Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MANDAT

Putin prisegnuo za peti mandat, u publici bio i američki glumac koji ga obožava

Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2024.
u 12:09

Sa 71 godinom, Putin dominira domaćom političkom krajolikom. Na međunarodnoj pozornici, on je u sukobu sa zapadnim zemljama koje optužuje da koriste Ukrajinu kao sredstvo za komadanje Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je prisegnuo za novi šestogodišnji predsjednički mandat na ceremoniji koju su SAD i mnoge članice Europske unije bojkotirale zbog rata u Ukrajini.  Putin je premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima u ožujku. 

- Mi smo ujedinjen i veliki narod. Zajedno ćemo prevladati sve prepreke, ostvarit ćemo sve svoje planove i zajedno ćemo pobijediti - rekao je Putin. Također je kazao da Rusija ne isključuje dijalog sa Zapadom, no i da on mora biti ravnopravan. Kazao je i kako je Rusija otvorena s drugim zemljama koje je opisao kao 'svjetsku većinu'. Državni sustav Rusije mora biti otporan na sve prijetnje i izazove, rekao je. 

Dio zapadnih vlada izbore ne smatra pravim izrazom demokratske volje ruskih birača jer na njima nije bilo prave alternative Putinu. Kremlj odbacuje te optužbe i tvrdi da Putin doista ima premoćnu podršku ruskog naroda.  Putin, na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999., započinje peti mandat više od dvije godine nakon što je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, gdje su ruske snage ponovno preuzele inicijativu nakon niza preokreta i nastoje dalje napredovati.

VEZANI ČLANCI

Sa 71 godinom, Putin dominira domaćom političkom krajolikom. Na međunarodnoj pozornici, on je u sukobu sa zapadnim zemljama koje optužuje da koriste Ukrajinu kao sredstvo za komadanje Rusije.

"Za Rusiju, ovo je nastavak našeg puta, ovo je stabilnost - možete pitati bilo kojeg građanina na ulici", rekao je Sergej Čemezov, bliski Putinov saveznik, za Reuters prije ceremonije. U publici se našao i američki glumac Steven Seagal koji je veliki štovatelj ruskog predsjednika. Ceremoniji je prisustvovao i Alexander Zaldostanov, vođa bajkerske skupine 'Noćni vukovi', kojem je nadimak i 'Kirurg'.  

"Predsjednik Putin je ponovno izabran i nastavit će tim putem, iako se Zapadu to vjerojatno ne sviđa. Ali oni će shvatiti da je Putin stabilnost za Rusiju, a ne neka vrsta nove osobe koja je došla s novom politikom", rekao je. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako bi Putin u utorak mogao imenovati premijera koji će voditi njegovu vladu.  Prema ruskom ustavu vlada mora odstupiti na početku novog predsjedničkog mandata, nakon čega on imenuje novog premijera.  Aktualni premijer je Mihail Mišustin, a Putin bi ga mogao nominirati ponovno. 

1/15

Komentara 31

SE
Serengeti
15:12 07.05.2024.

Putin ima veliku podršku u svom narodu. Ne može se na osnovu toga što se nekom ne sviđa neki premijer/predsjednik proglašavati izbore nedemokratskim. Meni se ne sviđa Plenković I mislim da će ovih 12 godina sa njim će biti loše po Hrvatsku, ali narod je glasao i izabrao i ja nemam pravo reći da izbori u RH nisu bili demokratski.

PA
pasodoble12
14:19 07.05.2024.

"Dio zapadnih vlada izbore ne smatra pravim izrazom demokratske volje ruskih birača jer na njima nije bilo prave alternative Putinu". Vrhunac licemjerja! Putina je izabrala ogromna većina ruskog NARODA, a tko je izabrao bruxellesku "elitu"? Narod?

IG
IgorY
13:43 07.05.2024.

Bez obzira na propagandu, ali Rusija jako dugo nije bila jača. Ako ne računamo smešni Zapad njena uloga opet jako dugo u svijetu nije bila veća. Jedno je stvarno stanje, a drugo je što bi Ameri i njihovi slugančići željeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije