14.02.2016. u 12:12

Predsjednica piše Pupovcu da bi dijalog u političkim i znanstvenim krugovima pomogao u smanjivanju napetosti

Svatko razuman nesretan je zbog eskalacije ideoloških sukoba, a posljedica čega su i primitivni napadi na “četnike” i “ustaše”, žrtve kojih su, kao što vidimo iz prepiske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Milorada Pupovca, i njihovi bližnji, kao i oni sami. Problem nisu primitivci, nego političke elite koje su proizvele to stanje jer im je u nekom trenu odgovaralo proizvoditi kaos za sebične političke probitke, a na štetu svih nas.

No, svatko od onih koji su u prilici mijenjati svijet oko sebe, pa i predsjednica i Pupovac, trebaju se pitati što su to učinili za suživot i jesu li bezuvjetno na strani dobra. Čine li baš sve da bi spriječili ideološke sukobe ili tu vatru potpiruju? Jesu li neutralni kad to trebaju biti ili i sami ulaze u frakcijske političke sukobe na strani jednih. Je li politički objektivno bilo eskalaciju sukoba vezati isključivo uz aktualnu Vladu, koja jest imala pogrešnih poteza, ali u čijem radu je zasad pretjerano tražiti razloge za svu tu histeriju, ratoborno pretjerivanje te zazivanje “verbalnog građanskog rata”.

Tim više što je predvodnik tog “pokreta otpora” Zoran Milanović, čija je vladajuća politika netolerancije i odbijanja dijaloga uvelike i proizvela ovo stanje. “Ili mi ili oni” nakon poraza se pretvorilo u “pakao”, “septičku jamu”, “ljude bez časti”, “filoustaše i kriminalce”... 

Onaj tko tako govori provocira i priželjkuje da Pupovac, Pusić, Frljić ili Hasanbegović budu žrtve verbalnih ili fizičkih ispada. Nasilje je uvijek odgovornost vladajućih i većine, jer jesu vladajući i većina, ali i oporba i manjina imaju svoj dio odgovornosti. •

 

Komentara 3

BA
bakulušić
14:48 14.02.2016.

Problem nisu ni političke elite ni "primitivci! Problem su mediji koji djeluju u Hrvatskoj i koji dolijevaju ulje na vatru, koji su pristrani i nisu u službi istine nego nečijih interesa. I koji doprinose stvaranju kaosa u kojem se ne može raspoznati tko je prvi počeo bacati blato. A svi mi znamo tko je i zašto započeo. Tko riješi problem medija,, riješit će i glavninu hrvatskih problema.

IB
iva.begovic
08:51 15.02.2016.

Razumijem kada Predsjednica manipulira činjenicama. Ipak je ona članica stranke HDZ. Ali ne razumijem zašto to rade novinari. Ovu frazu "mi ili oni" izrekao je Milanović misleći ili SDP ili HDZ u predizbornoj kampanji.I to je posve legitimno i iskreno. Neka treća opcija, poput Mosta, može biti samo privjesak tim dvjema opcijama i unositi nestabilnost. Čemu nakon izobra svjedočimo. Milanović nije mislio ili mi ili ustaše, mi ili četnici. U svojoj je Vladi imao poštene i sposobne Srbe i nikada nije izražavao nacionalnu netrpeljivost. Zašto svaljujete krivicu na druge, potpaljujete primitivce, bezočno lažete novinaru Marinko Jurasiću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije