KARIJERNI DIPLOMAT

Preminuo hrvatski diplomat Budimir Lončar u 101. godini života

Foto: zeljko hladika/PIXSELL
1/2
01.09.2024.
u 19:55

Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924., objavio je hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina

Hrvatski diplomat i posljednji ministar vanjskih poslova u SFR Jugoslaviji Budimir Lončar preminuo je u 101. godini života, potvrđeno je ove nedjelje. Lončar je preminuo u svom rodnom mjestu Preko, na otoku Ugljanu. Budimir Lončar pronađen je mrtav u moru u 17.20 sati u mjestu Poljana na otoku Ugljanu, potvrdila je to za Večernji list zadarska policija. Riječ je o prirodnoj smrti i nema kaznenog djela, rekli su nam u policiji.

- Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924. - objavio je hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina na svom Facebook profilu, koji je ujedno i autor Lončarove biografije ''Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta''.

Lončar je inače bio bivši jugoslavenski i hrvatski diplomat. Bio je posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije, posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih, a imao je funkcije i nakon osnutka hrvatske države. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu nakon što se 1942. priključio Narodnooslobodilačkom pokretu, a dva puta je bio i ranjavan. Nakon rata postaje jugoslavenski konzul i savjetnik misije pri UN-u u New Yorku. Bio je veleposlanik raspoređen u više država, a nakon rata bio je i savjetnik za vanjsku politiku dvaju hrvatskih predsjednika, Stipe Mesića i Ive Josipovića. 

POVEZANI ČLANCI:

 

Ključne riječi

Komentara 69

DR
dragob3
19:28 01.09.2024.

"Hrvatski diplomat"? Molim Vas da me upoznate kada je on kao diplomat zastupao Hrvatske interese ? Zamisli sada da se Ukrajini uvede emabrgo na oružje i da to zatraži osoba i da kasnije netko tu osobu nazove Ukrajinski diplomat. Zna se čiji je on bio diplomat i čije je interese zastupa.

MI
miliša
19:25 01.09.2024.

Hvala Ti što nisi želio Hrvatsku, ali ona je Domovinskim ratom i pravim domoljubima ostvarena - počivao u miru s tom spoznajom.

PL
plotto
19:33 01.09.2024.

Drug Budo je oduvijek bio jugoslovenski diplomata !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije