Centar za mirovne studije

'Predsjednica mora shvatiti da izbjeglice nisu nikakva okupatorska vojska već ljudi'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
17.09.2015.
u 19:40

Predsjednicu pozivaju ''da ne stvara paniku te da se u trenutku velike međunarodne humanitarne krize ponaša dostojanstveno i krajnje odgovorno prema svakome ljudskom životu koji se nalazi u nevolji''.

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kako je neslužbeno u njezinom Uredu doznao Večernji list, zatražila viši stupanj pripravnosti vojske da se, bude li potrebno, spriječe ilegalni ulasci migranata u Hrvatsku priopćenjem je reagirao Centar za mirovne studije.

- U trenutku kada se RH suočava s velikim humanitarnim izazovima, predsjednica RH potpuno neprimjereno opterećuje oružane snage RH mogućim zadacima nadzora državne granice. Predsjednica mora shvatiti da izbjeglice koje dolaze i prolaze kroz RH nisu nikakva okupatorska vojska već ljudi - a među njima i brojna djeca te druge ranjive skupine - koji bježe pred ratovima. Ovakvim nepromišljenim i neodgovornim stavovima Predsjednica samo unosi nemir među građane RH i besmisleno iscrpljuje važne državne resurse.

Time nanosi i štetu ugledu RH u svijetu jer radi istu grešku koju je učinila Mađarska. Istovremeno, pozdravljamo namjere da se vojska uključi u humanitarni aspekt ove krize davanjem logističke potpore policiji i civilnom društvu, te pružanju humanitarne pomoći izbjeglicama- ističe Centar za mirovne studije.

Na kraju predsjednicu pozivaju ''da ne stvara paniku te da se u trenutku velike međunarodne humanitarne krize ponaša dostojanstveno i krajnje odgovorno prema svakome ljudskom životu koji se nalazi u nevolji''.

>> Grabar-Kitarović od načelnika Lovrića zatražila podizanje stupnja pripravnosti vojske

>> U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica. Ministar Ostojić: Naši kapaciteti su puni!

Komentara 122

Avatar amazona
amazona
19:50 17.09.2015.

Nepravi ona paniku vec govori realno, treba granicu zatvoriti sa Srbijom . Prvo zbrinuti ove izbjeglice pa tek onda vidjeti sto dalje. Podržavam presjednicu Kolindu!!

Avatar kvaternik
kvaternik
19:55 17.09.2015.

..to nisu izbjeglice ,od 9000 tih pobjegulja 8000 je muškaraca u punoj snazi...potrpati u kamione i iskrcati ih u Siriji...ili izbaciti ih iz avionima pa i s padobranima

KA
Karas
19:52 17.09.2015.

naravno da je to vojska...samo u civilu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije