plaćenička grupa

Prigožinov sin Pavel (25) preuzima Wagner? Trebao bi naslijediti vrijedno očevo carstvo

Mourners mark 40 days since death of Wagner chief Prigozhin
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
1/20
02.10.2023.
u 13:38

Američki trust mozgova Institut za ratne studije (ISW) ističe kako je status Wagner grupe još uvijek nejasan, no kako je Telegram kanal povezan sa skupinom objavio da je Pavel Prigožin preuzeo "zapovjedništvo"

Četrdeset dana nakon smrti Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnera, njegova majka Violetta (83) i sin Pavel (25) otišli su mu odati počast na grob u Sankt Peterburgu. Pavel, Prigožinov sin koji se rijetko pojavljivao u javnosti, trebao bi naslijediti carstvo vrijedno preko 100 milijuna eura. 

Vođa plaćeničke vojske pokopan je na raskošno ukrašenom grobu. Bivši saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina pokušao je srušiti Kremlj nasilnom pobunom u lipnju. Samo dva mjeseca kasnije, srušio se avion kojim je putovao. Iako su neki smatrali da je poginuo Prigožinov dvojnik, The Sun navodi kako prisutnost njegove majke i sina na groblju pokazuje da je on smrtno stradao. 

GALERIJA Wagnerovci u Rostov na Doni

Mourners mark 40 days since death of Wagner chief Prigozhin
1/10

Uvjeti Prigožinove oporuke sugeriraju da će Pavel sada morati brinuti za obitelj, uključujući majku šefa Wagnera, Violettu. U slučaju Pavelove smrti, ogromno će bogatstvo navodno biti podijeljeno između Prigožinove udovice Ljubove, dvije Pavelove sestre i unuka šefa Wagnera. Naime, smatra se da je spomenuti unuk Pavelov sin. Prema pojedinim ruskim izvješćima, Pavel će preuzeti kontrolu i nad Wagner grupom.

Američki trust mozgova Institut za ratne studije (ISW) ističe kako je status Wagner grupe još uvijek nejasan, no kako je Telegram kanal povezan sa skupinom objavio da je Pavel Prigožin preuzeo "zapovjedništvo". Također, on navodno pregovara s Rosgvardijom o tome da se Wagner ponovno uključi u borbene operacije u Ukrajini.

VEZANI ČLANCI:

Wagnerovi borci navodno ne bi morali potpisati ugovore s ruskim Ministarstvom obrane, a grupa bi zadržala ime, simbole, ideologiju i zapovjednike. Pojedini ruski izvori, kako ističe ISW, navodi da postoji dio osoblja Wagnera koji se spreman prikloniti Pavelu, s obzirom na to da je alternativa povezana s Kremljem.

Naime, Putin je prije nekoliko dana javno prigrlio bivšeg zapovjednika Wagner grupe i sadašnjeg zaposlenika Ministarstva obrane, Andreja Troševa. Izjavio je kako su njih dvojica razgovarala o tome kako će Trošev biti uključen u formiranje novih dobrovoljačkih odreda koji obavljaju borbene misije prvenstveno u Ukrajini. Neki su pripadnici Wagnera negativno reagirali na taj potez. 

GALERIJA Obilježeno 40 dana od smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina

Mourners mark 40 days since death of Wagner chief Prigozhin
1/10

Inače, u Moskvi i desecima drugih gradova održane su ceremonije povodom 40 dana od Prigožinove smrti. Okupile su se tisuće Rusa, no ruska državna televizija o tome nije izvještavala. 

"Mogu ga kritizirati zbog određenih događaja, ali on je bio domoljub koji je branio interese domovine na različitim kontinentima. Bio je karizmatičan te blizak borcima i narodu. Zbog toga je postao popularan i u Rusiji i izvan nje", naveo je Wagner na platformi Telegram. 

VIDEO Moskva potvrdila: Gotova DNK analiza, Jevgenij Prigožin je poginuo u nesreći zrakoplova

Komentara 4

JU
JustinCase
12:51 03.10.2023.

Vec drugi dan bez vijesti iz uKrajine..mora da je dugo najavljivana ofanziva zapala u blato

DU
Deleted user
21:00 02.10.2023.

kakav otac takav sin

Avatar El Indio
El Indio
15:14 02.10.2023.

Mali nece ni blizu aviona da ne zavrsi ko stari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije