KIŠA STVARA PROBLEME

Poplava u Novoj Gradiški, u Belom Manastiru vatrogasci spašavali zarobljene u autu

Ilustracija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.07.2021.
u 21:24

Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina, upozorio je DHMZ

Obilna kiša u poslijepodnevnim satima počela je stvarati probleme i u Hrvatskoj. Dežurne službe 112 zaprimile su više desetaka poziva u pomoć od građana koji su se zbog nabujale vode našli u nevolji.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su u Belom Manastiru dvije osobe ostale zarobljene u automobilima zbog vode ispod podvožnjaka. Intervencijom vatrogasaca, osobe su izvučene iz vozila neozlijeđene, dok su vozila ostala ispod nadvožnjaka pod vodom. Na području Osječko-baranjske županije zaprimljeno više dojava o ulasku vode u dvorišta i podrume.

Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je u petak više desetaka poziva s područja Nove Gradiške i Slavonskog Broda te okolnih mjesta zbog velike količine oborinskih voda i poplavljenih podruma. Na području Nove Gradiške (mikrolokacija Lubinovo) u zadnjih šest sati palo je 159 litara kiše po metru četvornom, objavilo je večeras Ravnateljstvo CZ na svojem facebook profilu. 

Poplavljeno je desetak podruma u Novoj Gradišci. Angažirani su vatrogasci, komunalno poduzeće te Hrvatske vode.

Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je i desetak poziva sa područja Grada Slavonskog Broda o poplavljenim podrumima, te je angažirana Javna vatrogasna postrojba (JVP) Slavonski Brod, navodi Ravnateljstvo Civilne zaštite.  

>> VIDEO Izjava načelnika Stožera civilne zaštite Grada Nova Gradiška i zapovjednika JVP-a za Radio Nova Gradiška

"Sve raspoložive novogradiške vatrogasne snage su na terenu, podignuta su i vatrogasna društva s područja okolnih općina. Ugroza je dosta velika, dosta je poplavljenih objekata, u pojedinim objektima i podrumima se nalazi i preko dva metra vode. Činimo sve što možemo", rekao je za Radio Nova Gradiška zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška Ivo Pejaković.  Dodao je da je dosad prijavljeno više od 80 poplavljenih objekata ali da je za pretpostaviti kako će ih biti i više.

Kiša i dalje pada, stoga očekujemo još toga. Najviše je stradalo Lobino naselje, situacija je nešto bolja u Kovačevcu gdje lateralni kanali i slivnici uspijevaju pokupiti svu vodu", rekao je Pejaković.  Prema njegovim riječima situacija je složena i u mjestu Prvča.

Poplave moguće i kroz vikend

Hrvatske vode ranije danas izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote i to na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske. Postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava, a uz nagli porast vodostaja neki vodotoci poput Bregane i Sutle bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava.

Slično je upozorio i DHMZ koji je upozorio da promjena vremena kreće već danas.

-  Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati - priopćili su.

 

>> FOTO Fotografije iz zraka najbolje pokazuju razmjere poplava u Njemačkoj

1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije