USPJEH SDP-OVOG POLITIČARA

Preskočio Željanu Zovko: Tonino Picula je najutjecajniji hrvatski zastupnik u EU parlamentu

U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.05.2023.
u 13:50

Prema indexu EUmatrixa za ovu godinu Picula se od ukupno 705 europarlamentaraca po utjecaju našao na visokom 69. mjestu, a uz njega među 100 najutjecajnijih još je dvoje hrvatskih zastupnika EU parlamenta

SDP-ov Tonino Picula najutjecajniji je hrvatski zastupnik u EU parlamentu. Kaže tako analiza EUmatrix.eu kojom se svake godine mjeri utjecaj koji su članovi EU parlamenta izvršili na zakonodavstvo EU od početka sadašnjeg parlamentarnog mandata. Prema indexu EUmatrixa za ovu godinu Picula se od ukupno 705 europarlamentaraca po utjecaju našao na visokom 69. mjestu, a uz njega među 100 najutjecajnijih još je dvoje hrvatskih zastupnika EU parlamenta.

I to HDZ-ova zastupnica i zastupnica Europske pučke stranke Željanu Zovko koja je ove godine na 79. poziciji najutjecajnijih te SDP-ova zastupnica Biljana Borzan koja je na 96. poziciji. 

Picula je ove godine inače preskočio Željanu Zovko koja je prošle godine bila najutjecajnija hrvatska europarlamentarka na 57. mjestu prema indeksu Eumatrixa dok je Picula prošle godine bio na 93. mjestu na ljestvici. Prema istom istraživanju među top 10 najutjecajnijih zatupnika u Eu parlamentu su Manfred Weber, Roberta Metsola, Iratxe García Pérez, Heidi Hautala, Juan Fernando López Aguilar, Dita Charanzová, Johan van Overtveldt, Othmar Karas, Bernd Lange i Bas Eickhout.

- Njemačko izaslanstvo, kaže analiza, ukupno je najutjecajnije i također jedno od najuspješnijih proporcionalno svojoj veličini. Nasuprot tome, Talijani i, u manjoj mjeri, Francuzi su podbacili (bez obzira na veličinu njihovih izaslanstava). Među malim zemljama, Maltežani, Luksemburžani i Finci su najzastupljeniji, dok su Ciprani, Talijani i Mađari nacionalne skupine s najlošijim rezultatima.-EPP je i dalje najutjecajnija skupina kada se uzme u cjelini.  

- Jako mi je drago što sam ovako visoko rangiran osobito jer je jučer bio Dan Europe, a ja sam dobar dio svog profesionalnog aranžmana uložio u ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Danas kao zastupnik s jednakom energijom koju sam dao da uđemo u EU dajem i u EU parlamentu kao zastupnik - kazao je SDP-ov Tonino Picula. Poručio je i kako cijeni što su to prepoznali i neovisni analitičari koji obzirom da je sada kraj mandata imaju ipak jedan dublji pregled rada zastupnika u ovom sazivu EU parlamenta. 

 

>> VIDEO Prizor zaprepastio vozače: Kamionom vozio u suprotnom traku na autocesti u Zagorju

Komentara 2

GM
gmižić
20:19 10.05.2023.

Šuica u ništa!?

GO
goran2hr
15:28 10.05.2023.

Najutjecajniji?! Po čemu? U EU parlamentu koji sam po sebi nije nešto naročito utjecajan, od 705 parlamentaraca Hrvatska ima - 12. A i od tih 12, većina su eurofili koji neće kvariti idilu. Toliko o "utjecajnosti"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije