Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

'Nadam se da je Hranj dobro i da uživa slobodu govora jer danas mu se nije dalo da govori'

Zagreb: Predsjednik Vlade dao je izjavu za medije nakon sastanka vladajuće koalicije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
09.11.2021.
u 17:33

Poštujemo stav predsjednika da želi ukazati na financiranje obrane, na nabavu pojedinih elemenata koje želi Hrvatska vojska i to je u redu, ali se ne slažemo kako pristupa toj temi, kazao je Plenković

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon današnje sjednice Vijeća za obranu. 

- Predsjednik je dao svoju izjavu, a trebate čuti i drugu stranu - rekao je. 

- Složili smo se sa stanjem oružanih snaga. Ta konstatacija znači da smo uradili dosta, ali da trebamo učiniti još. Druga poruka je da smo u godini u kojoj krećemo u sklapanje ugovora o nabavi višenamjenskih aviona. Snaga Hrvatske vojske u vremenu prije i poslije Rafala se ne može mjeriti istim mjerilima. Kroz višegodišnji plan ulaganja u Oružane snage, ulaganje u hrvatskog vojnika, napravit ćemo važne i vrijedne iskorake. S te strane možemo biti ponosni kao Vlada koliko smo dosad učinili za izdvajanje proračuna za obranu - rekao je. 

 

- Nismo se dogovorili oko jedne stvari. Poštujemo stav predsjednika da želi ukazati na financiranje obrane, na nabavu pojedinih elemenata koje želi Hrvatska vojska i to je u redu. Ali se ne slažemo kako pristupiti toj temi. Vlada je uložila puno u Ministarstvo obrane, ali je i podigla naknade u Hrvatskoj vojsci. 2014. naknade su bile nula. Sada su više od 130 kuna radnim danom, 150 kuna vikendom. Uveli smo cjelokupni objed u Hrvatsku vojsku, naknadu za stanovanje, ugovore na neodređeno vrijeme... Poboljšali smo uvjete u vojarnama. Slažemo se da treba učiniti još, mi ćemo to i učiniti. Kada je riječ o nabavi oklopnih pješačkih vozila, to predstavlja točku prijepora koja je posebno važna. Riječ je o nabavi takvih vozila od SAD-a. Kada se preuzme pravna osnova, Vlada će iznaći sredstva i za ta vozila - kazao je Plenković. 

Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost prošao je, kaže, još bolje. 

- Što se tiče Vijeća za nacionalnu sigurnost, to sam ja inicirao. Dobro je da bude u jednom danu. Taj sastanak je za razliku od ovog prošao vrlo konstruktivno. U pogledu tema za situaciju koje se događaju na jugoistoku Europe. Prošlo je u jednoj zajedničkoj ocjeni koja je gotovo istovjetna. Uz male razlike, ali ništa bitno kada je pitanje državne politike. Taj sastanak je protekao kao da je sve normalno - kazao je Plenković. 

Komentirao je izjavu Milanovića da nisu donijeli zaključak na sjednici. 

- Pitajte gospodina Franka Vidovića tko je nastojao biti konstruktivan da se postigne dogovor. Ne vidim da smo se s obzirom na sadržaj rasprave razilazili. Ovo nekakvo lakiranje, to je nonsense, jasno koliki je proračun, za što se izdvaja, svatko zna koliko odlazi na ljudstvo, to je oko tri milijarde kuna. Ako Hrvatska tri desetljeća drži tu temu modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva pa se jedna vlada konačno okuraži da pokrene taj postupak, ne bih rekao da je to talačka situacija. Mi smo se od situacije da smo oduševljeni za nabavu zrakoplova doveli do toga da je nabava zrakoplova postala talac hrvatske vojske. Nisam primijetio da su drugi ljubomorni na zapovjednika HRZ-a da ćemo nabaviti avione. Dapače, obrnuto. Ako imate ovakve avione onda ste snažniji. Ako su avioni tu, svi su s njima jači. Što se tiče nabave pješačkog borbenog oklopnog vozila, postoje dva elementa. Mi do 2026. trebamo imati sposobnost srednje pješačke brigade, želimo nabaviti dodatno slična vozila na gusjenicama kako bi osnažili sposobnost hrvatske kopnene vojske. Kada se sa SAD-om dođe u fazu konkretne pravne obveze koju možemo preuzeti, tada dolazi do suradnje s SAD-om - rekao je. 

Upitan je zašto se pravi predstava pred javnošću ako je sastanak protekao uredu. 

- Mi smo za Milanovića nacistička stranka. Mi usprkos tome nastojimo održati nivo komunikacije koji mislimo da je dobar za hrvatsko društvo bez da idemo istim putem i istim stopama. Nekoliko puta sam rekao da možemo biti jednako drski i bezobrazni, ali biramo da ne budemo. Ovakve vrste političkog diskursa dok on nije postao predsjednik nije bilo u javnom prostoru. Javnost se na ovakvu komunikaciju privikla, neki čak to odobravaju, taj uličarski stil. No, ne možemo baš stalno odgovarati na to. Danas mi se ne da ići tim smjerom jer smatram da je dobro da su održana ta Vijeća, da su održani sastanci sa zapovjednicima, da imamo proračun - kazao je Plenković. 

Na sastancima ipak nije sve bilo idealno. 

- Bilo je nadrealnih situacija, ali da poštedim hrvatsku javnost, ja to neću prenositi - istaknuo je. 

Kazao je i kako ministar Banožić nije rekao da kreću u opoziv predsjednika. 

- To nije politika koja se formirala u ovoj nacističkoj stranci, kako on zove HDZ. Ministar odgovori kako govori, potiče li ga netko? Ne. On reagira kao političar - kaže. 

Komentirao je i stan ministra Banožića. 

- On je iz Vukovarsko-srijemske županije, ako ga je trebalo urediti, uredili su ga, neće on to koferima odnijeti kući. Pravo je pitanje kako je baš taj ministar osvanuo u medijima na baš ovaj dan - kaže Plenković. 

- Nije valjda da treba imati Milanovićevo povjerenje - odgovorio je na pitanje ima li ministar Banožić njegovo povjerenje. 

Upitan je i boji li se Milanovićevih prijetnji koji je kazao kako neće biti dobro ako počne koristiti svoje ovlasti. 

- U mrtvom sam strahu. Ne znamo kako ćemo zaspati - rekao je Plenković. 

Upitan je i o dogovoru o veleposlanicima. 

- Što se tiče sudjelovanja profesora Goldsteina u Vijeću za suočavanje s prošlošću, on je tamo bio jako dobro došao. Taj jedinstven napor gdje su bili povjesničari, pravnici, politolozi, napravio je jedan izrazito vrijedan dokument. To je širi dokument o temi suočavanja s prošlošću. Da li je on istodobno za koga bi mi htjeli da bude veleposlanik, to je drugo pitanje. Mi smo dali prijedloge lani, sve stoji zbog njega, ne zbog nas. Nema niti jedne situacije prije, nikad to nije bilo fifty-fifty - kazao je Plenković. 

- Nadam se samo da je načelnik glavnog stožera dobro i da uživa slobodu govora kao i svi građani Hrvatske. Na direktne upite mu se nije dalo da govori. Mi nacistička stranka, smo za to da svako ima pravo govora. Meni je Hranj cijelo vrijeme bio jedan ozbiljan, normalan, simpatičan čovjek i zato sam se bez problema složio da bude načelnik glavnog stožera - kazao je na kraju premijer Plenković otkrivši što je to bilo 'nadrealno' na sjednici Vijeća za obranu. 

Komentara 37

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
17:43 09.11.2021.

Slušam Plenković a a slušao sam i Milanovića. Plenković pristojan, argumentiran, odgovorom naprosto civiliziran. Milanović sve suprotno a još uz to nervozan, zadrt, argument mu bezobraština a brtikos jezika oštri birtijaškim primitivnim doskočicama.

Avatar southman
southman
19:34 09.11.2021.

E moj Hranj. Nula bodova. Ne daj bože rata sa takvim zapovjednikom.

BR
brojevi
20:19 09.11.2021.

Bravo Premijeru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije