14. SAJAM OBRAZOVANJA U INOZEMSTVU

Kako izgleda obrazovanje izvan Hrvatske? 'Studiranje u Europi više nije samo za imućne, a ne treba biti ni odlikaš'

Zagreb: Sajam obrazovanja u inozemstvu
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/17
16.10.2024.
u 11:22

Mlade najviše privlače zemlje poput Belgije, Nizozemske, Italije, Njemačke i Austrije, no i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje je izuzetno popularno. Ove godine poseban interes je za sveučilišta u Slovačkoj koja nude besplatno obrazovanje svima koji nastavu žele pohađati na matičnom jeziku države.

Saru zanima područje psihologije, a Lorena je zainteresirana za biologiju i kemiju. U kojoj zemlji žele studirati još, kažu nam, ne znaju, ali su u Hotel Dubrovnik došle upravo kako bi to naučile. Djevojke su u Zagreb s očevima tri sata putovale iz Opatije i Rijeke, a konačno odredište bilo je 14. Sajam obrazovanja u inozemstvu na kojem su doznale kakve mogućnosti pružaju neki od najboljih europskih i svjetskih sveučilišta i fakulteta.

Studiraj i radi u SAD-u

– Teško nam je zamisliti da nam cure studiraju daleko od nas, ali što ćemo, moramo pustiti ptice da lete – slažu se roditelji mladih srednjoškolki Boris Žeželja i Dinko Šimunić koji su kćerima bili šoferi, ali i moralna podrška. World Education Fair, kako se još zove, u Hotelu Dubrovnik održao se 14. puta, a svoje fakultetske, srednjoškolske i druge programe ponudilo je više od 30 institucija iz Europe i svijeta. Učenici i studenti stajali su u dugačkim redovima kako bi mogli porazgovarati s predstavnicima pojedinih sveučilišta, srednjoškolskih internata i jezičnih kampova, a ondje i dobiti individualno savjetovanje o nastavku srednje škole fakulteta ili radu u inozemstvu. Najpopularnije zemlje za mlade već su nekoliko godina Belgija, Nizozemska, Italija, Austrija i Njemačka – kaže nam Martina Benzon Puntijar, direktorica poslovanja agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEDU.

– Studenti su najviše zainteresirani u fakultete koji nude obrazovanje iz STEM područja, ali i društvenih znanosti poput psihologije, odnosno sve ono što se u Hrvatskoj nije dovoljno razvijeno. Poslovni menadžment je također standardno popularan – kaže. Mlade privlači mogućnost da posjete druge zemlje te iskuse različite kulture i jezike, dodaje, a zahvaljujući raznim programima i stipendijama, danas to nikad nije bilo lakše.

12.10.2024., Hotel Dubrovnik, Zagreb - U hotelu Dubrovnik odrzava se sajam obrazovanja u inozemstvu. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

– Postoji kriva predodžba da vani studirati mogu samo oni koji imaju izvrsne ocjene i koji su sudjelovali na raznim natjecanjima. Postoje mnoga jako dobra sveučilišta koja primaju studente s prosjekom između 3,5 i 4,5., prilika je zaista mnogo. U nekim slučajevima postoje i stipendije, tako da studij vani više nije rezerviran samo za imućne – ističe Berzan Puntijar.

Velik je interes već dugi niz godina i za studiranjem u Ujedinjenom Kraljevstvu, stoga nije bilo iznenađenje da je izuzetno dugačak red bio ispred klupe u kojoj su sjedili predstavnici Sveučilišta Coventry nedaleko od Londona. Ogromna je gužva bila i za informiranje o The Hague University of Applied Sciences iz Nizozemske koji, među ostalim, nudi razne preddiplomske i diplomske programe iz financijskog te poslovnog menadžmenta kao i studij industrijskog dizajna. Među favoritima bio je i Sveučilište Vives iz Belgije koji nudi, među ostalim, i programe za pilote te zrakoplovne inženjere. Ove godine popularna su i sveučilišta u Slovačkoj, koja nude razne programe poput medicine, prava, znanstvenih disciplina...

12.10.2024., Hotel Dubrovnik, Zagreb - U hotelu Dubrovnik odrzava se sajam obrazovanja u inozemstvu. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

– Kod nas su najpopularniji medicina i stomatologija. Studenti koji nastavu žele pohađati na slovačkom imaju besplatno obrazovanje, no programi na engleskom se plaćaju, iznos ovisi o fakultetu i programu, rang je od 3000 eura po akademskoj godini za znanstvena područja do 13.000 za stomatologiju – kaže nam Veronika Petruňová sa Sveučilišta Pavla Jozefa Šafárika iz Košica.

A oni koji žele posjetiti Sjedinjene Američke Države te pritom zaraditi koji cent mogu sudjelovati u Work and Travel programu koji to omogućuje mladim i avanturističkim studentima. Nema gotovo nikakvih preduvjeta koje treba ispuniti, govori nam asistentica za Work and Travel USA Magdalena Leko, koja je i sama više puta sudjelovala u programu. – Samo treba biti student, problema oko dobivanja vize nema. Ja sam radila u saveznoj državi New York, blizu granice s Kanadom, a tijekom ljeta uspjela sam posjetiti New York, Havaje, Los Angeles, Las Vegas i sve nacionalne parkove u blizini. Ovisno o poslu smještaj može biti i plaćen, pa treba imati samo novac za svakodnevni život. No, studenti koji se uključe u program uglavnom to uspiju financirati bez problema, a još usput i zarade – pojašnjava.

VEZANI ČLANCI: 

Sve su popularniji i internati

Studiranje u inozemstvu je dosad već postalo uobičajeno, no rijetka je praksa slanja maloljetne djece u srednjoškolske internate. To je itekako postalo popularno, napominje Yvonne Ging-Wiedeschitz iz Danube International Schoola u Beču. Riječ je o internatu koji nudi srednjoškolske International Baccalaureate programe koji su međunarodno priznati. Učenici, dakle, u školi mogu živjeti i učiti, a sve ocjene priznaju im se pri upisu na fakultet u bilo kojoj zemlji. – Potrebno je poznavati engleski jezik, a nudimo i njemački kao drugi jezik. Kandidati moraju položiti i prijemni ispit. Školarina je oko 30.000 eura po godini – govori predstavnica austrijskog internata.

Interes je među posjetiteljima sajma bio i za razne jezične kampove. Nude se dvotjedni programi u kojima djeca prolaze kroz intenzivan tečaj jezika, a uključeni su i izleti u gradove poput Pariza i Londona. Smještaj i hrana su, naravno, također osigurani. – Starija kći nam je prošla kroz kamp u Oxfordu u Engleskoj i kako smo zadovoljni njezinim iskustvom, mlađoj želimo pružiti isto. Zainteresirana je za Francusku. Ipak smo dio Europe, a i dobro je iskustvo djetetu dati priliku za osamostaljenje. Da su barem takvi programi bili dostupni kad sam ja bila mlada – govori nam Tanja, mama 13-godišnje Eleonore.

>>> FOTO 10 zemalja u kojima možete živjeti jeftino i luksuzno: Neke povoljne destinacije nalaze se i u Europi

Zagreb: Sajam obrazovanja u inozemstvu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije