ROĐENA 1907. GODINE

Preminula najstarija osoba na svijetu: Španjolka je proživjela dva svjetska rata, imala koronavirus...

World's oldest woman, Maria Branyas, poses in front of a birthday cake as she celebrates her 117 birthday in a nursing home, in Girona
Foto: Residencia Santa Maria del Tura/
20.08.2024.
u 15:04

Godine 1931., pet godina prije početka građanskog rata u Španjolskoj, udala se za liječnika. Par je živio zajedno četiri desetljeća dok njezin suprug nije preminuo u 72. godini

Najstarija osoba na svijetu, Španjolka Maria Branyas Morera umrla je u dobi od 117 godina, potvrdila je njezina obitelj. Morera je rođena u SAD-u 1907. godine. “Maria Branyas nas je napustila. Umrla je kako je željela: u snu, mirno i bez boli. Uvijek ćemo je pamtiti po savjetima i dobroti”, poručila je obitelj. Branyas je posljednja dva desetljeća živjela u staračkom domu u gradu Olot na sjeveroistoku Španjolske.

“Vrijeme je blizu. Ne plačite, ne volim suze. I iznad svega, ne patite zbog mene. Gdje god da odem, bit ću sretna”, navela je Branyas nedavno. Guinnessova knjiga svjetskih rekorda službeno je priznala njezin status najstarije osobe na svijetu u siječnju 2023. godine, nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon u dobi od 118 godina.

Branyas, koja je proživjela Prvi i Drugi svjetski rat te španjolski građanski rat, oboljela je od koronavirusa 2020. godine, samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila svoj 113. rođendan. Bila je zatvorena u svojoj sobi u domu, ali se potpuno oporavila. Njezina najmlađa kći, Rosa Moret, jednom je majčinu dugovječnost pripisala "genetici". "Mislim da je dugovječnost također povezana sa srećom", komentirala je Branyas, prenosi Guardian.

VEZANI ČLANCI:

Branyas je rođena u San Franciscu 4. ožujka 1907., ubrzo nakon što se njezina obitelj iz Meksika preselila u SAD. Obitelj je 1915. godine odlučila otići u Španjolsku jer je bio u tijeku Prvi svjetski rat. Otac joj je pred kraj putovanja umro od tuberkuloze, a njegov je lijes bačen u more. Branyas i njezina majka nastanile su se u Barceloni. Godine 1931., pet godina prije početka građanskog rata u Španjolskoj, udala se za liječnika. Par je živio zajedno četiri desetljeća dok njezin suprug nije preminuo u 72. godini. Imala je troje djece, 11 unučadi i brojne praunuke. 

Sada je najstarija živuća osoba na svijetu Japanka Tomiko Itooka koja je rođena 23. svibnja 1908. i ima 116 godina. Najstarija osoba koja je ikad živjela bila je Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je umrla 1997. godine u dobi od 122 godine i 164 dana.

 

GALERIJA Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika
World's oldest woman, Maria Branyas, poses in front of a birthday cake as she celebrates her 117 birthday in a nursing home, in Girona
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije