DONOSI MAX!

Prima Donna: Nudili su joj se Britanci, ali je odabrala Hrvatsku

Donna Vekić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.04.2014.
u 16:10

– Hrvatska! U meni bije hrvatsko srce... – rekla je Donna kad se trebala odlučiti za koga će igrati, piše sportski tjednik Max!.

- Nemam vremena za veliku proslavu. Slavit ću kad osvojim Grand Slam turnir – kaže ovih dana 17-godišnja Donna Vekić.

Željela se nakon osvajanja turnira u Kuala Lumpuru malo dulje odmarati u svom Osijeku, ali stvari su se zakomplicirale, donosi novi broj tjednika Max!. Zbog toga što je još maloljetna, mora poštovati i stanovita ograničenja pa će na traženje WTA na teren već na turniru u Madridu koji počinje 3. svibnja. A planirala je preskočiti Madrid i igrati tek u Rimu 12. svibnja. Stoga je kod kuće provela samo dan i pol te potom otputovala u London gdje će se pod paskom trenera Britanca Davida Felgatea pripremati za sljedeće nastupe.

Iva: Kao da sam ga ja osvojila

Donna je do prvog naslova na WTA Touru (u svom trećem finalu) došla sa 17 godina, 10 mjeseci i 23 dana te je najmlađa tenisačica koja je osvojila WTA turnir još od Vanie King koja je 2006. osvojila Bangkok sa 17 godina, osam mjeseci i 12 dana. Od igračica iz današnjeg top 10 samo su Marija Šarapova i Serena Williams ranije došle do WTA prvijenca. Donna je mlađa od Na Li (prvi osvojila sa 22 godine), Agnieszke Radwanske (18), Victorije Azarjenke (19)... a prestigla je i Ivu Majoli koja je prvi turnir osvojila sa 18 godina.

– Drago mi je da se Donna okitila WTA naslovom, radujem se kao da sam ga ja osvojila ili moje dijete. To je ionako bilo samo pitanje dana. Pratila sam na internetu svaki poen, bila je u teškim situacijama, ali uspjela se izdići. Pokazala je da je jaka u glavi i da sazrijeva kao igračica. Sad ide na zemlju za koju znam da joj nije najdraža podloga, ali nakupila se samopouzdanja i uvjerena sam da će biti dobra i u sljedećim nastupima – istaknula je izbornica hrvatske reprezentacije Iva Majoli koja je branila Donnu i kad su je drugi kritizirali.

– To vam je tako kod nas. Kad vam krene loše, svi vas napadaju. Govorili su da su Donni bitnije neke druge stvari, društvene mreže i ne znam što još, a to nije istina. Trijumf u Maleziji to je dokazao. Dobro, mi znamo pretjerivati i s hvaljenjem, bilo bi dobro kad bismo pronašli neki balans. Donna je mlada, bit će još uspona i padova i za nju je najbolje da do sljedećeg turnira zaboravi sve što je bilo – sugerira joj Iva, sretna što je Donna bila, a i bit će – uz Ajlu Tomljanović, Anu Konjuh i Petru Martić – jedna od stožernih igračica hrvatske reprezentacije.

Mamine medalje inspiracija

No moglo je biti i drugačije. Britanci su prije koju godinu nudili našoj tinejdžerici njihovo državljanstvo. Jer Donna ima britanskog trenera, britanskog menadžera, trenira uglavnom u Londonu... Jamačno bi kao Britanka lakše dolazila do bogatih sponzora, ali Donna je rekla:

Hrvatska! U meni bije hrvatsko srce...

– Ne želim puno o tome, bilo je ponuda, ali Donna se odlučila za Hrvatsku, a mi smo je kao obitelj podržali – objašnjava tata Igor i dodaje: – To je sad iza nas, meni je drago da je Donna čiste glave što se toga tiče i samo je takva mogla osvojiti turnir.

Kad smo Donnu pitali odakle joj to ime, kazala nam je da pitamo tatu, on joj ga je, kaže, dao.

– Pa istina je. Sad mnogi misle da sam to učinio ciljano, da sam s tim imenom planirao da Donna postane brend, no meni se naprosto to ime svidjelo – kaže tata Vekić, poznati hakler koji je prošao kompletnu omladinsku školu NK Osijeka.

I mama Brankica (rođena Špiranović) bila je sportašica, poznata atletičarka, prvakinja na 100 i 400 metara.

– Mamine medalje bile su Donnina inspiracija – napominje Igor koji otkriva da mu je sin Bruno (14) sasvim drugačijeg usmjerenja.

– On želi biti pilot!

>> Donna Vekić je najmlađa WTA pobjednica od 2006.

Komentara 6

Avatar Django
Django
16:29 27.04.2014.

Mi? Satrli smo grobu vrata, Da, još nas ima - još Hrvata. (August Šenoa - Smrt Petra Svačića) Curo (curice?) svaka čast!

MA
matildica
19:18 27.04.2014.

kekec a što je tebe lupilo u glavu možda serpski sindrom

RA
razer
11:12 28.04.2014.

Cura je super, ali bas me zanima hoce li placati ovdje i porez kad je odabrala HR? Jer, to ide i po 60% poreza... I Ivanisevic je izabrao HR, ali kolko znam sav porez nije placao ovdje, obicno se bira Monte Carlo ili tako nesto. A sto je s nama ostalima? Ako odaberemo HR, moramo platiti svaku lipu ekstremnog poreza ovdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije