23.10.2024. u 15:00

Mladi moraju vidjeti razvojne perspektive ove zemlje, da se razvijaju i znanost i visoke tehnologije, a ne samo turizam

Iako u posljednjem desetljeću bilježimo drastičan pad broja učenika i studenata, nemali je broj preostalih mladih s diplomama, ne samo iz društveno-humanističkog područja, već i iz prirodoslovno-matematičkih i tehničkih znanosti, bez posla ili radi za ispodprosječne plaće. Može li onda ovo društvo biti prosperitetno?

Hrvatska je u listopadu imala manje od 105 tisuća studenata, što je najmanji broj u posljednjih desetak godina, dok se u inozemstvu školuje petina mladih ili njih 20.333, koliko ih je prijavilo MUP-u privremeni odlazak iz zemlje zbog školovanja. Koliko će se mladih koji se školuju u inozemstvu vratiti i koliko će njih još otići na sveučilišta diljem EU na prijediplomski, diplomski, doktorat ili zbog posla ako im se nastave nuditi mrvice sa stola? I ne pruži jamstvo da će sutra živjeti u uređenijem društvu i moći si osigurati pristojan standard od svog rada?

Ne, nisu krive samo političke elite što četvrtina studenata želi raditi u inozemstvu ili otići na diplomski ili doktorat, prema istraživanju Instituta za istraživanje migracija, nego cijelo društvo u kojem vlada parola 'Snađi se, druže!', u kojem se s podsmjehom gleda na one koji misle da bi se trebali držati natpisa s Kneževa dvora iz doba Dubrovačke Republike "Zaboravite privatno i brinite se za javno". Od školskih do studentskih klupa djeca i mladi nagledaju se svega i svačega u obrazovnim i drugim institucijama što im urušava povjerenje u javni sustav. I da će ova zemlja sutra biti uređenija i perspektivnija. Kakvu poruku obrazovanim mladima šalje prevladavajući narativ kako nam nedostaje konobara, kuhara, sobarica..., ali za plaće od 1000 eura bruto te svođenje države na (ne)uspjehe od turizma?

POVEZANI ČLANCI:

Mladi moraju vidjeti razvojne perspektive ove zemlje, da se razvijaju i znanost i visoke tehnologije, a ne samo turizam. Moraju vidjeti i da u svim institucijama prevladavaju meritokratska načela te da se cijeni i pošteno plaća svačiji stručan rad, bio on kuhar, zidar ili liječnik. Dok razmišljamo o tome, razmišljamo o riječima čovjeka i stručnjaka iz akademske zajednice koji nam je rezignirano kazao:

"Nagomilalo se jako puno lošeg kadra na važnim pozicijama, a sve nam više najbolji mladi odlaze van. Bez izgleda da se vrate. Urušavamo se moralno i intelektualno." Ako se to urušavanje ne zaustavi, ovdje će ostati samo 'nečija djeca'. Ako želimo status quo, onda nam ne treba ovoliko škola, fakulteta i javnih instituta već kratki rezovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije