PRAŠINA IZ AFRIKE

Pred nama topli jesenski dani, ali pripremite se, u Hrvatsku ponovno stiže saharski pijesak. Evo i kada

Saharski pijesak smanjio je vidljivost u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
14.10.2024.
u 08:26

Nakon ovog ugodnog dana s izmjenama sunca i oblaka, slični vremenski uvjeti nastavit će se i u početku idućeg tjedna, uz utjecaj polja visokog tlaka.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku u ponedjeljak očekuje promjenljivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja i najvišu dnevnu temperaturu između 17 i 21 stupanj Celzija. Slaba kiša moguća je mjestimice na zapadu zemlje, osobito na širem području Rijeke, dok će Dalmacija uživati u najviše sunčanih sati.

Vjetar će biti slab do umjeren, u Slavoniji jugoistočni, na sjevernom Jadranu južni i jugozapadni, dok će u Dalmaciji dominirati sjeverozapadni i zapadni vjetar. Nakon ovog ugodnog dana s izmjenama sunca i oblaka, slični vremenski uvjeti nastavit će se i početkom idućeg tjedna, uz utjecaj polja visokog tlaka. Afrički pijesak, poznatiji kao saharski pijesak, ponovno stiže u Hrvatsku. Po visini se nastavlja pritjecanje toplog zraka iz sjeverne Afrike, zbog čega će se krajem tjedna atmosfera zamutiti i obojiti žutim tonovima afričkog pijeska. Ovaj fenomen najviše će biti vidljiv na Jadranu, gdje će žute čestice zamutiti nebo, piše N1

Nad srednjom Europom dominira polje visokog tlaka zraka, dok se ciklonalni vrtlozi nalaze nad Baltikom i zapadnom obalom Europe. Uragan Leslie nad Atlantikom se premjestio prema sjeveroistoku, oslabio je i približava se zapadnoj obali Europe kao oluja. Manja količina nestabilnog zraka zadržava se južno od Alpa nad sjevernom Italijom, što utječe na stvaranje povećane naoblake na sjevernom Jadranu.

Na istoku zemlje najviša popodnevna temperatura doseći će 19 stupnjeva, uz promjenljivu naoblaku, a sredinom dana očekuju se sunčani intervali. Jutarnje temperature kretat će se od 9 do 11 stupnjeva, uz umjeren jugoistočni vjetar. Središnji predjeli također će bilježiti podjednaku temperaturnu vrijednost, s oblačnijim jutrom i duljim sunčanim razdobljima u poslijepodnevnim satima. Vjetar će uglavnom biti slab, no na sjeveru se može očekivati umjeren južni vjetar, dok će u kotlinama u gorju biti moguća jutarnja magla.

Na sjevernom Jadranu prevladavat će promjenljivo oblačno vrijeme s povremenim umjerenim jugozapadnjakom, a ponegdje može pasti i malo kiše, osobito na širem riječkom području i u Istri. Jutarnje temperature kretat će se od 12 do 16 stupnjeva, a u gorju od 6 do 8 stupnjeva, dok će popodnevne vrijednosti iznositi između 17 i 22 stupnja.

Dalmacija će biti sunčanija, s ponegdje umjerenom naoblakom. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak, uz najvišu dnevnu temperaturu od 22 do 24 stupnja Celzija. Na krajnjem jugu zemlje prevladavat će pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme, s blagim vjetrom i malo valovitim morem.

Foto: DHMZ

Prognoza za iduće dane

U utorak će se zadržati uglavnom stabilno vrijeme, s najviše sunčanih razdoblja u unutrašnjosti zemlje. Međutim, od srijede se očekuje blaga promjena, s malo nižom dnevnom temperaturom i mogućnošću za kišu, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Tijekom četvrtka i vikenda raste vjerojatnost za mjestimične oborine, osobito na sjevernom Jadranu, uz jačanje juga. Na kopnu će do srijede oborine uglavnom izostati, a od četvrtka se očekuje dolazak oblačnijeg vremena s povremenom kišom i maglom u jutarnjim satima, prognozira HRT

>>> FOTO Ovo je najveće umjetno jezero u Hrvatskoj: Upravo je ispražnjeno, pogledajte što se skriva ispod površine

Saharski pijesak smanjio je vidljivost u Zagrebu
1/28

Komentara 3

ŠA
Šašnik
08:59 14.10.2024.

Atmosfera se muti već desetak godina. Rijetko kad je vidljivost do horizonta.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
09:06 14.10.2024.

Di je kada?

DA
dallas1974
08:44 14.10.2024.

Kako da se pripremim za Saharski pijesak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije