Što će biti s domovima zdravlja

Privatizirajte, ali svojim novcem

Prvi dan novog načina rada liječnika obiteljske medicine dr. Ivice Cvetkovića
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
20.10.2017.
u 20:12

Primarna zdravstvena zaštita ne proizvodi gubitke pa je čudno zašto se baš tu stvari mijenjaju, a bolnički sustav reforma zaobilazi

Što će biti s domovima zdravlja dokine li novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti (ZOZZ) domske liječnike primarne zdravstvene zaštite? Hoće li se smanjiti dostupnost i opseg zdravstvenih usluga kad se privatizira i preostalih 30% ordinacija, koliko ih zasad mora ostati pod okriljem DZ-a? Niz se pitanja nameće u svjetlu novosti koje nosi radni nacrt novog ZOZZ.

Kako je drugdje u EU

– Budu li domovi zdravlja jačali kroz specijalističke ordinacije, onda im treba prostor, u kojem su sada, međutim, ordinacije primarne zaštite – kaže Igor Fazerkaš, ravnatelj DZ Virovitičko-podravske županije. Ravnatelj pak DZ Istarske županije Ante Ivančić smatra da dijagnostičko-konzilijarna zaštita neće moći ponovno zaživjeti u domovima zdravlja jednostavno zato što specijalista nema. – To je prazna puška, specijalista nema ni u u gradovima, a kamoli u ruralnim sredinama – kaže Ivančić. Za ravnatelja Dubrovačko-neretvanskog DZ-a, Branka Bazdana, privatizacija ordinacija zadnji je čavao u lijes javnog zdravstva. – Najavljene izmjene većinom idu naruku liječnicima, a pacijentima kako bude. Ruralne sredine gdje domovi zdravlja drže ordinacije jer su privatnicima ondje neisplative, ostat će bez njih – kaže i navodi primjer mjesta Gruda u Konavlima, gdje nitko neće ni uz besplatno stanovanje pa se domski liječnici rotiraju ondje na po mjesec dana. Osim toga, pita se, kako će privatni liječnici prodavati i nasljeđivati ordinaciju ako rade u opremljenim prostorima doma zdravlja, a pacijenti sami biraju liječnika? – Naše su ordinacije iznajmljene potpuno opremljene. Što tu privatnik točno prodaje? – pita, ističući kako je nedoumica jako puno.

Bivši ministar Siniša Varga, pak, potpuno se slaže s privatizacijom i tvrdi da je kod koncesionara danas 90% pacijenata, a svaki drugi domski pacijent je na bolničkim listama čekanja.

Privatne ordinacije u sustavu javnog zdravstva u zemljama EU uobičajene su, ima ih u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji... U Sloveniji je 30% primaraca u koncesiji, primaju jednake plaće kao i u domovima zdravlja, što nije slučaj kod nas. Pritisci hrvatskih primaraca su u zadnje vrijeme eskalirali, vođeni u prvom redu željom liječnika za neovisnošću i boljom zaradom. Protivnici im poručuju: privatizirajte se, ali svojim novcem. – Žele imati ugovor s HZZO-om, znači stalne i sigurne prihode od javnog novca, ali zarada je privatna – kaže Mario Drlje iz Hrvatske udruge pacijenata.

– Frapantno je da se u reformu ide bez projekcije učinaka tijekom pet do 10 godina. Uvjeren sam da ćemo žaliti zbog toga – tvrdi Bazdan. Stanje u zdravstvu nije dobro, ali primarna zdravstvena zaštita ne stvara gubitke, pa je čudno zašto se baš tu stvari mijenjaju, a zaobilazi se bolnički sustav.

Prijedlog uvršten naknadno

– Ima mjesta za promjene pa i privatizaciju, ali ne preko koljena! – kaže Ivančić. Zanimljivo je i to da je radni nacrt naglo mijenjan. U srpnju je u e-savjetovanju išao prijedlog koji uvođenje ordinacija ne spominje, što je uvršteno naknadno, a nije riječ o detalju. 

Komentara 2

DU
Deleted user
20:31 20.10.2017.

Opet metoda pokušaja pa time i uglavnom promašaja. Već godinama mnogi liječnici plaćaju koncesiju, sklapaju ugovor s HZZO-m ( neki i ne), i primaju pacijente koji su ih izabrali za liječnika. Da, rade u zgradama koje su vlasništvo domova zdravlja,a, plaćaju tim domovima najam i režije. Da, mnogi rade s opremom i uređajima u vlasništvu DZ-a i plaćaju uporabu istih. Ali, mnogi kupuju opremu i uređaje, jer je domska ili zastarjela, ili se ne isplati ili ne može popraviti, kupuju i namještaj za ordinaciju, za čekaonicu, plaćaju DZ-a čišćenje, fiksni telefon...Dobivaju glavarinu od HZZO-a ovisno o broju pacijenata. E sada, šro bi to privatizirali? Ukoliko se u primarnoj budu pružale usluge i specijalističkih pregleda, dijagnostike trebaju i specijalisti... Ministarstvo zdravstva i te kako ima obilje podataka, brojki, iskustava liječnika. Jesu li proveli snimanje stanja u raznolikim DZ-a i ordinacijama? Jesu li prikupljeni, analizirani podaci? nije dovoljno olako reći - idemo ovo ili ono. Prvo kvalitetna analiza i procjena. Inače ćemo mi, pacijenti, platiti danak i toj privatizaciji

MU
mulag
05:56 21.10.2017.

moze, koliko para toliko muzike , konjine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije