Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Poginuo iranski predsjednik: Poznato tko stiže umjesto Raisija, Izrael tvrdi da nije umiješan

Foto: Screenshot/Reuters
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
20.05.2024.
u 11:33

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom, rekli su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak. Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji. Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji se sudario s vrhom planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

  • Pronađena je olupina helikoptera koji se srušio u subotu u Iranu
  • U nesreći su poginuli iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova
  • Nesreća se dogodila u pokrajini Istočni Azerbajdžan
  • Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera te je koordinate podijeli s iranskim vlastima

Tijek događaja:

11:30 - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je pet dana žalosti za predsjednika Ebrahima Raisija poginulog u helikopterskoj nesreći te potvrdio potpredsjednika Mohameda Mokbera kao privremenog šefa izvršne vlasti u državi. Iran sada ima najviše 50 dana da održi predsjedničke izbore kako bi se odredio Raisijev nasljednik.

"Najavljujem pet dana žalosti i izražavam svoju sućut dragom narodu Irana", rekao je Hamnei u ponedjeljak u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija IRNA. "Mokber će upravljati izvršnom granom i dužan je s čelnicima zakonodavne i sudske grane dogovoriti izbore za novog predsjednika unutar najviše 50 dana", kazao je.

Prema iranskom ustavu vijeće sastavljeno od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora pripremiti izbore za novog predsjednika. Smatra se da je Mokber, poput Raisija, blizak Hamneiju, koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima. Mokber je postao prvim potpredsjednikom 2021. kada je za predsjednika izabran Raisi.

Iranska vlada je u ponedjeljak zamjenika ministra vanjskih poslova Alija Bagerija Kanija imenovala privremenim šefom diplomacije nakon smrti Hoseina Amir-Abdolahiana u padu helikoptera. Tri grane iranske vlasti su u ponedjeljak održale izvanredan sastanak s prvim potpredsjednikom Mokberom, koji predstavlja izvršnu granu, izvijestila je novinska agencija Mizan.


10:30 -  Čini se kako Iranci diljem svijeta slave smrt svog predsjednika Ebrahima Raisija koji je ovog vikenda, zajedno s ministrom vanjskih poslova, poginuo u nesreći helikoptera u iranskom planinskom području Istočni Azerbajdžan. Više snimaka objavljeno je na društvenim mrežama, a među njima je isplivala i snimka sestara Mine Majidi, 62-godišnje Iranke koja je poginula nakon protuvladinih prosvjeda u Iranu 2022. Više OVDJE.


10:00 - Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab  u studiju Večernji TV-a s voditeljicom Lanom Kovačević komentirao je situaciju u Iranu i što očekuje zemlju nakon smrti predsjednika. Više OVDJE.


9:45 - Izrael je objavio da nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je u ponedjeljak poginulo nekoliko članova njegove pratnje, dok je niz zemalja uputio izraze sućuti. Izrael nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u kojoj je također poginulo nekoliko članova njegove pratnje, rekao je u utorak izraelski dužnosnik Reutersu u ponedjeljak.

"To nismo bili mi", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izraze sućuti uputilo niz zemalja. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je "iskrenu sućut" EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova u helikopterskoj nesreći. “EU izražava iskrenu sućut zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći”, istaknuo je Charles Michel na društvenoj mreži X. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocjenjiv, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom domoljubu i pouzdanom prijatelju Rusije. "U Rusiji su predsjednik Irana Raisi i ministar vanjskih poslova Abdollahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje", rekao je Lavrov.

 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat". "Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću", napisao je Erdogan na platformi X dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vrijeme.

I kineski predsjednik  Xi Jinping izrazio je sućut povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Indijski premijer Narendra Modi na platformi X napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek  pamtiti. Pokret Hamas izrazio je "najdublju sućut i solidarnost" iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog "golemog gubitka".

Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske "duboko ukorijenjene institucije" omogućiti prevladavanje "posljedica ovog velikog gubitka". Pakistan i Libanon proglasili su dane žalosti.

A newspaper with a picture of the late Iran's President Ebrahim Raisi is seen in Tehran, Iran May 20, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY Photo: MAJID ASGARIPOUR/REUTERS
Foto: MAJID ASGARIPOUR/REUTERS


8:35 - Iranski ustav ima izravan pravni lijek za slučajeve kada predsjednik nije sposoban izvršavati svoje dužnosti zbog bolesti, smrti ili opoziva i smjene od strane parlamenta. Više pročitajte OVDJE.


8:05 - Tijela poginulih u helikopterskoj nesreći bit će prevezena u grad Tabriz. Među poginulima su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian. Državna novinska agencija IRNA objavila je identitet još nekih poginulih putnika. U helikopteru su bili ajatolah Mohammad Ali Al-e Hashem, general Malek Rahmati, guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan i zapovjednik predsjednikove jedinice za zaštitu, Sardar Seyed Mehdi Mousavi. U helikopteru su bili i tjelohranitelji.

- Napori potrage i spašavanja su okončani - rekao je Pir-Hossein Kolivand. Helikopter se srušio dok je putovao iz iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan za grad Tabriz, izvijestio je Tasnim.


7:50 - Tijela poginulih u helikopterskoj nesreći u kojoj je poginuo iranski predsjednik bit će prevezena u grad Tabriz, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjesec. Među poginulima su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian. Helikopter se srušio dok je putovao iz iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan za grad Tabriz, izvijestio je Tasnim.


7:10 -  Na društvenim mrežama objavljena je snimka s mjesta nesreće. Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.


6:40 - Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.“Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je ranije šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

VEZANI ČLANCI

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. "Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije". Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje. Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.  Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.

Komentara 30

JO
jocoudriga
07:19 20.05.2024.

Allahova zlovolja.

Avatar Idler
Idler
08:01 20.05.2024.

Kaj veli Netanyahu, jel izrazil sućut 😉

Avatar intimus500
intimus500
07:53 20.05.2024.

Sad uživa sa svojim djevicama ...take a beer 🍻🍻

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije