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je glasnogovornik austrijske vlade.

Bit će time prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"On će otputovati nakon što je o tome informirao Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog" kako bi potaknuo dijalog, rekao je glasnogovornik.


18:07 U kijevskoj regiji do sada pronađeno više od 1200 mrtvih

Više od 1200 mrtvih tijela pronađeno je do sada u kijevskoj regiji, koja je nekoliko tjedana jednim dijelom bila pod ruskom okupacijom, rekla je ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova za britanski Sky News.

"Do sada imamo samo u kijevskoj regiji 1222 ubijenih osoba", rekla je Venediktova dodajući da je od početka ruske invazije 24. veljače otvoreno 5600 istraga zbog navodnih ratnih zločina. Nije rekla radi li se isključivo o civilima. 

Prije tjedan dana ona je rekla da je na oslobođenim područjima u kijevskoj regiji pronađeno 410 mrtvih civila. Tužiteljica je tada napomenula da sigurno ima još mrtvih.

Samo u Buči u zajedničkim je grobnicama pokopano gotovo 300 ljudi, po podacima ukrajinskih vlasti od 2. travnja. 


17:37 Porastao broj napada na Ruse u Njemačkoj

Od izloga trgovina poprskanih bojom do dobacivanja uvreda na cesti - napadi na rusku zajednicu u Njemačkoj porasli su otkako je počeo rat u Ukrajini. Dio Rusa koji žive u Njemačkoj zbog toga su organizirali prosvjede "protiv rusofobije".

Demonstracije u obliku konvoja vozila diljem zemlje, u kojoj se nalazi najveća ruska dijaspora u Europskoj uniji, izazvale su negativne reakcije jer ih mnogi shvaćaju kao iskaz podrške ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini.

Gotovo 400 kaznenih djela na štetu Rusa i 181 na štetu Ukrajinaca službeno je prijavljeno njemačkoj policiji otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu u veljači.

Njemačka je dom za otprilike 1,2 milijuna Rusa i 325.000 Ukrajinaca, a od početka sukoba pristiglo je još 316.000 izbjeglica.


17:03 U napadu na aerodrom ozlijeđeno pet osoba

Pet osoba ozlijeđeno je u ruskom raketnom napadu na aerodrom u Dnjepru.

Ozlijeđene osobe su spasioci Državne službe za hitne slučajeve, piše The Kyiv Independent.


16:58 Putin i Lukašenko sastat će se u Rusiji

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko trebali bi se sastati 12. travnja, prenosi The Kyiv Independent.

Oni će, kako je najavljeno, razgovarati o ratu u Ukrajini na Dalekom istoku Rusije.


16:51 Kuleba: Da smo članica NATO-a, ovaj rat se ne bi dogodio

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba nazvao je odluku Njemačke i Francuske da ne dopuste Ukrajini da se pridruži NATO-u 2008. godine "strateškom pogreškom".  

- Da smo članica NATO-a, ovaj rat se ne bi dogodio - rekao je dodajući kako Ukrajina plaća cijenu njihove odluke

Kazao je i kako je "izuzetno teško" uopće razmišljati o pregovorima s Rusijom nakon raketnog udara u Kramatorsku i zločina počinjenih u Buči, prenosi CNN

- Izuzetno je teško uopće razmišljati o tome da sjednemo s ljudima koji počine ili pronalaze isprike za sva ta zvjerstva i ratne zločine koji su nanijeli tako strašnu štetu Ukrajini. Ali razumijem jednu stvar - ako će mi sjedenje s Rusima pomoći da spriječim barem jedan masakr, kao u Buči, ili barem još jedan napad u Kramatorsku, moram iskoristiti tu priliku - kazao je. 


16:13 Zelenski traži pomoć od Njemačke: Ukrajina želi locirati osobe koje stoje iza ratnih zločina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i podršku u istrazi ratnih zločina.

>> OPŠIRNIJE


15:55 Kuleba: Buča se nije dogodila u jednom danu

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na svom se Twitteru osvrnuo na ubojstva u Buči te pozvao stručnjake da istraže što je sve do toga dovelo. 

- Buča se nije dogodila u jednom danu. Dugi niz godina ruske političke elite i propaganda raspiruju mržnju, dehumaniziraju Ukrajince, njeguju rusku superiornost i postavljaju teren za te zločine. Potičem stručnjake diljem svijeta da istraže što je dovelo do Buče - naveo je Kuleba. 


15:38 Objavljene nove satelitske snimke ruskog konvoja

Tvrtka Maxar Technologies podijelila je satelitske snimke koje, kako navode, prikazuju veliki ruski vojni konvoj, istočno od Harkova.

Fotografije snimljene 8. travnja prikazuju stotine kamiona te oklopnih i drugih vojnih vozila u koloni dugoj najmanje 12 kilometara

Nove satelitske snimke ruskog konvoja
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Nove satelitske snimke ruskog konvoja
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS


14:59 Do kraja uništena zračna luka u Dnjepru

Valentin Rezničenko, čelnik regionalne vojne uprave Dnjepropetrovsku, rekao je da je zračna luka u istočnom središnjem ukrajinskom gradu Dnjepru uništena u ruskom napadu, ne iznoseći opsežne detalje.

- Od zračne luke ništa nije ostalo. Zračna luka i infrastruktura u blizini su uništeni. Ali rakete i dalje lete -  napisao je.

Ovo nije prvi udar na ovu zračnu luku, Rezničenko je 15. ožujka rekao da je ruski raketni udar stavio izvan upotrebe pistu i oštetio zgradu terminala. 


14:54 Ruske snage iz nuklearne elektrane u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladište istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

>> OPŠIRNIJE


14:50 Glavni tužitelj u slučaju Miloševića: Rusiji trebe oduzeti pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Geoffrey Nice QC, koji je vodio kazneni progon bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića na Međunarodnom kaznenom sudu, pozvao je da se Rusija izbaci iz Vijeća sigurnosti UN-a – ili da joj se oduzme pravo veta.

- Vrlo važan korak koji treba poduzeti je izbaciti Rusiju iz Vijeća sigurnosti, ili povući njezino pravo veta, ili na neki drugi način spriječiti da ima moć da sama sebi zaustavi suđenje. Ta je moć, razmislite samo o ovome, ekvivalentna Hitleru da je dobio pravo veta 1944. da kaže kome će se suditi u Nürnbergu 1946. - rekao je gostujući na radiju Times.


14:22 Zelenski i Scholz o novim sankcijama Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da je razgovarao telefonom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i da su njih dvojica razgovarali o mogućim novim sankcijama Rusiji, kao i o obrani i financijskoj potpori Ukrajini.

- Naglasili smo da svi počinitelji ratnih zločina moraju biti identificirani i kažnjeni. Razgovarali smo i o antiruskim sankcijama, obrani i financijskoj potpori Ukrajini - napisao je Zelenski na Twitteru.


14:14 Patrijarh Kiril pozvao građane da podrže rusku vlast

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u nedjelju građane da podrže ruske vlasti, koje provode vojnu intervenciju u Ukrajini, piše Reuters.

- Neka nam Gospodin pomogne da se ujedinimo u ovo teško vrijeme za našu domovinu, uključujući i oko vlasti - rekao je 75-godišnji Kiril tijekom liturgije u Moskvi, prenosi novinska agencija Interfax.

- Neka vlasti budu odgovorne prema narodu, ponizne i spremne služiti mu čak i pod cijenu vlastitih života - dodao je patrijarh, inače blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Patrijarh Kiril ranije je javno branio ruske operacije u Ukrajini, a rat smatra zaštitnim bedemom od zapadnjačke liberalne kulture koju vidi kao dekadentnu.


14:00 Iz Ukrajine izbjeglo 4,5 milijuna ljudi

Broj ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini premašio je 4,5 milijuna, pokazuju podaci Agencije UN-a za izbjeglice. Oko 2,6 milijuna sigurnost je potražilo u susjednoj Poljskoj, slijedi Rumunjska s više od 686.000 prihvaćenih izbjeglica te slijedi Mađarska s više od 419.000.


13:57 Savjetnik ukrajinskog predsjednika: Susret Zelenskog i Putina može se dogoditi tek nakon bitke u Donbasu

U izjavama za televiziju savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihail Podoljak, rekao je da će se ukrajinski predsjednik vjerojatno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tek nakon očekivane velike bitke za istočnu regiju Donbas.

- Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina ih mora pobijediti, posebno u Donbasu. A nakon toga dobit će snažniju pregovaračku poziciju, s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga će se sastati predsjednici. To može potrajati dva ili tri tjedna. Moskva je skrenula pogled na Donbas, gdje se smatra da je velika ofenziva neizbježna - rekao je.


13:25 Identificirano 500 osumnjičenih za ratne zločine

Irina Venediktova, glavna ukrajinska državna tužiteljica, u razgovoru za Sky News kazala je da su Ukrajinci identificirali 500 potencijalnih ratnih zločinaca te da je zabilježeno najmanje 5600 potencijalnih slučajeva ratnih zločina.


13:17 Slovačka ponudila Ukrajini samohodno topništvo

Slovačka bi Ukrajini mogla prodati neke od svojih samohodnih haubica Zuzana, rekao je slovački ministar obrane Jaroslav Nad.

- Mogu potvrditi da smo u razgovorima o prodaji - rekao je Nad no više detalja nije iznio.

Haubica Zuzana 2, modernizirana verzija starijeg modela, koristi metke kalibra 155 mm i ima učinkovit domet od 40 km do više od 50 km ovisno o vrsti streljiva.


13:05 Britanija će sankcionirati osumnjičene za ratne zločine?

Britanski ministar policije Kit Malthouse rekao je da bi Britanija mogla uvesti sankcije ruskim vojnicima i generalima osumnjičenim da su počinili ratne zločine u Ukrajini. Govoreći u nedjeljnom programu na Sky Newsu, Malthouse je rekao da je važno da se dokazi o zločinima prikupljaju što je moguće marljivije kako se sukob nastavlja.

- Dok je to u tijeku, možemo poduzeti mjere na domaćem terenu oko sankcija koje smo u mogućnosti staviti na pojedince, uključujući borce, vodeće generale i druge koji su u tome uključeni, da signaliziramo naše priznanje njihove uloge u ovom strašnom, užasnom napadu na slobodnu demokratsku zemlju. 


12:40 Papa Franjo pozvao je na uskršnje primirje u Ukrajini, koje bi dovelo do pregovora i mira.

- Spustite oružje! - rekao je na kraju bogoslužja na Cvjetnicu za desetke tisuća ljudi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

- Neka započne uskršnje primirje - pozvao je.

- Ali ne ponovno naoružavanje i nastavak borbe, već primirje kako bi se postigao mir stvarnim pregovorima - naglasio je Papa.


12:27 Rusi ispraćaju vojsku u rat

Twitterom se širi snimka ruske vojske koja iz grada Kursk, sa zapadnoeuropskog dijela Rusije, kreće u pohod na Ukrajinu. Snimka prikazuje mještane, među kojima ima i djece, kako mašući ispraćaju svoju vojsku.


12:18 Finska se do kraja lipnja priprema za potencijalno povijesnu odluku o kandidaturi za članstvo u NATO savezu radi odvraćanja ruske agresije.

Finska se u vojnim pitanjima tradicionalno držala po strani, dijelom kako bi ne bi provocirala svog istočnog susjeda, Rusiju, s kojom dijeli 1.300 kilometara dugu granicu. No, ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače je udvostručila podršku finskih građana za članstvo u NATO-u s 30 na 60 posto, prema nizu provedenih anketa.

- Nikada nemojte podcjenjivati kapacitet Finaca da donose brze odluke kada se svijet mijenja - rekao je bivši finski premijer Alexander Stubb.

Stubb, koji je i sam dugoročni zagovaratelj članstva u NATO-u, sada vjeruje da je finska kandidatura neizbježna u vrijeme kada Finci preispituju svoj odnos s Rusijom.

Izvješće o nacionalnoj sigurnosti, koje je zatražila vlada, idućeg će tjedna biti predano finskom parlamentu, Eduskunti, kako bi pomoglo zastupnicima da se odluče prije nego što se bude glasalo o kandidaturi.

12:14 Crveni križ: Pet dana pokušavali smo ući u Mariupolj

Čelnik Međunarodnog pokreta Crvenog križa u Ukrajini rekao je danas da njegov tim prošlog tjedna nije uspio doći do opkoljenog grada Mariupolja unatoč pet dana pokušaja.

- Sigurnosni uvjeti nisu bili dobri, nisu bila dobra ni sigurnosna jamstva koja smo dobili, pa smo se na 20-ak kilometara od Mariupola morali vratiti. Crveni križ je na putu okupljao izbjeglice, a konvoju su se pridružili i privatni automobili pod zastavom te organizacije, a više od 1000 ljudi konačno je stiglo do Zaporožja - rekao je za Sky News Pascal Hundt.

Najavio je da će se u narednim danima i tjednima trebati održati još mnogo takvih operacija.

- Hitno je i stvarno smo u kontaktu s ruskim vlastima s ukrajinskim vlastima kako bismo osigurali siguran prolaz tim ljudima kako bi se mogli slobodno i sigurno kretati na mnogo sigurnije mjesto.


11:50 Kao rezultat ruskih razaranja potpuno je uništen nogometni stadion u Černihivu, a ranije je ista sudbina zadesila i stadion, sportski kompleks, bazu, ured i terene za trening nogometnog kluba Mariupolj u Donjecku.


11:40 Dvoje ubijenih u Dergačiju

Dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju Dergačija, grada u istočnoj provinciji Harkiv, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov na svom Telegram kanalu.


11:35 Pauzirana je i ruska znanost

Reuters je razgovarao s više od dvadesetak znanstvenika o utjecaju ukrajinskog sukoba na rusku znanost. Mnogi su izrazili zabrinutost za njezinu budućnost nakon što su deseci milijuna dolara zapadnog financiranja ruske znanosti obustavljeni nakon europskih sankcija Moskvi. Stotine partnerstava između ruskih i zapadnih institucija pauzirane su ako ne i potpuno otkazane, rekli su znanstvenici.

Projekti pogođeni obustavom zapadne pomoći uključuju izgradnju visokotehnoloških istraživačkih postrojenja u Rusiji, poput ionskog sudarača i neutronskog reaktora za koje je Europa obećala 25 milijuna eura. Takva bi tehnologija otključala generaciju istraživanja koja bi mogla pridonijeti svemu, od fundamentalne fizike do razvoja novih materijala, goriva i farmaceutskih proizvoda, rekli su znanstvenici.


11:07 Nova karta ratišta: Cijeli sjever pod kontrolom Ukrajine

Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je novu kartu o stanju na ratištima diljem Ukrajine. Dok su ranije ovog tjedna na britanskim kartama u više navrata bile vidljive velike promjene na sjeveru, danas na sjeveru, prema britanskim obavještajcima, više nema ruskih trupa. Cijeli sjever Ukrajine Britanija smatra područjem pod kontrolom Ukrajinaca.

Bilježe zato dva ukrajinska protunapada na krajnjem jugu zemlje, a Hersona kojeg se dojuče smatralo teritorijem pod kontrolom Rusije danas je grad u kojem se zbiva borba za pokušaj potencijalnog oslobođenja.


10:52 Ukrajinska vojska navodno je u zrak digla skladište sa streljivom ruskih okupatora u Novomajorsku, regija Donjeck.

Nema službene potvrde niti s jedne niti s druge strane.


10:42 Posjet Borisa Johnsona glavnom gradu Ukrajine bio je "vrlo pravovremen i vrlo važan".

Igor Zhovkva, viši diplomatski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da britanski premijer "nije došao praznih ruku", a sa Zelenskim je razgovarao o raznim vrstama podrške koju bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo ponuditi. To je uključivalo protubrodske projektile kao i financijsku potporu. Zhovkva kaže za BBC One's Sunday Morning da će protubrodske rakete pomoći u obrani gradova poput Odese na koje su pucali ruski ratni brodovi. On kaže da je Ukrajini potrebno "oružje, oružje i još oružja" za nastavak borbe protiv Rusije.


10:38 Ukrajina objavila nove podatke o ruskim gubicima

Kyiv Independent piše da su Rusi dosad izgubili otprilike 19.300 vojnika, 152 aviona, 137 helikoptera i 722 tenka.


10:31 Rusi objavili snimku uništavanja ukrajinskog konvoja

Rusko ministarstvo obrane jutros je na Telegramu objavilo snimku na kojoj se vide njihovi helikopteri koji su,navodno, uništili ukrajinski konvoj koji se sastojao od raznih borbenih vozila. Među ostalim, tvrde Rusi, uništeno je i ukrajinsko protuzračno oružje. Datum nastanka snimke je nepoznat, a niti autentičnost nije nezavisno potvrđena.


10:28 Stanovnici Odese drže se policijskog sata

Stanovnici grada Odese na južnoj obali pridržavaju se policijskog sata, nakon što su vlasti upozorile na mogući raketni napad. Zabilježene su najmanje tri eksplozije u gradu i okolici otkako je prije osam dana raketa pogodila naftno postrojenje na periferiji Odese.

Područna uprava naložila je ljudima da ostanu u zatvorenom prostoru, počevši od 21:00 po lokalnom vremenu u subotu navečer do 06:00 sati u ponedjeljak ujutro. Trgovine, restorani i tvrtke su zatvoreni, a nitko ne smije na ulice bez posebne propusnice.

Nedjelja je trebala biti dan za proslavu jer grad obilježava 78 godina otkako je oslobođen od nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Tada su ruske snage pomagale spašavati ljude ovdje, sada prijete da će učiniti sasvim suprotno. Odesa je bila pod prijetnjom ruskih pomorskih brodova u Crnom moru koji lansiraju rakete prema gradu i mogli bi izvesti amfibijsko iskrcavanje. 


10:00 Rusija potvrdila razmjenu zarobljenika s Ukrajinom

Ruska povjerenica za ljudska prava Tatiana Moskalkova potvrdila je da su Rusija i Ukrajina izvršile razmjenu zarobljenika u subotu, piše AlJazeera. Moskalkova je rekla da su među razmijenjenima u Rusiju četiri zaposlenika Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom.

- Rano jutros sletjeli su na rusko tlo - rekla je Moskalkova u online objavi.


9:37 Devet humanitarnih koridora

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je Kijev dogovorio korištenje devet humanitarnih koridora kako bi pomogao ljudima da pobjegnu od teških borbi na istoku zemlje, uključujući i privatne automobile iz Mariupolja. U izjavi na svom Telegram kanalu u nedjelju, Vereshchuk je rekla:

- Sve rute za humanitarne koridore u regiji Lugansk funkcionirat će sve dok postoji prekid vatre od strane okupatorskih ruskih postrojbi. Iz ukrajinskih gradova humanitarnim hodnicima u subotu je evakuirano ukupno 4.553 ljudi.


9:25 Više od 46.000 eksplozivnih naprava deaktivirano od početka rata

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve priopćila je da su njezine pirotehničke jedinice u jednom danu neutralizirale više od 2700 eksplozivnih naprava. Od početka rata, objavili su na Telegram kanalu, deaktivirano je sveukupno 46.275 eksplozivnih naprava.


9:12 Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku napisao je na Twitteru da će “Ukrajina prevladati i ustati još snažnije. A EU će i dalje stajati uz vas na svakom koraku”.


8:56 Ukrajinski i bjeloruski liječnici izvadili metak iz srca ukrajinskog vojnika

Bjeloruska novinarka Hanna Liubakova objavila je na Twitter profilu da su ukrajinski i bjeloruski liječnici izveli vrlo tešku operaciju - izvadili su metak iz srca jednog ukrajinskog vojnika. Među liječnicima koji su izvodili zahvat je i bjeloruski liječnik Maksim Paulovski koji radi u Kijevu.


8:50 Rusija pojačava snage otpuštenim osobljem

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da kao odgovor na sve veće gubitke Rusija nastoji povećati broj vojnika s osobljem otpuštenim iz vojne službe od 2012. godine. Navodi se također da napori za povećanje ljudstva uključuju pokušaj regrutacije iz nepriznate regije Pridnjestrovlja u Moldaviji. 


8:40 Konvoj kod Harkiva

Ruski vojni konvoj kreće istočno od Harkiva, pokazuju satelitski snimci i vojni izvještaj koji je ukrajinska vojska objavila u svojem najnovijem operativnom izvješću od jutros u 6 sati. Dužnosnici tvrde da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinsku obranu u Izumu u Harkivu, u istočnoj Ukrajini, premještajući dodatne jedinice na to područje, dok također pokušavaju uspostaviti potpunu kontrolu nad gradom Mariupoljem.

Konvoj je sadržavao oklopna vozila, kamione, artiljeriju te dodatnu vojnu opremu, a kretao se prema jugu.

Djelomična blokada Harkova i granatiranje grada se nastavlja, rekao je ukrajinski glavni stožer oružanih snaga. Satelitske slike koje je objavila američka privatna svemirska tehnološka tvrtka Maxar Technologies prikazuju vojni konvoj dug osam milja koji se 8. travnja kreće južno kroz grad Velki Burluk na istoku Ukrajine. Grad se nalazi istočno od Harkova, blizu granice Ukrajine s Rusijom.


8:32 Granatiranja u regijama Lugansk i Dnjepar, jedna osoba ranjena

Jedna škola i nekoliko stambenih zgrada pogođene su granatiranjem u ukrajinskim regijama Lugansk i Dnjepar rano u nedjelju ujutro, pri čemu je jedna osoba ranjena i izazvan je požar, rekli su dužnosnici.

Škola i višestambena zgrada granatirani su u gradu Severodonjecku u opkoljenoj regiji Lugansk, rekao je guverner regije. Izgorjelo je nekoliko stanova, a stanovnici su evakuirani iz zgrade, piše The Guardian.

- Dvije visoke zgrade u novoj gradskoj četvrti, kao i zgrada srednje škole našle su se pod jakom vatrom ruske vojske - napisao je Serhi Gaidai na Telegramu.

U središnjem gradu Dnjepru jedna osoba je ranjena u udaru na zgradu. Granatiranje je izazvalo požar koji je ugašen, rekao je regionalni guverner Valentin Rezničenko u zasebnoj objavi. 


8:25  U Ukrajini poginuo još jedan ruski general

Prema nepotvrđenim izvještajima, još je jedan visoki ruski general poginuo u bitci u Ukrajini. Pukovnik Alexander Bespalov, zapovjednik 59. gardijske tenkovske pukovnije, navodno je ubijen u borbi ukrajinskih obrambenih snaga.

Bio bi to deveti pukovnik kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio od početka ruske invazije na Ukrajinu. 


8:22 Danas evakuacija Luganska

Stanovnici opkoljene regije Lugansk u istočnoj Ukrajini moći će danas evakuirati to područje s devet vlakova spremnih za bijeg civila, rekao je regionalni guverner Luganska. Rano jutros objavio je tu vijest na Telegramu, a većina vlakova kreće za gradove na zapadu kao što je Lavov.


8:04 Gradovi i sela oko Kijeva ostali su razoreni nakon neuspjelog ruskog pokušaja zauzimanja glavnog grada. Rusko povlačenje otkrilo je mnoštvo civilnih smrtnih slučajeva i razaranja nanesenih kućama, stambenim zgradama i civilnoj infrastrukturi. Evo kako izgleda Borodjanka.

Rescuers remove debris of a residential building destroyed during Russia?s invasion in the town of Borodianka, Kyiv region, Ukraine April 9, 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko Photo: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija
A woman cries as she tries to find a body of her son among debris of a residential building destroyed during Russia?s invasion in the town of Borodianka, Kyiv region, Ukraine April 9, 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko Photo: Stringer/REUTERS
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija


7:53 Stiže oružana i novčana infuzija Britanije

Boris Johnson obećao je veliku novu isporuku britanskog oružja i financijske pomoći kako bi se suprotstavio očekivanoj novoj fazi ruske vojne ofenzive.

Britanija će poslati 120 oklopnih vozila i nove protubrodske raketne sustave u Ukrajinu. Projektili mogu napraviti ozbiljnu štetu ruskim ratnim brodovima i mogli bi se upotrijebiti za borbu protiv opsade ruske mornarice crnomorskih luka. UK je prošlog tjedna obećao vojnu pomoć u iznosu od 100 milijuna funti, uključujući još 800 protutenkovskih projektila, više protuzračnog oružja, "dronove samoubojice", koji lebde nad bojnim poljem prije napada na metu, te kacige, pancire i naočale za noćno gledanje.


7:45 U jarku benzinske postaje pronađena grobnica

Nedavno je otkrivena grobnica s desecima ukrajinskih civila u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, rekli su lokalni dužnosnici. Taras Didič, čelnik zajednice Dmitrivka koja uključuje Buzova i nekoliko drugih obližnjih sela, rekao je ukrajinskoj televiziji da su tijela pronađena u jarku blizu benzinske crpke. Broj poginulih tek treba biti potvrđen.

- Sada se vraćamo u život, ali za vrijeme okupacije imali smo svoja 'žarišta', poginuli su mnogi civili - rekao je Didič.

Kako se gradovi vraćaju pod ukrajinsku kontrolu, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su val međunarodne osude, posebice zbog smrti u gradu Buča.


7:30 Ukrajina zabranila sav uvoz iz Rusije

Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njezinih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara, te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu, razmjena roba i usluga između dviju susjednih zemalja praktički nije postojala, no subotnji potez podrazumijeva i zakonsku zabranu uvoza iz Rusije, piše Reuters.

- Proračun neprijatelja neće primati naša sredstva, što će smanjiti njegov potencijal za financiranje rata - napisala je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko na Facebooku.

Smatra i da takav korak može poslužiti kao primjer zapadnim partnerima Ukrajine i potaknuti ih na snažnije sankcije protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruskih energentata i izolaciju svih ruskih banaka.


7:26 Rusi improviziranim eksplozivima slabe ukrajinski moral

Ruske snage nastavljaju koristiti improvizirane eksplozivne naprave, posljedica čega su ljudske žrtve i materijalna šteta, a cilj im je i slabljenje morala te suzbijanje ukrajinske borbe za slobodu, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane.

Kako je navedeno, ruske snage nastavljaju napadati infrastrukturne ciljeve, pri čemu postoji visoki rizik da civili budu kolateralna šteta. Istaknuto je i da su ruskim napuštanjem sjevera Ukrajine ostali dokazi o "nerazmjernim" napadima na civile. Rusi negiraju napade na civile.


7:03 Stoltenberg: stalna vojna prisutnosn na istočnim granicama NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraph da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom. NATO je "usred temeljne transformacije" koja će imati "dugoročne posljedice" po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je Stoltenberg.

- Svjedočimo novoj stvarnosti, "novom normalnom" za europsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih zapovjednika da pruže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jest dugoročnom prilagodbom NATO-a - rekao je Stoltenberg, apostrofirajući da bi vojne trupe u istočnoeuropskim zemljama članicama trebale postati "punopravno sredstvo odvraćanja".

Stoltenberg, koji bi zbog situacije u Ukrajini mogao dobiti produljenje mandata na čelu saveza za godinu dana, u razgovoru je otkrio da će odluke o svemu biti donesene na summitu NATO-a koji će se u lipnju održati u Madridu.


7:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u subotu da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Europa.

Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile "katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve".

- Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Europa je meta za Rusiju - ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je rekao da si Rusija još uvijek može "priuštiti živjeti u iluzijama".

- To znači da trebamo još više sankcija i još više oružja za našu državu - apelirao je.

Nakon povlačenja od Kijeva, ruske snage gomilaju se na istoku zemlje, a Zelenski je poručio da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

Komentara 156

AN
ante555
12:56 10.04.2022.

Ovaj rat je otvorio svima nama oci da u komsiluku cuci jos jedan putin sa satelitim u banjoj luci i da treba bit na oprezu, jednom agresor uvijek agresor

DU
Deleted user
07:42 10.04.2022.

Rusiji nije cilj Europa. Priča o tome na početku bila je blef zbog psihološkog pritiska. Naravno da Rusija ne može podrediti Europu sebi vojnim putem, to su bajke za djecu. Vidimo da ne može ni Ukrajinu ako je dobro naoružana i organizirana. Tako bi bilo u svim zemljama, što bi za Rusiju na kraju značilo kolektivno samoubojstvo. Ne može država od 144 mil stanovnika ma kako bila naoružana porobiti 500 ili više milijuna Europljana. Da i ne postoji NATO, to ne bi bilo moguće. Rusija je svoj mit o snazi gradila na ostavštini SSSR - a, zaboravljajući pri tome da su tada imali stotinjak milijuna stanovnika više jer je u istoj državi postojao Kazahstan, Bjelorusija, Ukrajina, Litva, Estonija itd. i da su vukli plodove rada iz okupiranih zemalja Europe 45 godina, surađivali sa sličnim državnim uređenjima po svijetu, što je i omogućilo bazu za toliku vojnu silu. Danas je Rusija samostalna i sama, kao i svi ostali. Jedino što joj nosi presudnu prevagu jest nuklearno oružje koje također ne smije upotrijebiti jer bi presudivši svima na koje bi ga lansirala, presudila i sebi. Mislim da se tovariš Putin jako češe po glavi, napravio je kolosalnu grešku uopće započevši ovu avanturu. To je prva greška. Druga je što je zadržao doktrinu napada Crvene armije, što više ne prolazi na bojištu zbog razvoja tehnologije. Treća je što je podcijenio jedinstvo Zapada u osudi ovakvog načina rješavanja međudržavnih političkih pitanja. Hoće li uopćebiti drugog vala udara na Ukrajinu, živi bili pa vidjeli.

DU
Deleted user
08:33 10.04.2022.

Koga briga sta je rusiji cilj Europa ili Afganistan !Trebaju platit za ovo sta rade i to debelo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije