neslavni rekorderi

Provjerite tko su najrastrošniji saborski zastupnici

picula, gjurković (1)
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
19.07.2013.
u 20:53

U troškove su ubrajane dnevnice, cestarina, zrakoplovne karte, javni prijevoz, hoteli...

U prvih šest mjeseci ove godine saborski su zastupnici, uz svoje redovite plaće, potrošili 4,451.070,44 kuna na dnevnice, upotrebu osobnog automobila u službene svrhe, cestarine, zrakoplovne karte, javni prijevoz, hotelski smještaj, najam stana, na režijske troškove, odvojen život te ostalo. Najveće troškove u tom je razdoblju prijavio HNS-ov Boris Blažeković koji je potrošio 81.882 kune, a njegov stranački kolega, HNS-ov Srđan Gjurković potrošio je 77.650 kuna. Slijede HDZ-ov Ante Babić sa 74.500 kuna i SDP-ov Tonino Picula sa 72.534 kune. Frano Matušić iz HDZ-a potrošio je 71.565 kuna u šest mjeseci.

Dio tih pet najrastrošnijih na tom se mjestu našao zbog dužnosti koje obnašaju kao saborski zastupnici, a koje zahtijevaju putovanja, a ostali inače žive na jugu Hrvatske što znatno poskupljuje njihova putovanja. Blažeković kaže kako ga ne čudi da je na vrhu liste “najrastrošnijih” s obzirom na funkciju koju obnaša kao zastupnik.

Posao mu je putovanje

– Kao voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a često putujem. Nama je posao da putujemo pa je nas pet članova izaslanstva stalno na putu. Osim toga, ja kao predsjednik izaslanstva imam dva odbora više na koja moram putovati u odnosu na kolege, a jedan od njih svake je godine u SAD-u, pa su samim time troškovi veći – objasnio nam je Blažeković te dodao da je svjestan kako je riječ o velikom iznosu, no on je, naglašava, “apsolutno potreban da bi obavljao svoj posao”. Tako u njegov ukupan iznos troškova ulazi visokih 55 tisuća kuna utrošenih na avionske karte te 18 tisuća kuna za hotele. Ukupno su na hotele svi zastupnici potrošili 224.882 kune, a najviše, točnije 19.000 kuna na njih je potrošio predsjednik Sabora Josip Leko jer i on često mora putovati, što je posebno do izražaja došlo ove godine kada je obilazio europske parlamente koji su ratificirali naš pretpristupni sporazum.

Na stanove za zastupnike koji nisu iz Zagreba potrošeno je više od 1,35 milijuna kuna, a najveću stanarinu plaća don Ivan Grubišić, koji za 500 eura mjesečno unajmljuje stan na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Za troškove automobila zastupnici su potrošili 1,2 milijuna kuna, najviše je otišlo na HDZ-ova Franu Matušića koji je iz Dubrovnika. Na zrakoplovne karte potrošeno je 584.709 kuna, na cestarine 190.564 kune, a na javni prijevoz 19.173 kune. Za režije zastupnika odvojeno je 186.345 kuna, a za dnevnice 109.775 kuna.

Na svoj i na račun stranke

Zastupnici koji nisu iz Zagreba imaju pravo i na naknadu za odvojeni život od obitelji na što su utrošene 541.953 kune. Na ime “ostalih troškova” potrošene su 3374 kune, a najviše ih je imao HDZ-ov Davorin Mlakar s potrošenih 1478 kuna.

Ima i zastupnika koji uz svoju redovitu plaću nisu potrošili ni kune sa strane pa su među njima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i Željko Kerum.

– Očito sam putovao na račun stranke i svoj račun – kazao je kratko Tomislav Karamarko.

>> Rekorder Vinković za riječ se javio 756 puta, a Karamarko samo 4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije