EU LIDERI

'Predsjednik Amerike ima velike moći, ali ovo ne može ni on'

Rex Tillerson i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
13.10.2017.
u 21:34

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji

Europski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015., javljaju agencije.Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

Europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum.

"Kao međunarodna zajednica ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje", rekla je.

"To nije bilateralni ugovor....Međunarodna zajednica, uključujući EU jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti", naglasila je Mogherini.

Mogherini je u izjavi za Al Jazeeru jasno naglasila kako je Trump moćan i ima brojne ovlasti, ali ne i za prekinut ovakav sporazumm.

Moskva ističe da je "iznimno zabrinuta" zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma,

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće izravno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovome trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao je sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

"Čestitam predsjedniku Trumpu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu", rekao je.

SAD je i prije Trumpova govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku.

Netanyahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trumpov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma.

Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici".

 

Komentara 11

MO
mobitel20
22:44 13.10.2017.

Mogerhini je bivsa clanica Komunisticke partije! Obican Sorosev pijun. To su cinjenice. Osoba je bez ugleda i utjecaja koja je dosla u Komisiju u kvoti bivse ultralijeve Vlade Italije. Kao "nas" Mimica npr...Tako je i Vucic prebacen sa drugog pola u mainstream...A takvi su najbolje sluge. Pa takvih je puna hrvatska javna scena. Sve "crveno plemstvo" koje radi za nove "internacionaliste". Mislim da Trump i Izrael ovaj put nisu 100% u pravu i da bi im bilo bolje da privuku Iran i siijite,a otkantaju Arabijske vehabije. Ali, ocito je da Iran negira Izrael i to je ono sto ne moze proci. Potpora Izraelu i priznavanje njegivog postojanja je crta koju iranski fundamentalisti moraju prijeci umjesto sto pokusavaju postati nuklearna sila.

PR
prajdali100
22:26 13.10.2017.

Kuha li se kuha. Ulaganje u nacionalnu sigurnost i obranu je od strateškog znacaja.

IL
ilijan
22:26 13.10.2017.

Trump legendo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije