ZANIMACIJA U LEPOGLAVI

Proizvodeći vino i med, zatvorenici mogu zaraditi 200 eura

Lepoglava: Prezentacija Ministarstva pravosuđa o zanimanjima u otvorenom tipu kaznionice
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
18.10.2024.
u 17:32

U radni proces uključeno je 300 zatvorenika koji prethodno prolaze osposobljavanje. Rad nije obvezan, kaže upravitelj Kaznionice u Lepoglavi

Nakon što su joj vina nagrađena prestižnim Decanterima, Kaznionica u Lepoglavi osvojila je i nova priznanja za kvalitetu – meda. Stigla joj je zlatna diploma za bagremov med i srebrna diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocjenjivanju meda s međunarodnim sudjelovanjem u Vukovaru, gdje se okupilo 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije.

– Ovaj uspjeh rezultat je dugogodišnjeg rada i predanosti jer kaznionica već 15 godina razvija pčelarstvo, počevši s nekoliko košnica, a danas broji više od 100. Unazad deset godina, kaznionica je započela kontinuirani program osposobljavanja zatvorenika za zanimanje pčelara, a dosad je više od 30 zatvorenika završilo ovaj program – ističu u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

07.05.2024., Lepoglava - Prezentacija ministarstva pravosudja u kaznionici Lepoglava, projekt rada u vinogradu, restoranu i ostalim zanimanjima u otvorenom tipu kaznionice. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Pčelarstvo, pojašnjavaju, igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika, pripremajući ih za povratak u društvo i mogućnost zapošljavanja. Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, dok se manji dio stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i tri tone meda, a u idealnim vremenskim uvjetima moglo bi se proizvesti i više od četiri tone. Med iz Kaznionice u Lepoglavi dosad je na više međunarodnih ocjenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a diplome iz Vukovara predstavljaju samo nastavak odličnih rezultata.

VEZANI ČLANCI:

– Osim što jača vještine zatvorenika, ovaj program im omogućava da po izlasku na slobodu započnu vlastite karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda – napominju u Ministarstvu. Upravitelj Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec za Večernji list kaže da u poljoprivrednoj proizvodnji godišnje proizvedu oko 70 tona svinjetine, 50 tona povrća i vina nagrađivana u posljednje četiri godine u Londonu na Decanteru. Uz uzgoj vinove loze, obrađuju oko 70 hektara zemljišta, siju kukuruz i žito, a gospodare i s 420 hektara šume iz koje dobivaju sirovinu za proizvodnju namještaja. Godišnje izradimo od 12.000 do 13.000 stolaca, što iz vlastitog programa, što iz usluge za vanjskog partnera. – Opremamo sve sudove i zatvore u Hrvatskoj s metalnim i drvenim programom, proizvodimo metalni namještaj za laboratorije i postolja za kontejnere za vanjskog partnera – nabraja Dolenec.

U radni je proces uključeno oko 300 zatvorenika mjesečno koji prethodno prolaze osposobljavanje pri vanjskim učilištima i pregledani su na Medicini rada. Radi se na dobrovoljnoj bazi. – Rad nije obvezan, ali im puno znači u procesu resocijalizacije i stjecanja pogodnosti. Mjesečno su plaćeni blizu 200 eura. Sav višak prihoda koji se ostvari u Kaznionici namjenski se troši za poboljšanje uvjeta života i rada zatvorenika – otkriva Dolenec. 

FOTO Pogled iz zraka na zloglasni Goli otok: Bijeg odavde je nemoguć, tijela bi odmah progutalo more

Lepoglava: Prezentacija Ministarstva pravosuđa o zanimanjima u otvorenom tipu kaznionice
1/26

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije