Godinu pod istragom

Protiv Topalovića podnosili predstavke zbog zapovijedi

'02.08.2013., Osijek - Privodjenje uhicenih policajaca Vukovarsko-srijemske i Osjecko -baranjske PU na Zupanijski sud.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
1/4
02.08.2013.
u 18:24

U akciji je navodno uhićen ravnatelj jedne srednje škole te ravnatelj Doma zdravlja

Poslije provedenih ispitivanja u sjedištu USKOK-a u Osijeku zatraženo je od suca istrage Županijskog suda u Osijeku da se odredi pritvor za bivšeg načelnika PU vukovarsko-srijemske Blaža Topalovića, njegova zamjenika Matu Kirchbauera i voditelja Odsjeka prometne policije Berislava Šarića.

Pod istragom 9 policajaca

Njih trojica uhićena su u akciji Ravnateljstva policije i USKOK-a, s još trinaest ljudi, među kojima je ukupno devet policajaca, pod optužbom da su primali i davali mito te zlorabili položaj i ovlasti. Koliko god slučaj bio zanimljiv za medije i javnost, policija i USKOK ne daju gotovo nikakve informacije. Protiv svih 16 uhićenih USKOK je podignuo kaznene prijave, ali su samo trojica čelnika vukovarske policije zadržana u istražnom zatvoru. Tamo su kako ne bi utjecali na moguće svjedoke.

Neslužbene informacije iz Vinkovaca govore i da je među uhićenima civilima i ravnatelj jedne srednje škole te ravnatelj Doma zdravlja. Te informacije nisu nam željeli ili znali, potvrditi u policiji.

Blaž Topalović bio je član SDP-a, ali je bio poznat po tome što je bilo blizak i s HDZ-om. Rado se odazivao na proslave i jedne i druge stranke čak i kada je zamrznuo svoje članstvo u SDP-u. Njegov zamjenik Mato Kirchbauer također je bio aktivan SDP-ov kadar. Kandidirao se za načelnika Općine Stari Mikanovci na lokalnim izborima 2009. godine.

– Znam da je u zadnjih godinu dana, odnosno od postavljenja Topalovića kao načelnika prema MUP-u išlo niz predstavki.

\"Poklanjao\" veće plaće

Upozoravao je na njegov izbor, neke zapovijedi koje je donosio, način kako je proveden natječaj za načelnička mjesta po policijskim postajama, postavljanja unutar uprave, određivanje više plaće osobama koje za to nemaju uvjete... Ne znam jesu li te predstavke i bile razlog uhićenju – rekao nam je ovaj policajac. Kaže i kako je provedena akcija težak udarac za Policijsku upravu kao i za cijeli MUP.

– Jedna je stvar kada uhite nekog policajca za neki prekršaj, ali sasvim drugo je kad pod takvim optužbama uhite načelnika i njegova zamjenika.

>> USKOK uhitio vrh vukovarsko-srijemske policije i sedam civila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije