BIVŠI PREDSJEDNIK

Preminuo Alberto Fujimori: Željeznom rukom vladao je Peruom, osuđen je zbog ubojstava i otmica

FILE PHOTO: Peru's Alberto Fujimori
Foto: JANINE COSTA/REUTERS
1/6
12.09.2024.
u 10:58

Tijekom mandata natjerao je sigurnosne snage da se rigorozno obračunaju s ljevičarskim i navodno subverzivnim snagama, a parlament je razvlašten

Alberto Fujimori, koji je vladao Peruom željeznom rukom između 1990. i 2000. godine, a posljednje godine života proveo u zatvoru zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti, preminuo je u srijedu u Limi u dobi od 86 godina. "Nakon duge borbe s rakom, naš otac, Alberto Fujimori, otišao je u susret Gospodinu", objavila su njegova djeca Keiko, Hiro, Sachie i Kenji Fujimori. Predsjedništvo Republike potvrdilo je "tužnu vijest", izrazivši "iskrenu sućut obitelji".

Sin japanskih imigranata Fujimori je bio predsjednik Perua od 1990. do 2000. Tijekom mandata natjerao je sigurnosne snage da se rigorozno obračunaju s ljevičarskim i navodno subverzivnim snagama, a parlament je razvlašten. Tada se država osjećala ugroženom od strane maoističke terorističke organizacije Shining Path. Osim toga, deseci tisuća domorodačkih žena prisilno su sterilizirani kako bi im se smanjio broj poroda. Na njih se gledalo kao na prepreku razvoju.

Fujimori je 2009. godine proglašen krivim za suodgovornost za 25 ubojstava i dvije otmice tijekom svoje vladavine. Također je proglašen krivim u nekoliko slučajeva korupcije. Osuđen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, posebice za dva masakra nad civilima koje je počinila vojna eskadrila u borbi protiv maoističkih gerilaca Sjajne staze početkom 1990-ih.

Godine 2017. tadašnji predsjednik Pedro Pablo Kuczynski pomilovao je bivšeg šefa države iz humanitarnih razloga zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Godinu kasnije,  2018., Fujimori je objavio da boluje od raka pluća. Iz zatvora je pušten u prosincu 2023. po nalogu Ustavnog suda "iz humanitarnih razloga", unatoč protivljenju Međuameričkog suda za ljudska prava, nakon što je proveo 16 godina u zatvoru na istoku Lime.

GALERIJA Ovo su najbolji memeovi o debati: Jedenje pasa, transrodni izvanzemaljci... Bilo je svega
FILE PHOTO: Peru's Alberto Fujimori
1/19
Ključne riječi

Komentara 1

SE
Serengeti
16:39 12.09.2024.

Još jedan diktator kojeg je instalirala SAD na vlast u Južnoj Americi. Svoju vlast je koristio za gušenje ljudskih sloboda i političkih protivnika sa ljevice i centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije