PIŠE VLATKO CVRTILA

Prijeti nam serija ratova, diže se nova željezna zavjesa

PIXSELL
03.06.2022.
u 18:25

Svijet se znatno promijenio, on će definitivno biti više neprijateljski utemeljen nego što će biti utemeljen na određenim suradnjama

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar gmail
gmail
18:38 03.06.2022.

Kuhate ga kao koronu. Zelim vam da ne uspije.

DU
Deleted user
20:07 03.06.2022.

Američku ekonomiju mogu iz propasti izvući jedino ratovi sva ekonomija im je prebačena u kinu Indiju

DU
Deleted user
19:25 03.06.2022.

Sintagma „Tukididova zamka” kovanica je upravo profesora Alisona i opisuje dinamiku odnosa vladajuće sile i sile u usponu opisanu u Tukididovom Peloponeskom ratu: „(u)spon Atinske moći i strah koji je on izazvao kod Sparte učinio je rat neizbežnim”. Na osnovu pomenutog istraživanja autorje ustanovio 16 slučajeva u poslednjih pet vekova u kojima se pojavljuje ovaj obrazac potencijalnog sukoba kada sila u usponu uzdrma poziciju vladajuće sile, koja nastoji da zadrži status quo odnosno dominantan položaj.Od analiziranih 16 slučajeva, 12 se završilo ratnim sukobom dok je u četiri izbegnut oružanisukob, od čega čak tri od početka 20. veka do danas. „Tukididova zamka” pojavljuje se kao fenomen i van politike, u svim sferama života – privredi, porodici, životinjskom svetu - odnosno kada god jedan autoritet poljulja pojava potencijalnog drugog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?