Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMINUO U 95.

Propagandni mag starog komunističkog režima: Tko je korejski Goebbels koji je ustanovio kult vladajuće dinastije

08.05.2024.
u 17:11

Kim Ki Nam radio je s tri zadnja sjevernokorejska predsjednika osiguravajući da transfer moći po nasljedstvu teče nesmetano stvarajući praktično tako najduže postojeću komunističku dinastiju

S 94 godine umro je Kim Ki Nam za kojega se drži kako je bio ključnim čovjekom u stvaranju kulta obitelji Kim Il Sunga koja je Sjevernom Korejom vladala od Hladnog rata pa sve do danas. Ima onih koji kažu kako se radi upravo o 'sjevernokorejskom Goebbelsu'. Vijest o smrti Ki Nama koji je bio teško bolestan nekoliko godina, dobila je ozbiljan prostor u izvješćima državne novinske agencije gdje se navodi kako je posvetio život 'svetoj borbi za obranu i jačanje ideološke čistoće naše revolucije'. Zapadni mediji prenose navode agencije KCNA kako je Kim Ki Nam iz teškog djetinjstva izrastao do člana Centralnog komiteta Radničke partije Koreje od 1956. godine gdje je zadobio povjerenje stvaratelja države, Kim Il Sunga. U cijelosti ova informacija bi glasila kako je u CK ušao nakon što se u Sjevernu Koreju vratio iz diplomacije u Pekingu gdje je bio i veleposlanikom. Inače se radi o starom partijskom kadru poznatom i po ilegali protiv japanske vlasti u Pyongyangu. Gotovo je 60 godina proveo na konsolidiranju ideoloških temelja partije i pomogao obrazovati kadrove koji će podupirati državu, navodi se u izvješću agencije KCNA.

Bio je i jedan od rijetkih sjevernokorejskih dužnosnika koji su posjetili Južnu Koreju, predvodeći izaslanstvo 2009. godine nakon smrti predsjednika Kim Dae-junga koji je otvorio eru pomirenja s Pyongyangom svojom Sunčanom politikom. Kim Ki-nam imao je golem utjecaj na politiku i kadrove te je bio ključni arhitekt političkih temelja vladajuće Radničke stranke. Dakle, Kim je imao temeljnu ulogu u oblikovanju državnih poruka kako je titula lidera prelazila na Kim Jong Ila pa onda i na Kim Jong Una u čijim je tranzicijama Kim Ki Nam aktivno sudjelovao. Kako potvrđuju analitičari zbivanja u Sjevernoj Koreji za zapadne medije, radilo se o karijernom propagandistu na čije su se vještine oslanjali svi sjevernokorejski lideri od Hladnog rata naovamo. Odnosno do njegova umirovljenja 2019. godine. Konkretno je Kim bio partijskim sekretarom u Sekretarijatu za informacije i publicitet, a bio je i glavnim urednikom glavnih sjevernokorejskih novina, Rodong Sinmuna od 1976. pa je postao i predsjednikom sjevernokorejskog novinarskog društva.

Kim Ki Nam značajan je jer je zapravo i pisao ključna izvješća za partijske kongrese koji su učvršćivali vlast obitelji Kim Il Sunga. Jedno je takvo ono na 6. kongresu održanom 1980. godine kada je za člana Centralnog komiteta izabran Kim Jong Il kojega je istodobno Kim Il Sung označio svojim nasljednikom utemeljivši tako dinastiju koja Sjevernom Korejom vlada do danas. Tijekom 1980-ih vodio je brojne promidžbene inicijative kako bi podržao nasljeđivanje Kim Jong Ila i utvrdio ulogu Kim Il Sunga u povijesti. Kim je imao značajnu ulogu u autorstvu eseja i govora koji se pripisuju Kim Jong Ilu. Također je upravljao postavljanjem stabala sa sloganom, o čemu su mediji DNRK-a izvještavali kao o "otkrićima". Do najviše je funkcije došao 1992. godine kada je izabran za tajnika Korejske radničke partije. Također je bio glavni stranački autor političkih slogana. Imao je vodeću ulogu u odobravanju ili autorstvu eseja, slogana i drugih medija koji podržavaju nasljeđivanje vlasti po uzoru na dinastije.

VEZANI ČLANCI:

Osobit odnos ima s Kim Jong Ilom u stvaranju čijeg kulta ličnosti osobno i ključno sudjeluje, no isto tako se spominje kako je bio i njegov 'partner u piću'. Očito je bio osobito vješt u politici i odnosima, i obzirom koliko je dugo obnašao različite funkcije, ali i zbog toga jer su ga zvali 'željeznom rukom u baršunastoj rukavici'. Upravo je činjenica kako je vlast u Sjevernoj Koreji zapravo jedna velika obiteljska dinastija koja je uspjela svoju moć održati još od 40-tih godina prošlog stoljeća dokaz njegova utjecaja. Procjenjuje se kako je prepoznavanje promjena van Sjeverne Koreje u tome ponajviše pomoglo, pa je pozornost s činjenice kako je Južna Koreja debelo pretekla Sjevernu u razvoju a SSSR kao glavni saveznik se raspao, pretvorio u priču kako je Sjeverna Koreja jedini zaštitnik korejskog naroda. Gubitak ekonomskog standarda pretvoren je u žrtvu u korist stvaranja nuklearnog arsenala, a zapravo su za sve krive zapadne sankcije koje guše gospodarstvo njegove zemlje.

I u tom kontekstu treba gledati praktično stalne prizore Kim Jong Una negdje vani, u tvornicama, građevinskim objektima ili farmama. Ipak, odmak politike Kim Jong Una od ideje ujedinjenja dvije Koreje možda ima veze što se Kim Ki Nam povukao 2021. godine kada je u javnosti viđen zadnji puta na paradi povodom osnutka Sjeverne Koreje. Kim Jong Un odao je počast Kim Ki Namu posjetom pogrebnom odru i osjetio "gorku tugu zbog gubitka veterana revolucionara koji je ostao bezgranično odan stvari WPK", izvijestila je KCNA. Ipak, u Južnoj Koreji uspoređuju ga sa šefom propagande nacističke Njemačke Josephom Goebbelsom, nadaleko poznatim po svojoj mantri "dovoljno često ponavljaj laž i ona postaje istina" po kojoj je, smatraju na jugu, djelovao i Kim Ki Nam.

FOTOGALERIJA Svi žele vidjeti Rafale izbliza: Razgrabljene ulaznice za aeromiting! 'Zbog sigurnosti ih ne smijemo prodavati više'

1/20

Komentara 2

Avatar razbojnik404
razbojnik404
18:59 08.05.2024.

O mrtvima samo dobro. Kim Ki Nam je umro. Dobro!

HO
homofobic
17:59 08.05.2024.

Nema pojma Zoran Vitas kako se igra sudbinom! Usporeduje istocne drugove s Gouebelson - nacistom a nije ni svjestan kako meni je dezurni cezor udjelio opomenu pred nekoliko dana "na kruhu i vodi" jer sam prije sat neke stepske usporedio s nacistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije