Svađa oko cijene

Rusija prekinula isporuku plina Ukrajini!

plin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.06.2014.
u 08:44

Stručnjaci kažu da bi problema s dobavom plina mogle imati i države članice EU ako Rusija prekine isporuku Ukrajini.

Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina Ukrajini. Od sada će Ukrajinci morati unaprijed platiti plin koji žele dobiti od Rusije, piše RT.

"Odluka je donesena nakon što Naftogaz Ukrajina nije sistematski plaćao račune. Dug im je za ruski plin 4,45 milijardi dolara, uključujući i 1,45 milijardi dolara za studeni i prosinac 2013. i 3 milijarde dolara za travanj i svibanj 2014. godine", izvijestili su iz Gazproma.   

Ruski energetski div Gazprom kazao je da će prekinuti isporuku plina Ukrajini ako im danas u 6 sati ne plate dio duga od 1,95 milijardi dolara. – Nismo postigli dogovor. Male su šanse da se ponovno susretnemo – kazao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprianov.

Problema bi mogle imati i države EU

Stručnjaci kažu da bi problema s dobavom plina mogle imati i države članice EU ako Rusija prekine isporuku Ukrajini. Ranije ovog mjeseca Gazprom je Ukrajini dao još vremena da plati dugove nakon što su im isplatili 786 milijuna dolara.

Ukrajina je odbila platiti cijeli dug kao protest zbog nedavnog Gazpromovog povećanja cijene od čak 80 posto. Gazprom je u travnju prekinuo isporučivati Ukrajini plin po nižoj cijeni koju je u prosincu dogovorio i potpisao ugovor svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Putin odredio konačnu cijenu

Prije ukidanja povlaštene cijene Ukrajina je plaćala 268 dolara za tisuću kubičnih metara, dok je sadašnja cijena 485.50 dolara. To je najviša cijena u Europi. Gotovo 15 posto plina korištenog u Europi dolazi preko Ukrajine iz Rusije. EU je posredovala u pregovorima koji su jučer propali.

Prije pregovora, Kijev je bio spreman platiti 1,95 milijardi dolara ako Rusija snizi cijenu na 326 dolara za 1000 kubičnih metara. No, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je 385 dolara za 1000 kubičnih metara njegova posljednja ponuda.

>>Rusija i Ukrajina bez postignutog dogovora u Bruxellesu

>>Putin cijenu spustio 100 dolara, Ukrajincima i to preskupo

Komentara 56

PL
@ploto@
09:09 16.06.2014.

Ukrajina je tražila cijenu od 286usd za kubni metar,što je dobila kao povlašteni partner i ta je cijena daleko ispod one koju plaćaju EU države.Oni bi i dalje bili povlašteni partner,dok njihova vlast radi po napucima SAD i na štetu interesa Rusije.Stvarno su očekivali puno previse. Nažalost Ukrajina je bankrotirala i njoj nema spasa.Ostaje još samo da je SAD korporacije rasčereće jer lešinari osjećaju krv.Ukrajinski narod očekuje bijeda i mnogi će tražiti spas u EU,ali ih tamo nitko ne želi .Par milijuna ukrajinskih izbjeglica bi detabilizirali EU.Tako nešto jedino SAD može priželjkivati.

PL
@ploto@
09:31 16.06.2014.

O planovima za Transatlantsku zonu slobodbne trgovine,može se reći da je nova velika opasnost za EU.Od GMO smeća,jkojim truju populaciju diljem planeta,po tom ugovoru se planira davanje takvih ovlasti korporacijama da bi bile iznad država i mogle bi tužiti države za svaku sitnic.,Odnosno svemu što priječi njihovo beskurpulozne širenje po državama EU.EU i Europa se mora tome oduprijeti svim silama.Samo nam još treba horror kakav su namijenili građanima SAD,koji su postali robovi korporacija u svojoj državi.

Avatar Proleter
Proleter
09:42 16.06.2014.

Izgleda kako evropski lideri rezultate euroizbora nisu shvatili dovoljno ozbiljno. Valjda će se uozbiljiti kad im se birači ne budu imali na šta ugrijati za Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije