ZAŠTITA POTROŠAČA

Prijave protiv 73 javna poduzeća

13.10.2003.
u 00:00

Državni inspektorat protiv njih pokrenuo prekršajne postupke za koje je propisana kazna od 10.000 do 50.000 kuna

Glavni državni inspektor Branko Jordanić izjavio je Hini da je iznimno zadovoljan primjenom Zakona o zaštiti potrošača koji je na snazi nešto dulje od mjesec dana.

- Uspostavljen je sustav u kojem sudjeluju sami potrošači, i sve se odvija onako kako sam i očekivao - rekao je Jordanić.

(Ne)naplaćivanje vrećica marginalni je problem. Potrošačke udruge upozoravale su na najvažniji - to što gradovi i općine nisu osnovali savjetodavna tijela, a javna poduzeća drugostupanjska povjerenstva za pritužbe građana, koja daju mišljenja o cijenama i kakvoći.

Sporo do povjerenstva

Ta su se tijela djelomično počela osnivati, ali to teče vrlo sporo. Inspektori Državnog inspektorata utvrdili su da je od 178 trgovaca javnih usluga, njih 17 već osnovalo povjerenstva, a 88 ih tek osniva. Međutim, 73 nisu ni počela osnivati povjerenstva pa je Državni inspektorat protiv njih pokrenuo prekršajne postupke. Za taj prekršaj propisana je kazna od 10.000 do 50.000 kuna. Šezdesetak je gradova i općina, od njih 500, osnovalo je ili osniva savjetodavna tijela. Prvi su u tome bili Pula, Osijek, Koprivnica i Zadar.

Studenti volonteri

- Čitav sustav zaštite potrošača još je dosta krnj zbog neorganiziranosti udruga za zaštitu potrošača - kaže Jordanić.

Kao mogućnost predložio je da se u sustav volonterski angažiraju i studenti završnih godina ekonomskih, pravnih, tehnološko-prehrambenih i sličnih fakulteta. Zahtjev potrošačkih udruga da bi se njihovim predstavnicima koji su članovi povjerenstava i savjetodavnih tijela trebala isplaćivati naknada, Jordanić je ocijenio kao "izvan pameti".

Predsjednica udruge "Potrošač" Jadranka Kolarević smatra da će trebati oko godinu dana da se primjena zakona uhoda, ali i to da će se bez više novca Zakon o zaštiti potrošača teško provoditi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije