Sve je počelo 10. kolovoza. Tada je, naime, izašla prva kuharica u serijalu od četiri nastavka koji su izlazili svakog ponedjeljka uz Večernji list. A vezala se uz jedno zvučno ime kulinarske scene. Kultno, dapače. Kako i ne bi bilo nakon 50 godina predanog rada u toj struci.
Branko Ognjenović u tom je razdoblju stvorio ime, postao brend i sinonim za dobru klopu. No uvijek s naglaskom na jednostavnost i naoko priprosta jela, kao što su krpice sa zeljem. Omiljeno je to jelo ovog kuharskog veterana, koje je i dio prve kuharice, u kojoj su bili klasici po njegovoj preporuci.
Drugoj su tema bila lagana jela, a trećoj maksimalna iskoristivost namirnica. Posljednja, četvrta kuharica posvećena je bila školarcima i jelima osmišljenima za početak nastave, a uz svaku smo dijelili i kupon za nagradni natječaj. Oni koji su sakupili sva četiri, imaju priliku osvojiti kuharski tečaj u Majstor kuhar akademiji, koju je Branko osnovao prije deset godina.
S njim su od samih početaka i njegovi mladi kolege – chefovi Sabina Jalšić i Dario Lide, a kad se Branko lani počeo pripremati za mirovinu, počeli su polako i preuzimati palicu. Točnije, Sabina je postala šefica, a Dario njena desna ruka. Njih troje će tako na kuharskom tečaju pokazati kako poboljšati kulinarske vještine, a kojih šest je bilo te sreće da ga osvoji odredit će Večernjakov stručni tim u suradnji s Majstor kuhar akademijom.
Nagrađujemo šest najkreativnijih odgovora na naše nagradno pitanje – zbog kojeg biste se jela složili da ljubav ide kroz želudac. Branko je danas tijekom live streama pripremio – što drugo nego – svoje omiljeno jelo krpice sa zeljem. Dok se zelje zdinstalo, a krpice skuhale i sve skupa fino sjedinilo, doznali smo imena šest dobitnika koji će potom moći kuhati uz Branka i njegov tim 23. rujna u 17 sati. Vidimo se!
Dobitnici su:
Vedran Obadić, Zagreb
Jednom sam curi za prvi puta kada je došla kod mene napravio sushi, a za doručak eggs Benedict! Ta cura mi je danas žena, a ja i dalje kuham i doručke i ručke i sushi!
Petra Murgić, Zagreb
Shvatila sam da ljubav ide kroz želudac zbog maminih punjenih paprika, i svih ručkova, torti i kolača za tatu, brata i mene. Uvijek je kuhala i kuha što volimo i uživamo, i nikada joj nije bilo teško ili da joj se nije dalo, uvijek je bilo s ljubavlju i prefino!
Gordana Žarak, Zagreb
Ja znam da ljubav ide kroz želudac! A jelo zbog kojeg to mislim je šalša od paradajza – to je prvo jelo koje sam pripremila mom mužu i evo spremam mu ga već preko 30 godina.
Gordana Šarić, Zagreb
Za mene je to jelo riba u soli. Moja baka ju je pripremala mojoj mami, moja mama meni i sada ja svojoj obitelji. Prenosimo ljubav kroz taj recept generacijama!
Goran Biršić, Duga Resa
Passionfruit-coconut torta za Nju
Čili-čoko torta za Njega
Svako svojim sastojcima blago simulira ponašanje tijela u ljubavnom zanosu
Provjereno.
To bi bilo tehnički odgovoreno
Ili bilo koje jelo kuhano s ljubavlju
Narodni odgovor
Ivo Novak, Korčula
Svaki puta kada pripremam bilo koju ribu sjećanja me vrate u djetinjstvo, u malu barku gdje sam s tatom provodio prekrasne vikende loveći ribu za nedjeljni ručak.
VIDEO: Branko Ognjenović