Impozantne turističke brojke

Prva polovica 2023. rekordna, gostiju danas 60.000 više nego isti dan 2019.

storyeditor/2023-05-30/turisti1.jpg
31.05.2023.
u 18:10

Trendovi se mijenjaju, sve je više gostiju koji predsezonu vide kao idealno vrijeme za odmor, bez vrućina i gužvi, a s nižim cijenama, komentiraju dobre turističke brojke u HTZ-u

Europa je spremna za glavnu sezonu putovanja. Više od polovice Europljana već je bukiralo svoje sljedeće putovanje, a prema istraživanju Europske komisije putovanja (ETC), 59 posto ih do kraja rujna planira putovati dva ili više puta. Povrh toga, očekuje se i povratak dalekih tržišta. Samo iz SAD-a, recimo, prema Europi je ove sezone povećan broj aviosjedala za 15 posto u odnosu na lani, što je tri posto više nego rekordne 2019.

Dobro je išlo i Slavoniji

Sve mediteranske turističke zemlje očekuju dobar posjet ove godine, a Hrvatska već u glavni dio sezone ulazi s novim plusevima. Trenutačno se kod nas odmara oko 300.000 turista, najviše Nijemaca (149.529), domaćih turista (26.497), Austrijanaca (24.526), Britanaca (15.237) te Slovenaca (9230), a više ih je gotovo 60.000 nego na isti dan rekordne 2019. Tijekom svibnja gostiju je bilo čak 1,5 milijuna, ostvarili su 5,4 milijuna noćenja, čime je nadmašena ne samo lanjska predsezona, nego i spomenuta 2019., i to za tri posto u dolascima i osam posto u noćenjima. Od početka ove godine turistički domaćini u Hrvatskoj ugostili su ukupno 3,6 milijuna turista koji su ostvarili 11,4 milijuna noćenja. Osim svibnja, i petomjesečni rezultat bolji je nego rekordne 2019., noćenja je sedam, a gostiju jedan posto više nego tada.

– Trendovi se mijenjaju i sve je više gostiju koji predsezonu i posezonu vide kao svoje idealno vrijeme za odmor bez visokih temperatura, neizbježnih pritisaka i gužvi u destinaciji te nižih cijena – komentira dobre predsezonske rezultate direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i najavljuje nastavak pozitivnih trendova.

– Očekujemo odličan glavni dio turističke godine. Povratne informacije od partnera s naših najvažnijih tržišta su iznimno dobre i možemo pretpostaviti je da će se u samoj špici tražiti krevet više. Vjerujemo kako do kraja ove godine slijedi potpun oporavak hrvatskog turizma te da će biti premašene brojke iz rekordne 2019. Iako, moram istaknuti da veliki dio svojih promotivnih aktivnosti i rada usmjeravamo u pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

Pojedine jadranske regije već neko vrijeme uspijevaju više od drugih rastegnuti turističku sezonu duboko u proljeće i jesen. Istra i Kvarner, recimo, uspjeli su tako ove predsezone privući 22 i 17 posto više gostiju nego tijekom pet mjeseci 2019. U noćenjima je rezultat bolji nego te godine za 21 i 15 posto. Treba reći da su i slavonske županije uknjižile bolje rezultate nego rekordne 2019., ali većina noćenja i dalje se, naravno, ostvaruje na obali. Za pet mjeseci ove godine najviše su ih upisali istarski domaćini, gotovo 3,5 milijuna. Slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, gdje je tijekom prvih pet mjeseci ove godine ostvareno po otprilike 1,8 milijuna noćenja.

Poljaci najveće iznenađenje

– Zimski mjeseci bili su nam jako dobri, travanj izuzetan, svibanj rekordan, i to uz gotovo dvadeset kišnih dana u tom mjesecu – zadovoljan je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

– Rekao bih da ubiremo plodove rada i truda u proteklih dvadeset godina. A mora se reći, imali smo puno raznih sportskih događanja, od raznih natjecanja čak i svjetskog ranga do priprema sportskih ekipa. Od tržišta nam je pak najveće iznenađenje Poljska. Recimo, najbrojnijih Nijemaca došlo je 26 posto više nego lani, Austrijanaca je 15 posto više, Slovenaca pet posto, Talijana 25 posto..., ali turistički promet iz Poljske čak je 92 posto iznad lanjskog i Poljaci su nam po brojnosti s devete pozicije izbili na šestu. U špici sezone očekujemo brojke slične lanjskima, u srpnju i kolovozu praktički i nema prostora za rast – zaključuje Ivošević.

U 2023. očekuje se i novi rekord u turističkim prihodima. Gostima će na odmoru u našoj zemlji i ove godine trebati više novca nego godinu ranije. Cijene pritom rastu kako se približava špica pa nije zgorega podsjetiti da je, prema istraživanju ETC-a, lani oko 18 posto ispitanika izrazilo zabrinutost zbog rasta troškova putovanja kao posljedice inflacije, a da ove godine to zabrinjava njih 24 posto. Isto tako, zbog opće ekonomske situacije i osobnih financija lani je bilo zabrinuto 13 posto turista, a sada – 17 posto. Za eskapade s cijenama, kakvih, nažalost, bude svako ljeto, očito nema puno mjesta.

>>VIDEO Cappelli: Hrvatska će za par dana imati noćenja koliko i cijele prošle godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije