zoran vakula:

'Promjene vremena još ne osjećam u kostima'

'03.07.2013., Zagreb - Zagrebacki meteorolog Zoran Vakula prosetao je Gornjim gradom.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/4
21.07.2013.
u 21:40

Omiljeni meteorolog tvrdi da nas čeka vruć kolovoz, priča o želji da postane novinar i tome kako ga kao klinca nisu zanimali oblaci, ali i tremi pri prvoj prognozi 1996.

Prognoze za ovo ljeto su bile, i još uvijek jesu, prilično postojane te upućuju na iznadprosječnu srednju sezonsku temperaturu zraka, pri čemu bi i svaki od ljetnih mjeseci trebao biti barem malo topliji od prosjeka. Lipanj se već dokazao, pa i prva polovica srpnja je bila relativno topla, a nadam se da će se i prognoze za sljedeće tjedne i mjesec ostvariti, što znači da će najveće odstupanje od prosjeka u većini krajeva imati kolovoz, kada je ponovno moguć toplinski val koji može nepovoljno djelovati na ljudsko zdravlje... – seriozno nam priča omiljeni HTV-ov meteorolog Zoran Vakula i sa smiješkom otkriva da je on više ljetni nego zimski tip koji se veseli aktivnom odmaranju s obitelji. Usprkos svojoj ‘popularnosti’ ne osjeća se, kaže, kao zvijezda, štoviše, s tim se statusom šali.

– Vremenska prognoza i u svijetu i kod nas jedan je od najslušanijih i najgledanijih dijelova programa pa nije neobično da su prognostičarke i prognostičari popularni. E sad, zvijezde? Što to znači? Pojavljivati se u medijima? Biti bogat u financijskom smislu? A duhom?... Mislim da živim dobro. Radim posao koji volim. Redovito primam plaću koja je veća od službenog državnog prosjeka. I supruga Lavanda ima stalni posao. Nisam u minusu. Zdravlje je solidno... I samo neka posluži dalje!

Prognostičar sam, a ne zvijezda

A sve je počelo slučajno, i odlazak na studij PMF-a i dolazak u medije. Naime, nakon odslušane četvrte godine PMF-a položio je sve ispite i 1994. godine počeo raditi kao meteorološki tehničar u DHMZ-u na preporuku legendarnog Milana Sijerkovića koji ga je preporučio još jednoj legendi meteorologije Tomislavu Vučetiću. Prvu prezentaciju prognoze u obliku telefonskog razgovora s Davorom Meštrovićem imao je 1996. na Radiju 101, a tada probija led i pred kamerama HTV-a.

– Bilo je to na prvu godišnjicu oslobođenja Knina, a partnerica mi je bila Blaženka Leib. Prognoza je bila relativno jednostavna pa sam je htio obogatiti zanimljivim podacima o temperaturnim rekordima u Kninu. No, sve zamišljeno i pripremljeno nije se ostvarilo... Uzbuđenje je bilo poprilično. I trema. I otežano disanje, zamuckivanje... Srećom, redoviti rad s fonetičarima HTV-a ipak se do danas isplatio. Nadam se da se gledatelji slažu? – smije se Vakula.

Danas više nema tremu. No nje možda nije nestalo samo zbog iskustva, već pomalo i zato što Zoran kao da je odmalena predodređen da bude ispred kamera.

– U osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači išao sam na mnoge aktivnosti, između ostalih i četiri godine u Kino-klub Slavica, koji je vodio Mirko Lauš. On me naučio osnovama snimanja tada popularnom superosmicom, pisanju scenarija, sinopsisa i knjige snimanja. Organizirao je i Festival dječjeg amaterskog filma na koji su svake godine djeca iz svijeta donosila svoje filmske uratke. Sjećam se dolaska na festival maga animiranog filma Joška Marušića koji nas je intervjuirao. Mislim da mi je to bilo prvo iskustvo pred filmskom kamerom. Poslije su kamere kojekakve vrste bilježile i moje vođenje priredbi, recitacije, bavljenje novinarstvom... – otkriva nesuđeni novinar i dodaje da se ne sjeća da je kao klinac u Našicama i kasnije u Pitomači bio osobito zagrijan za meteorologiju, oblake, vjetar, kišu...

Kćer zanima gluma i pisanje

Na studiranje inženjerske fizike odlučio se zahvaljujući profesorici Slobodanki Polašek, koja mu je predavala fiziku u srednjoj školi i odgovorila ga od studija novinarstva. A od novinarstva, ali i meteorologije, zasad je daleko i Zoranova kći Luna.

– Luna je kombinacija Lavande i mene, i u fizičkom i u karakternom smislu. Uskoro će navršiti 11 godina i čini nam se da je više zanimaju jezici, ples, gluma i pisanje od, primjerice, matematike – kaže ponosni tata, i o supruzi Lavandi nastavlja:

– Sreli smo se na rođendanskom tulumu 1993. godine, a 1995. smo počeli zajedno živjeti. Neki bi za to rekli ‘divlji brak’. Brak s potpisom u Bazilici Srca Isusova počeo je 21. lipnja 1997. Osvojila me koječim. Bolje da ne nabrajam, da ne bih nešto zaboravio...

Godina imamo onoliko koliko ih imamo u glavi, ali duhom mladom Vakuli u dokumentima su skoro 43. Na pitanje osjeća li promjene vremena u kostima zaključuje:

– Taj oblik prognoziranja još nisam počeo koristiti, ali s obzirom na godine, mogao bih uskoro!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije