(Ne)časni otpust

"Prošao sam sva bojišta, a sad tvrde da sam pobjegao iz vojske"

mirovina
Davor Višnjić/Pixsell
26.04.2010.
u 13:00

Ponovno se dobrovoljno vratio 1995. kako bi sudjelovao u Oluji. Deset godina poslije, oženjen, s dijagnozom PTSP-a, od Ministarstva je zatražio status branitelja.

U 21. godini dobrovoljno se prijavio u vojsku i kao pripadnik 1. gardijske brigade “Tigrovi” krenuo u obranu Hrvatske. Od 1991. do 1994. prošao je ratišta od Slavonije do Dubrovnika, Velebita, Zadra i zadarskog zaleđa. Psihički i fizički uništen, u proljeće ‘94. zatražio je, kaže, otpust.

Suborci uz njega

Ponovno se dobrovoljno vratio 1995. kako bi sudjelovao u Oluji. Deset godina poslije, oženjen, s dijagnozom PTSP-a, od Ministarstva je zatražio status branitelja. Samo jedna rečenica Zlatka Dobrozdravića, rođenog Karlovčanina s prebivalištem u Zagrebu, bacila ga je u očaj: “Nečasno ste otpušteni iz vojske, nemate prava ni na što.”

Tada je prvi put čuo da mu je prvi ratni put, koji je potpisao zapovjednik Božo Kožul, 1999. poništen. Umjesto njega 2005. napisan je drugi ratni put s potpisom zapovjednika Drage Horvata kojega nikada nije upoznao, a do kojeg nismo uspjeli doći jer je na dužnosti izvan zemlje. Popis bojišta je jednak, no dok se u prvom navodi da je “sve svoje dužnosti i zaprimljene zadaće obavljao dobro i kvalitetno, da se ‘94. razdužuje na osobni zahtjev, a da je za doprinose u obrani suvereniteta RH odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1991. do 1992.”, u novom ratnom putu spomenica se ne spominje. Umjesto toga opisuje ga se kao “nedisciplinarog, osobu koja ne izvršava obveze i koja je samovoljno napustila postrojbu”.

Potonja tvrdnja veže mu ruke. Zakonom o braniteljima propisano je da prava ne mogu ostvariti osobe koje su samovoljno ili bez dopuštenja zapovjednika napustile postrojbu u bilo kojem razdoblju rata. No, Dobrozdravić to odbija.

– Bio sam kod Ogulina u vojarni Sveti Petar. Nekoliko dana nisam se imao čime umivati, bio sam fizički i psihički iscrpljen, nisam mogao izdržati pritisak. Vratio sam se i u 1. brigadi u vojarni Croatia razdužio opremu i oružje na vlastiti zahtjev te mi je zaključena radna knjižica. Nikada nisam primio rješenje o tome. Godinama nisam tražio status branitelja jer sam svakodnevno odlazio k psihijatrici – kaže otac dvogodišnjeg sina koji spas vidi u braniteljskoj mirovini budući da zbog terapije koju uzima kao vozač ne može raditi. Samo riječi hvale za njega imaju suborci, kao i zapovjednik na temelju čijeg je iskaza sastavljen prvi ratni put.

– Zlatko je dobar dečko i vojnik, ne znam što se poslije s njim događalo, ali sumnjam da se mogao tako drastično promijeniti – kazao je zapovjednik.

– Čovjek se borio za Hrvatsku nekoliko godina, a sada ga se odriču. Nažalost, nije on jedini – kazao je brigadir u mirovini Živko Zrilić.

Iz Ministarstva obrane (MO) tvrde da je Dobrozdraviću prvi ratni put poništen nakon što je utvrđeno da je “samovoljno napustio postrojbu bez odobrenja nadređenog zapovjednika i u koju se, iako pozvan, nije vratio ni opravdao izostanak”.

Novi postupak

U ožujku 2006. odbijen mu je status branitelja, ali u listopadu te godine od Ministarstva branitelja dobio je braniteljsku iskaznicu kojom može ostvariti prava branitelja. MO je odbio Dobrozdravićevu žalbu na odluku o nepriznavanju statusa, a Upravni sud nakon toga odbacio je i njegovu tužbu. Dobrozdravić je ponovno podnio zahtjev za braniteljski status.

U siječnju ove godine obratio se premijerki Kosor koja je pak naložila Ministarstvu da izvidi njegov slučaj. Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić kazao je da će Ured kontrolirati novi postupak u Dobrozdravićevu slučaju.

Prema podacima MUP-a i MO-a, od 2005. do kraja prošle godine status branitelja izgubilo je 2307 osoba, a najčešći razlog za to je samovoljno napuštanje postrojbe.

Komentara 66

Avatar Piruška
Piruška
16:54 27.04.2010.

Večina nas koji smo sa 20 godina krenuli braniti hrvatsku nema riješene statuse, zato kaj smo srcem išli na front a ne sa figom v žepu. Mi smo mala država, i ovdje sve izađe na vidjelo kad-tad. Na prvoj liniji nije bilo više od 150 000 boraca ! Sve ostalo je smiješno i žalosno. Za nas u ovoj mafijaškoj zemlji nema sluha !

OB
-obrisani-
14:38 26.04.2010.

bjuri47: šta si potrošio bonus nije ti to trebalo srami se

BJ
bjuri47
14:37 26.04.2010.

zagrebbbb..neopravdano pljuješ po ministru branitelja misleci time da si netko i nesto ali za mene ste samo glupani s pravom glasa..ja bih vas ogradio zicom za interes ljubljene Domovine...i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije