ORUŽJE U RATU U UKRAJINI

Bili su 'game changeri' za koje se vjerovalo da će preokrenuti rat, a sad su gotovo nestali s bojišta

27.09.2023.
u 16:17

U iščekivanju i najavljivanju proljetne ukrajinske protuofenzivne, kojoj je cilj bio presijecanje ruskog okupacijskog teritorija, svi su puno očekivali od tenkova Leopard. No, pokazalo se da je točno ipak ono na što su neki oprezniji upozoravali, a to je da sami tenkovi, kakvi god bili, neće presuditi

Komentara 104

DU
Deleted user
17:20 27.09.2023.

Samo hrabre visoko motivirane male ali brojne skupine specijalca mogu stvoriti uvjete za napredovanje velikih vojnih postrojbi...tu ni avioni,a ni tenkovi ne pomažu..oni tek u tijeku same bitke mogu donijeti prevagu, ali izuzetna je bitna opservacija prije neposrednog glavnog napadaa što Ukrajinci itekako dobro znaju

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:46 27.09.2023.

Za neupućenog autora ovih redaka samo da napomenem da su tenkovi bili 'game changeri' samo u 1. svjetskom ratu kada nisu postojala protutenkovska sredstva. Dugo se smatralo da je najbolje protutenkovsko sredstvo drugi tenk. A onda se 1973. godine na bojištu pojavila maljutka. A onda se razvila taktika borbe protiv raketnih vođenih protuoklopnih sredstava. Uništeno je ukupno 16 Leoparda od 60 koliko je isporučeno prije protuofanzive. Većinom su uništeni minama a ne raketama. A obećano je 215 kom. Neki su još isporučeni naknadno ali to nije ni blizu obećanom broju. Uglavnom Ukrajina je prešla sa taktike masovnog oklopno-mehaniziranog napada na taktiku sporog čišćenja minskih polja i napada malim pješačkim grupama u čemu se pokazala izuzetno uspješna.

TR
Trgovac
18:28 27.09.2023.

Ukrainci su poceli igrati pametno nakon sto su skuzili da tenkovima ne mogu u proboj. Leopardi pogađaju cilj precizno na 4km i zato ih drze u pozadini. Kad im zatreba podrska, tenk dovezu na poziciju, ispale par granata i sakriju ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije