NOVOSTI U MIROVNIM MISIJAMA HV-A

Psiholog postaje stalni član mirovnih postrojba hrvatske vojske

25.11.2008.
u 13:28

Hrvatski su vojnici već šest godina pripadnici mirovnih misija diljem svijeta, a u odnosu na 2002. godinu, kada je Hrvatska pristupila ovim međunarodnim operacijama, traže se određene promjene i prilagodba novonastalim uvjetima provedbe misija, navodi izvor blizak Vladinim krugovima.

To konkretno znači da se uskoro može očekivati kako će u svaku novu mirovnu misiju s našim vojnicima biti upućen i psiholog, koji će s njima biti cijelo vrijeme dok obavljaju svoju dužnost izvan Hrvatske.

Također se razmatra skraćivanje trajanja mirovnih misija (trenutačno traju šest mjeseci), po uzoru na misije drugih zemalja koje traju po četiri mjeseca, primjerice za područje Afganistana.

Ono što izvor blizak Vladinim krugovima također navodi kao novost je i uvođenje medalja za naše vojnike koji su se posebno iskazali u misijama.

Naime, prema najavama, te bi medalje trebale pokazati vrednovanje napora koje naši pripadnici misija ulažu u što kvalitetnije obavljanje svojega posla u međunarodnim snagama, jer se dosad učinjeno nije vrednovalo kroz konkretna priznanja.

Izvor s Markova trga navodi pozitivne primjere gdje su naši vojnici obavljali svoj posao daleko iznad kvalitete ostalih pripadnika misija, napose, tvrdi izvor, jer smo i sami bili država pod međunarodnim snagama, pa se hrvatski vojnici ne žele ponašati kao UNPROFOR u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije