ŠEF SDSS-A

Pupovac o tužbi Srbije protiv Hrvatske: 'Hoće li zbog toga puknuti vladajuća koalicija? Evo što mislim'

Zagreb: Milorad Pupovac komentirao optužnice iz Srbije
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2022.
u 12:37

Ima prostora da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama suradnje, ocijenio je Pupovac

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u petak, unatoč optužnicama koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone u Bosni i Hercegovini, da ima prostora za obnavljanje odnosa i suradnje Hrvatske i Srbije.

POGLEDAJTE VIDEO:

„Što se tiče optužnica koje se u Srbiji pripremaju protiv hrvatskih pilota, stvar je još uvijek takva da se treba iskoristiti prilika da se razgovara i vrijeme koje nismo iskoristili, jer od 2019.  nije bilo nikakve suradnje u pravosudnim ni u političkim pitanjima. Da se pravosudni predstavnici nađu i dogovore i otvore ovaj problem koji samo može komplicirati odnose dviju vlada; bez toga teško može doći do kvalitetnog rješenja”, izjavio je Pupovac novinarima u Saboru.

Na pitanje je li zbog ovoga u pitanju vladajuća koalicija, Pupovac je odgovorio da nije 12 godina u koaliciji zato da bi problem učinili još većim, nego zato da bismo probleme koje imamo između Hrvatske i Srbije rješavali. A prostor za otvaranje razgovora o ovim nepravomoćnim optužnicama, postoji, istaknuo je.

Ima prostora da Hrvatska i Srbija krenu prema obnavljanju međusobnih odnosa i traženju mehanizama suradnje, ocijenio je Pupovac.

"Rekao sam", dodao je, "kako se Hrvatska ne bi trebala junačiti s izjavama da će odbaciti takve optužnice jer je suđenje za ratne zločine obaveza koju je Hrvatska preuzela Zakonom o suradnji s Haškim sudom i pristupnim ugovorom EU, u kojem se u članku 7. obvezuju da će nastaviti procesuirati ratne zločine. Ovaj slučaj je jedan od nemalobrojnih slučajeva sudjelovanja u ratnim zločinima u kojima Hrvatska nije ispunila svoju obavezu, nije odgovorila na zahtjeve Tužiteljstva BiH iz 2009., a nije ni sama ništa poduzela", ustvrdio je.

Na upit je li ovo tema na kojoj bi vladajuća koalicija mogla puknuti, s obzirom da SDSS ima različit stav od HDZ-a, Pupovac je kazao da su jučer na vladajućoj koaliciji razgovarali o toj temi i njenoj ozbiljnosti.

„Ono što je ovog trenutka najvažnije jest da se politizacija pitanja nestalih makne na stranu i prestane s tim, bez obzira na to tko to poticao, s koje strane to dolazilo, i da se usmjeri na ohrabrivanje pravosuđa da napravi neophodan posao, kao i institucija koje imaju nadležnosti u pitanjima pronalaženja nestalih i suđenja za ratne zločine”, dodao je.

Pupovac napominje da su među nestalima koji se danas još uvijek traže, 50 posto srpske, a 50 posto hrvatske nacionalnosti. Tu je riječ o podijeljenoj odgovornosti, a informacije su i na jednoj i na drugoj strani i svatko ima svoj dio odgovornosti, što ponavljam već niz godina, rekao je.

To što naši dužnosnici govore kao da nema podijeljene odgovornosti, to ne odgovara činjenicama, ustvrdio je Pupovac.

Kaže i da je "ovaj zločin poznat od 1995. vlastima i Hrvatske, i Srbije, i BiH, i Međunarodnom sudu u Hagu, a druga je stvar kako je to palo u drugi plan".

Ocijenio je da je nesuradnja Hrvatske tu imala veoma važnu ulogu i presudan utjecaj, a onda su, kaže, i drugi imali utjecaj da se to ne procesuira.

Pupovac dodaje kako mu je ''važno da se zna da je riječ o zločinu'' u kojem je ubijeno devetero civila u izbjegličkoj koloni 30 kilometara od hrvatske granice unutar teritorija BiH. Pritom je ubijeno i četvero djece, a 50 ljudi je ranjeno u tom napadu. Zna se odakle su avioni krenuli i na kojem su području djelovali, rekao je.

Novinare je pozvao da ''prestanu govoriti o navodnom zločinu'' i da potraže činjenice, fotografije i dokumente koji o tome postoje i obavijeste javnost u Hrvatskoj da bolje shvati. Kao što je ozbiljan problem avionsko raketiranje Slavonskog Broda u kojem su stradala hrvatska djeca, tako je i ovo ozbiljan problem, zaključio je čelnik SDSS-a.

 

Ključne riječi

Komentara 70

GA
Gajger
12:51 27.05.2022.

Hrvati trebaju što više slušati Milorada i Hrvatskoj je zagarantirana svijetla budućnost! A budući da govori o nestalima i podijeljenoj odgovornosti, mogao bi primjerice početi od sebe i reći njegova saznanja o nestalom dr . Šreteru

JA
Jania
12:59 27.05.2022.

Pravi se javio i to upravo na godišnjicu raketiranja Slavonskog Broda kad je 27. svibnja 1992. ubijeno troje hrvatske djece, a desetero ranjeno. Najgore je bilo 3. svibnja iste godine kad su Plačljivkovi sunarodnjaci u raketiranju Broda ubili sedmero djece. Koliko je DORH podignuo optužnica, tko su osuđeni'

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
12:53 27.05.2022.

Možda je vrijeme da Plenković odrebati ovog barem u ime najmanje 6605 hrvatskih civila koji su nastradali u Domovinskom ratu zbog upravo njihove agresije na HR. Ponudio im je normalizaciju odnosa, trpio uvrede zbog tog poteza ovih godina, ali očitoo šta se tiče naših susjeda vrijedi ona 'vuk dlaku mijenja, ali čud nikada'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije