bez rezervi

Prva rasprava u finalnom odlučivanju Vijeća EU o Schengenu prošla pozitivno za Hrvatsku

Press conference after Governing Council meeting
Foto: Arne Dedert/DPA
1/3
15.11.2022.
u 18:45

Na današnjem sastanku radne skupine predstavnici država članica pred sobom su imali dva odvojena dokumenta, dva nacrta dviju odluka

Radna skupina za Schengen unutar Vijeća EU danas je održala prvu raspravu u sklopu finalnog odlučivanja Vijeća EU o ulasku Hrvatske u bezgraničnu schengensku zonu 1. siječnja 2023. godine. Konačna odluka očekuje se na ministarskom sastanku Vijeća 9. prosinca, a ta odluka počela se raspravljati i pripremati upravo na današnjem sastanku radne skupine iza zatvorenih vrata, s kojeg Večernji list neslužbeno doznaje detalje. Neslužbene informacije govore o pozitivnom razvoju događaja za Hrvatsku.

Očekivano, u raspravi su države članice koje imaju nacionalnu proceduru konzultiranja s parlamentom najavile da pokreću takve konzultacije, da ne mogu unaprijed reći njihov ishod, ali prema jednom našem izvoru “opći dojam je da je Hrvatska na putu” da dobije pozitivnu odluku. Hrvatska je “najmanje problematična”, čuje se od upućenih izvora, a ta formulacija izvire iz činjenice da se unutar Vijeća EU raspravlja i o mogućem ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. 

Na današnjem sastanku radne skupine predstavnici država članica pred sobom su imali dva odvojena dokumenta, dva nacrta dviju odluka: jedan nacrt odluke za Hrvatsku, s upisanim datumom 1. siječnja 2023. kao početkom punopravnog članstva u Schengenu, a drugi nacrt druge odluke za Bugarsku i Rumunjsku, trenutno još bez upisanog datuma. Nekoliko država članica na tom današnjem sastanku izrazilo je rezervu prema ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen - s različitim obrazloženjima, svaka država iz nekog svog razloga.

Neslužbeno doznajemo da su među njima Nizozemska, Njemačka, Danska, navodno i Slovenija. Po tome se razlikuje ton rasprave kad se govori o Hrvatskoj, oko čega takvih rezervi nema. Očito je da je za sljedeće sastanke pripremnih tijela unutar Vijeća EU ostavljeno da se izbistri gdje je “zona slijetanja” za odluku oko Bugarske i Rumunjske. Europska komisija u srijedu planira objaviti komunikaciju kojom potvrđuje da su te dvije zemlje pozitivno ocijenjene na testu dodatne evaluacije njihove spremnosti za Schengen. U toj komunikaciji Komisija će još jednom potvrditi i spremnost Hrvatske. 

Sljedeća rasprava u Vijeću EU očekuje se na razini veleposlanika država članica, na Odboru stalnih predstavnika (Coreperu), 30 studenog. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Payback
Payback
20:07 15.11.2022.

Jako dobro! Nece biti vise guzve za nasu europsku obitelj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije