'OVO NIJE NASTALO PREKO NOĆI'

Pravobraniteljica o slučaju vršnjačkog nasilja u zagrebačkoj školi: 'Struka treba naći rješenje, a ne ulica i mediji'

Zagreb: Prosvjed roditelja zbog problematičnog učenika prebačenog u OŠ Savski Gaj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
08.10.2024.
u 11:35

"Smatram kako nije prihvatljivo da djeca izostaju s nastave, kao i da nije u interesu niti jednog djeteta da mu odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške" objašnjava Helenca Pirnat Dragičević.

Nakon što jučer nekoliko stotina učenika jedne zagrebačke osnovne škole nije pohađalo nastavu zbog problematičnog učenika koji je bez najave roditeljima prebačen u razred s dijelom djece roditelja koji zbog toga prosvjeduju, o cijelom slučaju se oglasila i 
Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. "Potaknuti aktualnim brojnim medijskim objavama koje se odnose na slučaj vršnjačkog nasilja u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, ponovno upozoravamo medije na njihovu odgovornost u izvještavanju o djeci i potrebu da se vode etičkim i profesionalnim načelima koja ih obvezuju na poštovanje dostojanstva privatnog i obiteljskog života, a posebice zaštite interesa i dobrobiti sve djece – i počinitelja i žrtava vršnjačkog nasilja" stoji u priopćenju pravobraniteljice.

"Radi se o izuzetno složenoj situaciji koja nije nastala preko noći niti se preko noći može riješiti, a u njezino rješavanje uključene su sve nadležne institucije. Očekujem vidjeti kakvi će biti učinci toga u vrlo kratkom vremenu. Senzacionalistički pristup u izvještavanju nikako ne doprinosi smirivanju nastale situacije do koje je, nažalost, došlo, i koju zbog složenosti ne može i ne treba rješavati „ulica“, kao niti mediji" dodala je Pirnat Dragičević.

Objasnila je kako se svakom djetetu jamči pravo na zakonsku zaštitu ako se napada djetetova čast ili ugled. "Na struci je i na relevantnim sustavima da što je moguće prije pronađu i osiguraju primjereni oblik školovanja te sigurno okruženje za svako dijete, a na roditeljima je da uvaže preporuke struke. Podsjećam da se člankom 16. Konvencije o pravima djeteta svakom djetetu jamči pravo na zakonsku zaštitu protiv miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili prepisku, kao i zaštitu protiv nezakonitih napada na njegovu čast i ugled" rekla je pravobraniteljica.

POVEZANI ČLANCI: 

"Pravo na zaštitu osobnih podataka jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka, pa tako i djeteta, a svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka. Ujedno smatram kako nije prihvatljivo da djeca izostaju s nastave, kao i da nije u interesu niti jednog djeteta da mu odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške. Pozivam javnost i medije na smirivanje situacije, a sve uključene dionike na suradnju u pronalasku rješenja" apelira dječja pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

>> FOTOGALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski stadioni izgledati za 100 godina. Ovo su rezultati

Zagreb: Prosvjed roditelja zbog problematičnog učenika prebačenog u OŠ Savski Gaj
1/11

Komentara 2

PO
podravina
13:12 08.10.2024.

Ovo je u prvom redu SRAMOTA svih pedagoga, koji nisu u stanju obuzdati jedno dijete, ili zatrazit pomoc struke Ljecnika, pa gdje mi zivimo???? jedan djecak "rastura§ Skole a nastavnici od straha bjeze u podrume? Puno se pisalo ali nije se nikad naveo jedan jedini primjer nedolicnog ponasanja doticnog djecaka.

PD
plavi-devet
14:03 08.10.2024.

Onaj tko je potpisao rjesenje za smjestaj u tu skolu i taj razred je izravno KRIV ako taj mali nekog ozlijedi. Tog treba nakon toga fizicki kazniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije