ne uzbuđuju se

Proračun u minusu 8,39 milijardi kuna, a Vlada – zadovoljna

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2013.
u 11:22

Iako je gotovo ostvaren ukupni godišnji manjak, vladajući tvrde da manjak drže pod kontrolom

U državnu je blagajnu do sredine travnja sjelo 29,5 milijardi kuna, svega 92 milijuna kuna manje od plana, ali u istom je razdoblju potrošeno 37,9 milijardi – 1,8 milijardi ili pet posto više nego što je planirano.

Veliki podbačaj

U tri i pol mjeseca stvoren je manjak od 8,39 milijardi – od ukupno deset koliko je planirano za cijelu godinu, no u Ministarstvu financija u tome ne vide nikakav problem. Nadležni za državne financije tvrde da stvari drže pod kontrolom, za njih nema iznenađenja, negativnih trendova, ali ni razloga da se planira novi rebalans. Iz mjeseca u mjesec proračun se sve bolje puni, a do prekoračenja rashoda došlo je zbog toga što je Vlada svjesno isplatila poticaje poljoprivredi i neke druge subvencije ranije nego što je trebala jer se država mogla lakše i povoljnije zadužiti od proračunskih korisnika, ali te ranije isplate neće utjecati na konačne podatke o rashodima i deficitu koji će se zadržati u planiranim okvirima.

Kod poreznih je prihoda veliki podbačaj na trošarinama od nafte i cigareta pa će dio carinika koji će zatvaranjem 74 kontrolna punkta prema Sloveniji i Mađarskoj ostati bez posla preusmjeriti u mobilni nadzor poduzetnika i javnih površina gdje se obavlja neregistrirana djelatnost, odnosno švercaju cigarete i druga roba. Uočeno je da i u velikim trgovačkim centrima ima robe, alkohola na primjer, bez odgovarajućih markica. Vlada Zorana Milanovića zadovoljna je, kažu, svojim ostvarenjem, a Eurostatova metodologija izračunavanja proračunskog deficita pokazuje da 2011. godine manjak u državnoj blagajni nije bio 14, već 22 milijarde kuna, odnosno sedam, a ne pet posto BDP-a.

Ne optužujući nikoga, čelni ljudi Ministarstava financija kazali su da se dugovi koji su lani plaćeni za brodogradnju, zdravstvo, umirovljenike i slično knjiže kao manjak za razdoblje u kojemu su stvoreni, a ne u godini u kojoj se plaćaju. Temeljem te metode povećao se deficit i za 2012. godinu za milijardu kuna jer je toliko zdravstvenog duga nastalo u toj godini, a plaća se u ovoj. Za 2012. godinu deficit je 3,8 % BDP-a, isto kao što je planirano za ovu, no konačan će se broj i za 2011. i za 2012. znati nakon revizije podataka koji su poslani Europskoj komisiji i Eurostatu.

Ni lipe iz fondova

Komentirajući najave štrajkova i prosvjeda, ministar financija Slavko Linić kazao je da sindikati moraju biti svjesni da Hrvatska neće dobiti ni lipe iz europskih fondova ako se ne srežu dubioze. Kad je riječ o predstečajnim nagodbama, dosad je pozitivno riješeno oko 650 tvrtki, od čega 43 veće sa 6700 zaposlenih. U tom je postupku država otpisala 40 posto duga, a ostatak je naplatila kroz nekretnine, pretvaranje u vlasnički udio ili gotovinom. Nakon što se plate dugovi u zdravstvu, rokovi plaćanja bit će unutar 60 dana.

>>'Sa 5 milijardi kn novog zaduženja riješit ćemo dugove u zdravstvu'

>>Linić: 1. lipnja država nikome neće biti dužna duže od 60 dana

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije