Predviđa slom Saudijske Arabije

'Prorok Zaharija' postao milijarder na naftnom krahu

kralj Abdullah, Saudijska Arabija
Foto: Reuters/PIXSELL
12.05.2016.
u 16:05

Investicijski bankar čije su riječi 2014. djelovale u najmanju ruku smiješno sada je uvjeren – S. Arabija uskoro će izazvati globalni šok

Zachary Schrieber, čovjek koji je predvidio da će nafta s ondašnjih 120 pasti na manje od trideset dolara po barelu i koji je na svome predviđanju zaradio oko milijardu dolara, donio je novo financijsko proročanstvo. Kako je pred vrlo ozbiljnim investitorima ustvrdio, Saudijska Arabija, koja danas ima oko 500 milijardi dolara pričuve u riznici, za dvije do tri godine potpuno će kolabirati što će izazvati šok na financijskim tržištima diljem svijeta.

Smjele prognoze

Iako se tako smjela financijska predviđanja čine vrlo rizičnima, sigurno je da se Schrieberove riječi pažljivo osluškuju diljem svijeta jer dokazano je se da se predviđanja ovog investicijskog bankara gotovo uvijek ispunjavaju.

– Vjerujem da će cijena nafte pasti. Puno, puno pasti, na znatno nižu, četiri puta nižu cijenu. Ako sumnjate u to, žao mi vas je – izjavio je Schrieber u proljeće 2014. godine pred 3000 ulagača među kojima su bili i najveći investitori svijeta. Bila je to prilično smjela i nevjerojatna tvrdnja. Barel nafte prodavao se u to vrijeme za više od stotinu dolara, a cijena je rasla poduprta špekulacijama da će Rusija smanjiti izvoz radi aneksije Krima koju je u to vrijeme pripremala. Sve je govorilo da se mladi bankar malo zanio u prognozama. No samo godinu dana potom cijena nafte strmoglavo je pala i našla se na višegodišnjem minimumu.

Samozatajni ulagač

Sam Schrieber, kojeg danas osluškuju svi ozbiljni investitori u energetici, prilično je samozatajan i povučen. O njemu ne postoji Wikipedijina stranica, on ne daje intervjue, već samo povremeno iznese prognoze koje rade u okviru njegova fonda PointState. Naime, Schrieber je PointState osnovao 2011. kada je shvatio kako bi analizama koje izrađuje mogao zaraditi znatno više nego što bi zaradio radeći za neku veliku kompaniju.

U samo nekoliko godina postao je poznat među bankarima, no javnost je o njemu vrlo malo znala. Sve do 2014., kada je na temelju svojih prognoza “pomeo” tržište. Danas je fond PointState vrijedan oko 2,8 milijardi dolara, a vjeruje se da će mu vrijednost rasti. Barem dok je Zachary Schrieber na njegovu čelu.•

>> Kraj banaka kakve znamo: budućnost su etično bankarstvo i otpisi dugova

Komentara 21

BR
Branko102
16:39 12.05.2016.

I još malo o židovskim bankarima.Nema tome tako dugo,Soroša su prikazivali za financijskog genija,koji je svojim potezima izazivao rusvaj na financijskim tržištima i burzama.Lik je uvijek imao povlaštene infomacije iz svoje centrale jer je znao što će se dogoditi.To su sve namještaljke i priče za malu djecu.Kako kad igrate nogometnu tekmu,a znate da će sudac učiniti sve da vi pobjedite.

CO
Cosinus
17:45 12.05.2016.

Zanimljivo će biti da se vidi što će biti sa ISIL-om ako im pokrovitelj, a to je Saudijska Arabija, bankrotira? Zato ISIL i jeste sada u banani, jer džihad bez novaca ne ide.

BR
Branko102
16:34 12.05.2016.

Nema tu nikakvih financijskih genija,nego je stvar sasvim logična i jasna.Na sasvim realnim osnovama,pretpostavljalo se da će američki ciobanksteri udariti na Rusiju i to preko cijene nafte.Njihov saveznik Saudijska Arabija,dio je tog plana.Smatralo se da će padom cijena nafte na 30 i manje usd. Rusija izgubiti većinu ekstra prihoda te će biti prisiljena.radi unutrašnjih problema na uzmak glede globalne politike.To se odnosi na Ukrajinu i prvenstveno na Siriju za koju su cionisti imale velike planove razbijanja te države,od kojih je jedan dio uz okupiranu Golansku visoravan,trebao biti priključen Izraelu.No unatoč sankcijama i niskoj cijeni nafte,Rusija nije promijenila svoju globalnu politiku,a akteri koji su vodili antirusku politiku i sami su se našli u velikim problemima.Taj židovki bankar je unaprijed znao ili procijenio da će cijene nafte pasti jer je to jedini gospodarski način da se Rusija uzdrma.Na kraju je Saudijska Arabija stradala puno više od Rusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije