Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKI NAPAD

Proradili su informatički sustavi na KBC-u Zagreb: 'Bolnica funkcionira normalno'

KBC Zagreb
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
28.06.2024.
u 08:19

Dan prije kibernetičkog napada na KBC Zagreb, hakeri su napali i Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB te Zagrebačku burzu

Klinički bolnički centar Zagreb u četvrtak je bio meta hakerskog napada. Kako su istaknuli iz bolnice, u jutarnjim satima došlo je do kibernetičkog napada na sustave. Bili su prisiljeni isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, no napomenuli su kako situacija nije ugrozila bolesnike u KBC-u Zagreb. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb, primarijus Milivoj Novak izvijestio je jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se stanje normaliziralo.

"Proradilo je praktički sve, skoro sve, bit će još sitnih problema koji će se riješiti tijekom jutra tipa pisača i tako dalje, ali bolnica funkcionira normalno i mislim da malo lakše dišemo svi skupa", rekao je Novak te istaknuo kako sigurnost bolesnika nije bila ugrožena. "Svi zahvati, kirurški zahvati koji su bili planirani za jučer uredno su obavljeni", rekao je. Zahtjeva za novcem, kaže, nije bilo te se nada kako neće ni biti. 

Dan prije kibernetičkog napada na KBC Zagreb hakeri su napali i Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB te Zagrebačku burzu. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić rekao je da je napad na bolnicu bio drugog tipa, puno većeg intenziteta i puno složeniji. "Moramo biti svjesni da su te ugroze naša svakodnevica", poručuje.

VEZANI ČLANCI:

Voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost u Algebri Zlatan Morić pojasnio je za Hrvatski radio da su napadi na financijske institucije bili dio takozvanog DDoS (Distributed Denial-of-Service) tipa, dok je napad na KBC Zagreb bio drukčiji. Naime, iza DDoS napada stoji botnet – skupina zaraženih računala kojima hakeri imaju pristup i mogu ih kontrolirati.

"I onda oni u nekom trenutku odluče – O. K., idemo napasti, ne znam, Poreznu upravu, i onda milijuni računala u svijetu u principu mogu simulirati legitimne korisnike, a naš sustav nije dizajniran da može prihvatiti tu količinu podataka", objasnio je Morić.

 

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: 'Sigurnost bolesnika nije ugrožena ni u jednom trenutku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije