Novi zakon

Prisluškivanje: Opasno je ako se zakon tumači dvojako

prisluskivanje
Hrvoje Jelavić/Pixsell
18.05.2011.
u 14:00

MUP ističe da su nove odredbe Zakona jednake starim i da se odnose samo na teža kaznena djela.

Hoće li policija će početkom rujna, zahvaljujući novom Zakonu o kaznenom postupku, smjeti prisluškivati telefone ili tajno ući u stan da bi postavila mikrofon ili kameru, te da li će smjeti tajno presretati, prikupljati i snimati računalne podatke zbog puno šireg spektra kaznenih djela nego do sada, pitanje je koje ovih dana izazvalo veliki interes javnosti.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da je, prema novom zakonu, prisluškivanje moguće već i uz sumnju da se netko bavi računalnim kriminalom ili povređuje prava autora i izvođača. Analitičar Žarko Puhovski složio se da je više rješenja u ZKP-u izuzetno problematično te kazao da će tražiti od saborskog odbora dodatno tumačenje.

Maksimalno 18 mjeseci

U policiji, pak, ističu da su sve odredbe istovjetne onima u starom Zakonu o kaznenom postupku te da se odnose na posebne dokazne radnje koje se mogu primijeniti samo na teža kaznena djela.

Tvrde usto da ne postoje “nova” kaznena djela na koja se mogu primijeniti.

Potom tvrde da “provođenje posebnih dokaznih radnji u smislu zaštite povrede prava autora ili umjetnika izvođača, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke odnosi se isključivo za kaznena djela koja su vezana na umnožavanje i daljnju distribuciju u cilju stjecanja imovinske koristi”.

Posebne dokazne radnje se, tvrde, ne mogu provoditi prema osobama koje “skidaju“ i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima.

No, nameće se pitanje kako će MUP odrediti skida li netko filmove za sebe ili za prodaju?

Dakle, mogu ga prisluškivati pa onda nakon šest mjeseci (do maksimalno 18) utvrditi da nije skidao filmove radi prodaje?

– Tako široke mogućnosti mogu dovesti do pretjerane uporabe tajnih mjera te narušiti Ustavom zajamčena prava i slobode građana, a nema nekog neovisnog tko bi to nadzirao, i to je ono ključno – upotrebljava li policija svoje ovlasti zakonito i svrsishodno – zaključuje Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

– Poanta je da se Zakon može tumačiti dvojako, proteklog su tjedna svi mediji prenijeli izjave iz MUP-a kako je odzvonilo računalnim kriminalcima te da imaju nove alate za borbu protiv ilegalnog softvera, a sada mnogo uže tumače Zakon. Stoga je potrebno autentično tumačenje ZKP-a. Inače će biti riječ o sivoj zoni pogodnoj za manipuliranje – upozorava Puhovski.

Posebne dokazne radnje (što je terminologija iz „novog“ ZKP-a) i u starom i u novom zakonu mogu se provoditi samo uz nalog suda (u starom zakonu istražnog suca, u novom suca istrage). No, ono što je sporno jest nadzor.

>>Država od 1. rujna i pune primjene ZKP-a neće biti "Big Brother"

Tko nadzire?

Policija u trodiobi vlasti predstavlja izvršnu vlast i za svoj rad odgovara Saboru. Ministar je, naime, jednom godišnje dužan podnijeti izvješće Saboru.

U novom Zakonu o policiji uveden je pak institut civilnog nadzora nad radom policije, a u segmentu policijskih izvida policija je odgovorna Državnom odvjetništvu, upozoravaju iz MUP-a.

– Međutim, mehanizam u kojem Pravilnik o radu civilnih nadzornika donosi ministar unutarnjih poslova doista ne osigurava pravi nadzor – zaključuje Puhovski. Nema pravog neovisnog nadzora rada policije.

>>MUP: Policija neće moći prisluškivati građane zbog sumnje na „sitno„ djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta

Komentara 10

MP
mpusiu0107
14:04 18.05.2011.

Citanjem članaka u na večernjem u posljedna dva dana došao sam do zaključka da ipak ima većih idiota od murije.............a to su definitivno novinari

OB
-obrisani-
14:44 18.05.2011.

dali smiju gradjani POLICIJU prisluskivati? hvala na odgovoru

Avatar broz
broz
20:15 18.05.2011.

Čim zakon možeš tumačiti dvojako,nije dobar i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije