Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON IZMIJENJEN 2023. GODINE

Presložene izborne jedinice: Provjerite kojoj pripadate, 22 posto birača je 'preseljeno'

Šibenik: Otvaranje glasačkih kutija i prebrojavanje glasova za lokalne izbore
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/11
16.03.2024.
u 12:38

Izborne jedinice, kako je ranije pojasnilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, uređene su tako da pravo glasa birača vrijedi jednako

Hrvatski sabor izmijenio je prošle godine Zakon o izbornim jedinicama za izbor saborskih zastupnika. Njime nije promijenjen postojeći izborni sustav, ali djelomično jesu karte izbornih jedinica. Broj izbornih jedinica i broj zastupnika u svakoj od njih ostali su isti, odnosno deset izbornih jedinica i 14 zastupnika po izbornoj jedinici. 

Izborne jedinice, kako je ranije pojasnilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, uređene su na način da pravo glasa birača vrijedi jednako, odnosno onako kako to i propisuje Ustav. Dvije trećine birača ostale su u istim izbornim jedinicama, dok je kod njih 22 posto došlo do promjene.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u srpnju 2023. u Hrvatskom saboru da se išlo u minimalne korekcije. Malenica je napomenuo i da se uvodi nadzor nad praćenjem eventualnih promjena u broju birača o kojima će nadležno ministarstvo obavještavati Vladu i Hrvatski sabor te će se, u slučaju da odstupanja pređu pet posto, reagirati kroz izmjene propisa.

VEZANI ČLANCI:

Preslagivanjem izbornih jedinica, najveća se promjena dogodila u Zagrebu koji se dijeli na tri izborne jedinice - prvu, drugu i šestu. Prva izborna jedinica obuhvaća središnje zagrebačke četvrti i južni dio Zagrebačke županije. 

Foto: Hrvatske Šume

Druga obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke, istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije te istočni dio Grada Zagreba.

Foto: Hrvatske Šume

Treća je sastavljena od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji. 

Foto: Hrvatske Šume

Četvrtu izbornu jedinicu čine Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska te istočni i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije. 

Foto: Hrvatske Šume

Peta obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku te istočni dio Sisačko-moslavačke županije. 

Foto: Hrvatske Šume

Šestu izbornu jedinicu čine zapadni dio Zagreba te zapadni i jugozapadni Zagrebačke županije. 

Foto: Hrvatske Šume

Sedma izborna jedinica uključuje Ličko-senjsku i Karlovačku županiju, središnji, južni i zapadni dio Sisačko-moslavačke, sjeverni dio Zadarske te sjeverni i istočni dio Primorsko-goranske županije. 

Foto: Hrvatske Šume

Osma izborna jedinica sastoji se od Istarske županije te zapadnog dijela Primorsko-goranske. 

Foto: Hrvatske Šume

U devetoj su Šibensko-kninska, središnji i južni dio Zadarske te sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske. 

Foto: Hrvatske Šume

Južni dio splitsko-dalmatinske te cijela Dubrovačko-neretvanske županije nalaze se u desetoj izbornoj jedinici.

Foto: Hrvatske Šume

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije