HAVARIJA KOD ROVINJA 1992.

Prva mi je pomisao bila 'Bože, je li to naš kraj?': Pijavica kod Rovinja potopila brod, tijelo djevojčice nikad nisu našli

Foto: Toni Katic/PIXSELL, Arhiva VL
1/4
10.08.2024.
u 08:38

"Ostala mi je slika kapetana broda koji je na brodu ostao posljednji da vidi ima li još koga u unutrašnjosti broda", kazala je pomoćna radnica u kuhinji

Prije točno 32 godine, na današnji dan 1992. dogodila se havarija broda "Jablanac" u oluji nadomak obali Crvenog otoka kod Rovinja. Dvije su se osobe utopile, a tijelo jedne djevojčice nikada nije pronađeno. Riječ je o djevojčici Urši iz Ljubljane koja je u trenutku nestanka imala pet godina.

Brod "Jablanac", kako stoji u arhivi Večernjeg lista, bio je dug 23 metra, registriran za prijevoz 90 putnika te plovio na relaciji Poreč - Crveni otok. Nedaleko od obale Crvenog otoka, brod su zahvatili snažno nevrijeme i pijavica pa se najprije nagnuo, a potom i potonu. Zbog ozljeda su dvije osobe prevezene u Pulu, a 22 osobe hospitalizirane u rovinjskoj bolnici.

"Kad je brod počeo tonuti, bio sam sa suprugom i prvi mi je pomisao bila: 'Bože, je li to naš kraj?' Čuo sam da putnici razbijaju prozorska stakla. Tada sam i ja šakom razbio prozorsko staklo i počeo krvariti", opisao je jedan od spašenih putnika, 25-godišnjak iz Slakovca koji je bio smješten u bolnicu zbog ozljeda po rukama i nogama. 

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

 

"Izvukao sam suprugu i sjeli smo kraj jarbola. Tada sam ugledao mali trajekt i čamac. Bili smo sretni. Skočili smo u more. U vodi sam tada ugledao dvoje Talijana, od kojih je Talijanka imala pojas za spašavanje. Sa dva prsta uhvatio sam se za njezin pojas, a supruga me uhvatila za nogu i pokušavala zaustaviti krvarenje. Od trajekta smo bili udaljeni dvadesetak metara i polako plivali k njemu. Tada nam se približio i gliser s trojicom Talijana koji su spremni čekali da pomognu", dodao je. 

Mlada izbjeglica iz Bosanskog Broda, koja je na brodu bila pomoćna radnica u kuhinji, opisala je kako su u kuhinji pospremali suđe kada je naglo počelo nevrijeme. "Tanjuri i ostalo suđe popadalo nam je sa stola na pod, brod se jako nagnuo u stranu, voda je počela prodirati u njegovu unutrašnjost. Začuo se vrisak i plač djece. Njih je na brodu bilo petnaestak", navela je. 

Opisala je kako je njezin kolega razbio prozorsko staklo pa su se popeli na palubu i skočili u more. Jedan joj je mladić navukao pojas za spašavanje što joj je pomoglo da se održi na površini. "Ostala mi je slika kapetana broda koji je na brodu ostao posljednji da vidi ima li još koga u unutrašnjosti broda", kazala je. 

 

GALERIJA BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije