Ministarstvo tvrdi da samo Vladin povjerenik može voditi Split

Puljak optužio Plenkovića za miješanje u izbore: Čekam i da postavi svog kandidata!

Split: Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika, i suradnici održali konferenciju za medije
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
06.04.2022.
u 10:00

O gradu Splitu odlučuju građani, a ne predsjednik Vlade, pa makar on bio Andrej Plenković - poručio je Puljak.

Samo Vlada može imenovati povjerenika, a drugi zamjenik ne može obnašati dužnost gradonačelnika, mišljenje je Ministarstva pravosuđa i uprave koje je stiglo u Grad Split i ponukalo gradonačelnika Ivicu Puljka da najavi ostavku i svoga drugog zamjenika Antonija Kuzmanića, ali i prozove hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za miješanje u izbore u Splitu.

- Danas smo dobili mišljenje Ministarstva u kojem ono tvrdi da će u Splitu postaviti povjerenika. To je mišljenje potpuno suprotno mišljenju pravnih stručnjaka koji kažu da nakon ostavke gradonačelnika grad vodi zamjenik do novih izbora. Mi nećemo inzistirati na bilo kojem tumačenju s obzirom na to da je i HDZ rekao da će njegovi članovi odstupiti s mjesta gradskih vijećnika i da idemo i na izbore za Gradsko vijeće ako dogradonačelnik Kuzmanić da ostavku. On je na to spreman i on će svoju ostavku urudžbirati u istom trenutku u kojem to učine gradski vijećnici da se raspusti Gradsko vijeće - rekao je Puljak, koji ističe da će on i zamjenik Bojan Ivošević ostavke dati do kraja ovog tjedna.

- Mišljenje Ministarstva je izravni utjecaj Plenkovića na izbore u Splitu. Očekujem da on sada postavi svog kandidata. Mislim da građani Splita neće honorirati takav način miješanja u izbore. O gradu Splitu odlučuju građani, a ne predsjednik Vlade, pa makar on bio Andrej Plenković - poručio je Puljak.

11.02.2022., Zagreb - Ministar pravosudja i uprave Ivan Malenica dao izjavu za medije na temu reformskih procesa u pravosudju. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Najavio je da će se sastati s dojučerašnjim partnerima u Gradskom vijeću, a za srijedu je sazvao sastanak s predsjednicima svih političkih opcija u Gradskom vijeću te sazvao nakon njega konferenciju za novinare na kojoj očekuje kako će najaviti da su dogovorili kako se Gradsko vijeće raspušta i ide se na izbore na svim razinama lokalne vlasti.

Međutim, neće to ići tako glatko. Razgovarali smo s Vicom Mihanovićem, predsjednikom splitskog HDZ-a, koji kaže kako ne pristaje na uvjete. Devet HDZ-ovih vijećnika dat će ostavke tek kada ostavke dadu gradonačelnik i oba njegova zamjenika.

- Predstava u režiji Ivice Relkovića i Ivice Puljka se nastavlja. Pomalo osjećam sram što sam dionik toga, doduše iz opozicije. Pozivam Ivicu Puljka da se uozbilji, preuzme odgovornost i napravi ono što smo dogovorili: da on i zamjenici daju ostavke i da idemo na izbore za kompletnu vlast: gradonačelnika, zamjenike i Gradsko vijeće - izjavio je Mihanović. Kaže da će vijećnici HDZ-a dati ostavke nakon što to učine Puljak i njegovi zamjenici.

- Oni sve rade samo da bi nastavili ovu predstavu. Mi u njoj nećemo sudjelovati. Dajte ostavke, idemo na izbore, nismo spremni na vaše igrokaze! - poručio je Mihanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije