VELIKA BRITANIJA

Princ Charles kraljicu je prvi put javno oslovio mama

05.06.2002.
u 00:00

Više od milijun Britanaca okupilo se preksinoć u središtu Londona na proslavi kraljičina jubileja. Pop koncert u Buckinghamskoj palači, uza sudjelovanje najvećih zvijezda popularne glazbe u posljednjih pola stoljeća, bio je stvarni, iako ne i službeni vrhunac zlatnoga jubileja kraljica Elizabete II., koja je tek četvrti monarh u engleskoj i britanskoj povijesti koja je na tronu provela 50 godina.

Kraljevski pop koncert nadmašio je spektaklom hitova, svjetla, boja i zvukova sve što je dosad viđeno u Londonu, čak i legendarni "Band Aid", najveći koncert svih vremena. Samo 12.000 gledatelja stalo je u Kraljičino dvorište - prostor unutar Buckinghamske palače. Ostali su pratili koncert preko divovskih TV ekrana ispred palače i u velikim londonskim parkovima. Još 200 milijuna ljudi širom svijeta pratilo je kraljevski pop koncert putem izravnog TV prijenosa u 60 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Ulica Mall, koja se proteže od kraljevske palače do središnjeg Trafalgar trga, kao i obližnji St. James park, građani su ispunili do posljednjega mjesta. Kako bi sudjelovali u povijesnome događaju, mnogi su došli i iz udaljenih krajeva Ujedinjenoga Kraljevstva.

Kraljevski pop koncert s entuzijazmom su pratili princ Charles i njegovi sinovi William i Harry, te ostali članovi kraljičine obitelji. Kraljica i njezin suprug Philip držali su se u zaklonu Buckinghamske palače i došli su u kraljevsku ložu tek pola sata prije kraja. Kraljica je imala nekakve zelenkaste predmete u ušima. BBC i drugi mediji tvrde da je na pop koncert u njezinu čast došla s čepovima protiv buke u ušima.

Buru smijeha izazvao je princ Charles kada se na kraju koncerta obratio majci s "Vaše Kraljevsko Visočanstvo", da bi je zatim spontano oslovio "mama", prvi put u javnosti.

Kraljica Elizabeta II. obožava klasičnu glazbu, a pop nije po njezinu ukusu. No proslava zlatnoga jubileja nije samo evokacija posljednjih 50 godina nego i pokušaj da se Monarhiji produlji budućnost u sve manje podanički sklonom svijetu. Pop koncert bio je pun pogodak i trijumf Monarhije. Jučerašnja spektakularna ceremonija središtem Londona i misa zahvalnica u katedrali St. Paul, koju je kraljica proglasila vrhuncem proslave zlatnoga jubileja, bili su svojevrstan antiklimaks slavlja koje je završilo videoprojekcijama na pročelju Buckinghamske palače, te vatrometa u kojem je u 15 minuta ispaljeno 2,5 tone pirotehničkih naprava, od kojih su neke napravljene samo za ovu priliku.

LONDON Željko Toth

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije