ubijeno najmanje 15 osoba

Profesor hrvatskog iz Praga za Večernji: 'Čuli smo buku i otišli provjeriti. Studenti su ležali na podu'

Shooting at Charles University in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/15
21.12.2023.
u 18:40

"Tek kada je policija stigla i ušla u učionicu mogli smo izaći, ali ne otići kućama, već smo evakuirani u susjednu zgradu u koncertnu dvoranu", pojasnio je Karel Jirasek, profesor hrvatskoga jezika

U pucnjavi na Sveučilištu u Pragu ubijeno je najmanje 15 osoba, uključujući i napadača. Najmanje 24 osobe, prema posljednjim informacijama policije, ozlijeđene su, a neke od njih teško. Oko 16 sati policija je objavila kako je napadač "eliminiran", a evakuacija je trajala još oko sat vremena s obzirom na to da su se neki studenti zaključali u učionice.

Kako je situacija izgledala u prostorijama Sveučilišta, ispričao je za Večernji list Karel Jirasek, profesor hrvatskoga jezika. Njegovo je predavanje počelo u 14.30 sati, a nakon 15-ak minuta začula se buka.

"Nije nam bilo jasno što se događa, jesu li hici ili eksplozije, ali buka je potrajala. Neki studenti su se počeli zafrkavati da je počeo teroristički napad", naveo je profesor koji je potom izašao iz učionice na trećem katu te s još jednim profesorom otišao pogledati odakle buka dolazi.

VIDEO Strava na Sveučilištu u Pragu: Najmanje 15 mrtvih, mnogo ozlijeđenih

Na katu iznad uočili su kako su vrata jedne od učionica otvorena, a u njoj su ugledali učenike kako leže pod klupama.

"Brzo smo pobjegli natrag u svoje učionice, zaključali se i čekali", istaknuo je te dodao kako im je tajništvo fakulteta mobitelom prosljeđivalo informacije. Rečeno im je kako je pucnjava u tijeku te da se ne miču dok ne dođe policija

VEZANI ČLANCI:

"Studenti su bili u šoku", kazao je. Teško mu je procijeniti koliko je sve skupa trajalo s obzirom na to da mu je sve bilo kao u bunilu.

"Tek kada je policija stigla i ušla u učionicu mogli smo izaći, ali ne otići kućama, već smo evakuirani u susjednu zgradu u koncertnu dvoranu", pojasnio je te dodao kako je policija potom provjeravala je li napadač djelovao sam te koji su mu bili motivi

GALERIJA Pucnjava na Sveučilištu u Pragu: Ima mrtvih i ozlijeđenih

Shooting at Charles University in Prague
1/22

TIJEK DOGAĐAJA MOŽETE PRATITI OVDJE

Komentara 3

NE
Neo001
21:11 21.12.2023.

Ako ima takve profesore na filozofskom kao kod nas tipovi kao što su jakovina, klasić, golštajn i brojni slični onda je sve jasno

Avatar razmaknica
razmaknica
06:24 22.12.2023.

Previše medijske pozornosti na psihičkog bolesnika sutra može samo motivirati drugu bolesnu glavu da učini isto....

BR
Brankko
22:10 21.12.2023.

"Neo001" ima baš bedast komentar -- bez ikakva osjećaja za stradale, samo da se ruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije