Rekonstrukcija Vlade

Promjene u Vladi: Iz Banskih dvora mogli bi otići Šuker, Vukelić...

vlada
Sanjin Strukić/Pixsell
04.12.2010.
u 22:00

Hebrang: Jasno je da će onaj tko je doista dobar u svom poslu teško prihvatiti slabije plaćeni posao u Vladi znajući pritom da će biti na meti kritika.

Boravak premijerke Jadranke Kosor u Dugopolju s utemeljiteljima HDZ-a sigurno nije bio slučajan jer je stranci i Vladi trenutačno nužna potpora zbog rekonstrukcija koje slijede u stranci i Vladi. Da će biti rekonstrukcije u stranci, najavila je na skupu, a onu u Vladi prije dva dana. 
– U svim potezima ima našu apsolutnu potporu. Ali tražimo da se stranka vrati korijenima, kršćansko-demokratskim – rekao nam je jedan od utemeljitelja stranke Đuro Perica. Na skupu se premijerka obrušila i na bivšeg premijera. 
– Posebno zahvaljujem na potpori koju sam imala 3. siječnja ove godine kada se pokušala urušiti stranka HDZ. Važno je što smo učinili za svoj narod, a ne što smo učinili za svoj džep. To nije bilo u programu stranke koju je u teškim vremenima osnovao dr. Franjo Tuđman – poručila je J. Kosor.

Pojačanja sljedeći vikend

A upravo zbog vraćanja Sanadera na političku scenu, donošenja proračuna i unutarstranačkih odnosa odgođena je rekonstrukcija Vlade koja se trebala dogoditi još u listopadu. Ovaj put prepreka nema, a nova pojačanja u Vladi mogla bi biti poznata već sljedećeg vikenda. Zasad se nagađa o tri imena koja bi mogla napustiti Vladu – ministru obrane Branku Vukeliću i kulture Boži Biškupiću, koji bi otišli na vlastiti zahtjev i o čijim se nasljednicima još ne nagađa, te ministru financija Ivanu Šukeru čijim radom premijerka nije zadovoljna, ali za koga je isto tako teško naći zamjenu.

Trenutačno se Šukeru najviše zamjera to što je zanijekao da išta zna o prijedlogu MOL-a da otkupi dionice malih dioničara Ine. Navodno je o tome obaviješten za vrijeme premijerkina boravka u Egiptu. Kao najčešće spominjana zamjena na Šukerovu mjestu spominjao se državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Marić te saborski zastupnik Goran Marić. No, trenutačno se Z. Marić spominje i u kontekstu potpredsjednika Vlade zaduženog za investicije. Pronalaženje te osobe, ali izvan stranačkih krugova, među stručnjacima u tom poslu, trenutačni je prioritet Vlade, no nitko, čini se, ne želi uhvatiti vruć krumpir na godinu dana.

Potraga za stručnjakom

– Jasno je da će onaj tko je doista dobar u svom poslu, a samo takvog trebamo, teško prihvatiti manje plaćeni posao u Vladi znajući pritom da će istodobno biti na meti kritika – komentira saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang. Slobodno mjesto potpredsjednika u Vladi ostalo je nakon odlaska Đurđe Adlešič. Nužnost investicija jasna je u vrijeme kada je potreban gospodarski rast, a na nova zaduživanja ne treba računati. Do odlaska u Sabor u Ministarstvu gospodarstva ulaganjima se bavila Bianca Matković, a sada je to ostalo isključivo na teret ministru gospodarstva Đuri Popijaču koji pokušava nešto napraviti, ali njegovim radom premijerka nije pretjerano zadovoljna. Potporu za najavljene promjene premijerka ima i od koalicijskih partnera.

– Sada je zadnji rok da se to učini i imaju našu potpunu potporu – rekao nam je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji se također zalaže za dovođenje stručne i nestranačke osobe zadužene za područje investicija. Smatra potrebnim da dođe osoba koja će imati ekonomsku viziju dugoročnog restrukturiranja gospodarstva, a ne samo sanirati štete.

Komentara 71

BL
blekso
08:12 05.12.2010.

kasni se dvadeset godina

OB
-obrisani-
08:49 05.12.2010.

. Ako ode Sucker Vlada će automatski bit laksa za cca. 450 kg

SA
sargu123
22:21 04.12.2010.

A di će svinja otići ? U Gavrilović, Pik Vrbovec ili Franceku ? Potonji mu je stranački kolega pa će znat s njim !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije