zrakoplovna nesreća

Provukli se između leševa i pobjegli iz aviona u plamenu

pao avion
Foto: Reuters
1/9
Autor
Zorana Bajt
22.05.2010.
u 07:55

Boeing 737 tvrtke Air India Express srušio se prilikom slijetanja u grad Mangalore.

– Bilo je to iskustvo od kojeg vam se diže kosa na glavi i sretan sam što sam živ. Zrakoplov je preletio pistu i srušio se u prašumu pa se zapalio. Ugledao sam rupu na trupu i iskočio sam van – izjavio je BBC-u Umar Farooq, jedan od osam putnika koji su preživjeli jučerašnju nesreću zrakoplova boeing 737 tvrtke Air India Express. Zrakoplov se srušio prilikom slijetanja u indijski grad Mangalore, a poginulo je 158 putnika.

Farooq je pješačio oko 500 metara kroz stijene dok ga nisu ugledali lokalni stanovnici i prevezli ga motociklom do bolnice. Tvrdi da posada prije slijetanja nije najavila putnicima da će sletjeti, niti su od njih tražili da svežu pojase.

Raskomadana tijela


Na mjestu pada raskomadana tijela, razbacana prtljaga i zadimljene krhotine svjedoče o strašnoj tragediji. Zrakoplov je letio iz Dubaija. Promašio je pistu te se raspolovio i zapalio. Zbog obilne kiše uvjeti za slijetanje bili su otežani. Aerodrom u Magaloreu nalazi se na vrhu brda, a stručnjaci kažu da je jedan od težih za slijetanje. Stup dima koji se uzdizao iz srušenog zrakoplova otežavao je posao spasilačkim ekipama. Većina putnika bili su radnici koji su se vraćali s posla svojim obiteljima. Preživjeli tvrde da su prije pada čuli zvuk pucanja guma.

Zrakoplovom je, kako prenosi RTS, upravljao Zlatko Glušica (55), bivši pilot JAT-a, kapetan zrakoplova DC-9 i boeinga 737. Glušica, koji je također poginuo u padu zrakoplova, imao je britansko državljanstvo. Indijski mediji tvrde da je Glušica iskusan pilot, sa 10.000 sati letenja, te da mu je aerodrom u Mangaloreu bio poznat.

Žrtve i 4 bebe

Među poginulima su i dvije obitelji, od kojih je jedna išla na pogreb, a druga na svadbu.

– Šesnaest članova moje obitelji poginulo je u nesreći. Išli su na pogreb baki. Ja sam iz Dubaija došao dan prije – izjavio je Sameer Sheikh. Druga, četveročlana obitelj, išla je na svadbu, svi su poginuli. U zrakoplovu su se nalazile i četiri bebe koje su također poginule. Među osam spašenih bio je i jedan sedmogodišnji dječak koji je naknadno preminuo u bolnici. Što je uzrokovalo pad još nije poznato. Pilot nije dao nikakav signal za uzbunu kontrolnom tornju, tvrde indijske vlasti.

Ključne riječi

Komentara 14

JA
japa
09:50 22.05.2010.

Na slici je Boeing 747-400! Čak i piše na njemu.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:59 22.05.2010.

\"... promašio je pistu nakon čega se raspolovio i zapalio. Zbog obilne kiše pista je bila mokra. \" Kakve veze ima što je pista bila mokra ako ju je promašio???

IS
istima
09:43 22.05.2010.

hm... kad neka kineska igračka ogrebe dijete zabrane je u pola svijeta..... Kada će već jednom zabraniti te igračke što jedu ljude?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije