Opetovana upozorenja

Prometna na Viru na romobilu: Iako su djeca neozlijeđena, policija podnijela prijavu protiv skrbnika

Zadar: Na nekoliko lokacija u gradu mogu se iznajmiti električni romobili
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
25.07.2024.
u 14:02

Preporučujemo roditeljima da se informiraju o načinu sudjelovanja u prometu na cestama osobnih prijevoznih sredstava vodeći računa o dobrobiti za svoju djecu

Unatoč danim upozorenjima, vozači na osobnim prijevoznim sredstvima i nadalje se ne pridržavaju prometnih pravila. Iz zadarske policije izvijestili su da se jučer oko 19.30 sati u Viru, dogodila prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je policija protiv osobe kojoj je bila povjerena skrb o djetetu podnijela prekršajnu prijavu te će o događaju izvijestiti nadležnu instituciju.

Naime, dijete je upravljalo osobnim prijevoznim sredstvom - električnim romobilom, na kojem se kao putnik vozilo drugo dijete te zbog nepropisnog kretanja kolnikom dolazi do udara mopeda zadarskih registarskih oznaka u romobil. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

- Djeca na romobilu nisu koristila zaštitne kacige.

Preporučujemo roditeljima da se informiraju o načinu sudjelovanja u prometu na cestama osobnih prijevoznih sredstava vodeći računa o dobrobiti za svoju djecu. Pravila koja moraju poštivati vozači osobnih prijevoznih sredstava usmjerena su na zaštitu njih samih. Evo i uputa:

VEZANI ČLANCI:

  • Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom je 14 godina.
  • Vozači su se dužni kretati biciklističkom stazom ako postoji, a u ostalim slučajevima površinama za kretanje pješaka s tim da ne ugrožavaju i ne ometaju pješake.
  • Samo vozač se prevozi i obavezno koristi zaštitnu kacigu za glavu.
  • Prelazak preko obilježenog pješačkog prijelaza isključivo guranjem osobnog prijevoznog sredstva.
  • Vozač ne smije koristiti mobitel za vrijeme upravljanja, kao ni slušalice u oba uha.
  • Također, ne smije ostaviti osobno prijevozno sredstvo bez nadzora.
  • Ne smije upravljati pod utjecajem alkohola.
  • U uvjetima smanjene vidljivosti mora nositi reflektirajući prsluk.

- Vozačima osobnih prijevoznih sredstava savjetujemo da se kreću površinama namijenjenim za kretanje pješaka, a ako je prisutan veći broj pješaka, sići sa vozila i gurati ga, kao i preko obilježenog pješačkog prijelaza, te uvijek i bez iznimke nositi zaštitnu kacigu za glavu - istakli su iz policije. 

GALERIJA Hrvatsko selo duhova kojeg legenda veže uz jednog najpoznatijeg engleskog kralja

Zadar: Na nekoliko lokacija u gradu mogu se iznajmiti električni romobili
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije