platforma

Predstavljena nova udruga vodećih hrvatskih liderica

LEAD.YOU
Foto: LEAD.YOU
1/15
23.10.2024.
u 16:28

LEAD.YOU izazvala veliki interes javnosti, podršku dao i premijer Plenković

Sinoć je u Zagrebu, pred gotovo dvjestotinjak okupljenih, službeno predstavljena nova udruga LEAD.YOU - platforma koju su pokrenule neke od najutjecajnijih poslovnih žena Hrvatske s ciljem povezivanja i osnaživanja ženskog liderstva te utjecanja na važna društvena pitanja.

„Mi koje smo uspjele doći do vrha, preuzimamo odgovornost za društvo. Mi ne tražimo prostor – mi ga stvaramo. Jačamo poziciju žena zbog svojih objektivnih kvaliteta, a ne zadanih kvota“, istaknula je direktorica Udruge Jasminka Horvat Martinović u uvodnom govoru dodajući kako njihova snaga leži u uključivosti zbog čega su članovi i muški kolege. „Položaj žena nije žensko već društveno pitanje. Smatramo da samo zajedno možemo donijeti pravu promjenu“, naglasila je Martinović.

„Želimo svijet u kojem se žene u biznisu ne ističu kao iznimke. Želimo liderstvo bez predznaka i etiketa“, poručila je direktorica Udruge uz pojašnjenje da liderstvo nije pitanje spola, već posjedovanja vizije, izazivanja statusa quo i hrabrog vodstva kroz neizvjesnost.

Foto: LEAD.YOU

Mentoriranje mladih još je jedna strateška odrednica LEAD.YOU inicijative. Martinović poručuje: „Pružit ćemo priliku budućim liderima da uče od najboljih među nama. Želimo da shvate da mogu postići sve, ali i da su odgovorni za ono što ostavljaju nakon sebe.“

Osvrnula se i na činjenicu da žene, iako obrazovanije, često ne uspijevaju napraviti onaj posljednji korak prema vrhu, te da su dalje na istim pozicijama manje plaćene od muških kolega.

Rad Udruge svojim je dolaskom podržao premijer Andrej Plenković, koji je pohvalio inicijativu, istaknuvši kako ovakvi projekti imaju ključnu ulogu u razvoju hrvatskog društva:“Smatram da je ovakvo okupljanje odličan doprinos da se na razini politike, države, gospodarstva i svih drugih društvenih aktivnosti prepozna koliko su žene bitne za uspjehe hrvatskog društva.”

Matija Nakić, Jasminka Horvat Martinović, Srećko Nakić, Irena Weber i Martina Dalić
Foto: LEAD.YOU

Premijer je također istaknuo da, iako je participacija žena u društvenom životu sve veća, prostora za napredak ima još mnogo, osobito u upravama velikih sustava gdje trenutno žene čine samo 23 posto. Plenković je također naveo kako Vlada provodi mjere za smanjenje razlika u plaćama, istaknuvši da je razlika u plaćama prije osam godina iznosila 100 eura, dok je danas smanjena na 50 eura.

S panela o Liderstvu bez predznaka vodeći predstavnici hrvatskog poslovnog svijeta: predsjednica Uprave RBA Liana Keserić, potpredsjednik Atlantic grupe Srećko Nakić, članica Uprave Solvershipa Anita Cvetič Oreščanin, suosnivačica Farseera Matija Nakić i potpredsjednik NO Orbica Stjepan Roglić poručili su mladim liderima da daju svoj maksimum i da ne preskaču stepenice.

Među uzvanicima bili su i brojni uglednici iz društvenog i poslovnog života, među ostalima: predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, Guverner HNB-a Boris Vujčić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, predsjednik Uprave Telemacha Andrej Ježina ministar gospodarstva Ante Šušnjar i ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicija Marija Vučković.

Boris Vujčić, Marija Vučković, Jasminka Horvat Martinović, Andrej Plenković, Martina Dalić, Iva Rogović Lekić
Foto: LEAD.YOU

LEADYOU se već sada potvrđuje kao snažna platforma koja će putem inicijativa, konferencija, poslovnih događanja i mentoriranja postavljati nova pravila igre i jačati poziciju i vidljivost žena u svim segmentima društva. I to ne samo u poslovnom svijetu, već i šire, te naglašava da je stvaranje društva koje cijeni jednakost moguće samo uz zajednički rad svih društvenih dionika.

Uz Jasminku Horvat Martinović suosnivačice Udruge su: Vilma Učeta-Duzlevska, predsjednica Uprave Triglav osiguranja d.d., Ivana Galić Baksa, direktorice marketinga, PR-a i korporativnih komunikacija Nove TV, Ivanka Mabić Gagić, izvršna direktorica hrvatske podružnice tvrtke Aleph, financijska stručnjakinja Nadja Schaps Horvat, Manuela Šola, generalna menadžerica Komunikacijskog laboratorija te Nataša Kapov Kostovski, članica Uprave tvrtke Lemax.

Foto: LEAD.YOU

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije