branit će se sa slobode

Pušteni muškarci koji su dronom ometali gašenje požara: 'Može se dogoditi katastrofalna posljedica'

U Kaštelima u par minuta buknulo najmanje 5 požara, pozvani i kanaderi
Foto: Zvonimir Barisin
1/3
10.07.2024.
u 23:49

Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP-a Šibenik, apelirao je na građane da se ponašaju u skladu sa zaštitom od požara

Dvojica muškaraca, 48-godišnjak i 33-godišnjak, pušteni su da se brane sa slobode nakon što su na Murteru prošloga petka ugrozili gašenje požara. Obojica su bez dozvole upravljala dronom na području na kojem su požar gasile zračne snage. Inače, za kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP-a Šibenik, istaknuo je u Dnevniku HTV-a kako je izričito zabranjeno korištenje dronova pri takvim intervencijama iz sigurnosnih razloga. "Zračne snage zovemo kad su nam potrebne i kad smo svjesni da ne možemo sami odraditi posao. Ako se podignu dronovi, zračne snage će morati prestati sa svojim radom. U tom slučaju će se dogoditi širenje požara. Čim se dogodi širenje požara, povećaju se rizici i ugroze kako za ljude, tako i za njihovu imovinu i za same gasitelje. Drugi aspekt su nesreće koje se mogu dogoditi u zračnom prometu, gdje se može dogoditi katastrofalna posljedica uslijed sudara tog letećeg objekta i zrakoplova", rekao je.

Uz to, apelirao je na građane da se ponašaju u skladu sa zaštitom od požara - da ne bacaju opuške, da ne lože vatru na otvorenom prostoru te da ne koriste pirotehnička sredstva poput raketa ili signalnih raketa. "Također apeliramo na građane u slučaju da primijete neku radnju koja bi mogla prouzročiti požar ili sam požar, da prijave požar vatrogascima i policiji", istaknuo je.

 

GALERIJA Kao u pećnici: Ovi ljudi na +40 popravljaju zagrebačke ceste, temperatura asfalta je za zaprepastiti se
U Kaštelima u par minuta buknulo najmanje 5 požara, pozvani i kanaderi
1/29
Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:38 12.07.2024.

Jedina pravedna kazna za ta dva lika: ruksak sa vodom na leđa i gasiti najmanje 25 požara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije